In vitro-kjøtt

Dette kan bli den nye kjøtt-trenden

Kjøtt dyrket i laboratorium kan være fremtidens kjøtt.

IN VITRO-KJØTT: Vi spiser mye kjøtt, men snart får vi kanskje kjøtt som ikke har krevd at dyret slaktes. FOTO: NTB Scanpix
IN VITRO-KJØTT: Vi spiser mye kjøtt, men snart får vi kanskje kjøtt som ikke har krevd at dyret slaktes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kjøttfritrenden er stor som aldri før, og stadig finner vi nye måter å helt eller delvis erstatte kjøttet på; enten for å få bedre helse, for miljøet eller for dyrene. Men ville du spist kjøtt som var laget i et laboratorium? Det er ikke sikkert det er lenge til dette blir vanlig kost på middagsbordene i Norge.

Nederlandske Mark Post fikk sommeren 2013 mye oppmerksomhet da han presenterte en laboratoriedyrket hamburger med pengestøtte fra en av Google-gründerne. Forskere her til lands var tidlig ute med å se mulighetene for in vitro-kjøtt.

I 2013 presenterte nederlandske Mark Post en hamburger av in vitro-kjøtt. FOTO: Redwan Farooq / Mosa Meat
I 2013 presenterte nederlandske Mark Post en hamburger av in vitro-kjøtt. FOTO: Redwan Farooq / Mosa Meat Vis mer

In vitro-kjøtt (in vitro betyr «i glass» på latin), «clean meat», dyrket kjøtt eller laboratoriekjøtt, er altså kjøtt som lages utenfor individet. Det dyrkes frem fra stamceller fra dyret, og ser ut og smaker som kjøtt. Helt likt er det imidlertid ikke.

- I dag er det ikke det. Vi prøver jo å lage organer til mennesker også, og ingen har klart å lage en helt perfekt muskel, forteller leder for NTNUs bioteknologiprogram, professor Stig William Omholt.

Han sto bak verdens første konferanse om temaet i 2008.

LES OGSÅ: 9 små endringer du kan gjøre i dag for å leve litt lenger

Miljøvennlig kjøttproduksjon

Flere bedrifter er etablert for å utvikle in vitro-kjøtt, særlig i USA. Mosa Meat, firmaet til nederlandske Post har spådd å kunne ha produkter i salg i 2021, ifølge CBS News. Amerikanske Finless Fish mener å kunne ha dyrket kjøtt fra tunfisk til konkurransedyktige priser allerede neste år, skriver blant andre Fooddive.com. Men Omholt er tvilende til at disse private initiativene vil være tilstrekkelig til å etablere en stor-skala industriell produksjon av in vitro-kjøtt. Han mener vi har mulighet til å slå to fluer i én smekk. Han mener Norge kan bli verdensledende innen et nytt teknologiområde, og samtidig bidra til å forbedre klimaet og bevare artsmangfoldet på kloden.

- De negative miljøeffektene av husdyrholdet på kloden er jo dramatiske, og dyrevelferden er veldig dårlig ivaretatt i mange land. Industriell produksjon av in vitro-kjøtt vil kunne endre denne situasjon betydelig, mener han.

LES OGSÅ: Fem ting du må huske hvis du spiser lite kjøtt

- Kjempepositiv til utviklingen

Samuel Rostøl i Norsk Vegansamfunn påpeker at kjøttet fremdeles vil være laget fra dyr, og dermed ikke være vegansk. Håpet er at man en gang kan reprodusere stamcellene og lage kjøtt der produksjonen er helt fritt for inngrep på dyr. Samtidig er han svært positiv til in vitro-kjøtt som en erstatter for de som spiser kjøtt i dag.

- Personlig er jeg kjempepositiv til denne utviklingen, og tror det kommer til å bidra til å redusere mye lidelse, sier han.

- I fremtiden så vil labdyrket kjøtt kunne bli mye billigere enn hva dette kjøttet er i dag, noe som gjør mange av de verste produksjonsmåtene kan bli en saga blott.

Han forteller videre at det globalt drepes omkring 302 millioner storfe hvert år. Med en voksenvekt på alle kyrene vil det si omkring 133 millioner tonn kjøtt årlig. Posts firma, Mosa Meat, regner med å kunne produsere omkring 9000 kilo per prøve de tar fra dyret.

- Jeg gjetter man kan ta mer enn en celleprøve i året, så med en forutsetning om at man kan ta fem prøver i måneden per dyr betyr det at man med 227 000 levende kyr altså kan produsere samme mengder labdyrket kjøtt som vi i dag må slakte dyrene for, er hans estimerte eksempel.

LABDYRKET: Snart har vi kanskje kjøtt dyrket i laboratorier på middagsbordet. FOTO: NTB Scanpix
LABDYRKET: Snart har vi kanskje kjøtt dyrket i laboratorier på middagsbordet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Alle ønsker å spise miljøvennlig

Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening forteller at labkjøttet sannsynligvis vil få blandet mottakelse hos dem som ikke spiser kjøtt i dag. Noen vil juble, mens for andre vil det spille liten rolle.

- Vegetartrenden er drevet av forskjellige hensyn. Noen er opptatt av miljø, noen av dyrevern og noen av helse. Noen vil elske dette, på samme måte som man synes det er positivt at man kan spise vegansk pølse på Narvesen eller vegetarpizza hos Peppes, sier han.

Noen vegetarianere vil spise labkjøtt, andre vil ikke.

- For meg er forestillingen om at alle vegetarianere går rundt og savner kjøtt litt pussig. Det er er forestilling som ikke medfører riktighet, påpeker han.

Thorbjørnsen peker også på helseaspektet; det er anbefalt at vi holder oss til et inntak av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter på maks 500 gram per uke. Samtidig er han helt sikker på at laboratoriekjøttet vil kunne redusere kjøttforbruket vårt kraftig.

- Det er jeg sikker på. Alle mennesker vil ønske å spise sunnere og mer miljøvennlig. Jo lettere det blir å gjøre det, jo flere vil også gjøre det sier han.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

- Alle er ikke vegetarianere

Mange håper på en kjøttfri verden i fremtiden, men for Omholt er det en urealistisk tanke.

- Alle er ikke vegetarianere, og de kommer heller ikke til å bli det. Vi bør utvikle teknologien etter hvordan folk oppfører seg og ikke etter hvordan vi mener de bør oppføre seg.

Ifølge ham vil kjøttet vi får fra et laboratorium vil gi mindre smittefare, det vil være fritt for antibiotikaresistente bakterier, samt at vi vil ha muligheten til å kontrollere sammensetningen.

- Du vil få en betydelig helsegevinst fordi du får kontroll på produksjonen på en helt annen måte.

- Men for at denne teknologien skal ha en positiv miljøeffekt på kloden og bidra til bedre dyrevelferd, som er grunnene til at jeg begynte å engasjere meg i det, må det til et betydelig offentlig engasjement, sier Omholt, som anslår at om det skjer vil vi kunne se in vitro-produsert kjøtt på norske tallerkener om 10 til 15 år.

LES OGSÅ: Plogging = jogging med mening

LES OGSÅ: Miljøbevisst klesvask - denne posen skåner miljøet for mikroplast

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer