Negler:

Dette kan neglene fortelle om helsen din

Temperatur, kosthold, sykdom og riktig pleie - det er mye som spiller inn når det kommer til utseende og tilstand på neglene våre.

SPRØ NEGLER: Vitamin- og mineralmangler, ytre skader og ulike sykdommer er noen mulige årsaker til flisete og sprø negler. FOTO: NTB
SPRØ NEGLER: Vitamin- og mineralmangler, ytre skader og ulike sykdommer er noen mulige årsaker til flisete og sprø negler. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan virkelig være et lite prosjekt å holde neglene velstelte. Ikke bare er det tidskrevende å holde dem pene med fil, lakk og neglebåndspleie - men også tilstanden på neglene våre kan gi oss litt hodebry i blant.

For kanskje du har ruglete striper på neglene dine, som du jevnlig må file bort? Eller kanskje de er sprø, og knekker lett? Og hva er egentlig de hvite flekkene mange av oss har på neglene?

Vi har hørt med ekspertene om hva disse negleforandringene kan skyldes. Og hvordan kan riktig pleie, temperaturforandringer og kosthold spille inn?

Først, her er 4 vanlige «negleproblemer»:

1. Langstripete negler

Har neglene dine «striper» som går på langs med neglen? Det er ikke uvanlig, og har som oftest en naturlig forklaring.

Seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, Dag Sollesnes Holsen, forklarer:

- Når det gjelder langsgående striping av neglene («longitudinal ridges») ser vi dette først og fremst som et vanlig, nærmest obligatorisk aldringsfenomen som ofte inntrer hos relativt unge voksne for så å bli (noen ganger med litt «forverrelse» over tid) resten av livet.

- Denne neglforandringen er nok i de aller fleste tilfeller ikke et tegn på underliggende hudsykdom eller annen sykdom.

LONGITUDINAL RIDGES: Striper som går fra negleroten og til negletuppen. FOTO: NTB
LONGITUDINAL RIDGES: Striper som går fra negleroten og til negletuppen. FOTO: NTB Vis mer

Han legger til at de som av en eller annen grunn har tynnere negler enn normalt (noe som kan ha mange forklaringer), også har en tendens til økt lengdestriping.

Men også noen hudsykdommer kan ligge bak:

- Økt lengdestriping kan iblant også sees ved hudsykdommer som lichen planus, psoriasis og alopecia areata, og det kan ses hos pasienter med leddgikt.

2. Negler som knekker lett

Negles som knekket lett, «brittle nails», kan være et resultat av langvarig påvirkning på neglen av vann og kjemikalier, eller andre skader som påføres neglen, forklarer Holsen. Disse kjemikaliene kan blant annet være vaskemidler og mineraloljer.

Det kan også være et resultat av de samme hudsykdommene som nevnt over, legger han til. Og det kan ses ved jernmangel/jernmangelanemi:

- Og kan da motvirkes med jerntilskudd.

3. Hvite flekker på neglene

Som barn ble du kanskje fortalt at hvite flekker på neglene var et tegn på at man bør drikke mer melk.

Dette høres nok mest ut som foreldres utspekulerte måte å få barna til å spise opp maten og drikke opp melken, men ifølge hudlege Michael Zangani kan det faktisk være noe i dette, har KK tidligere skrevet:

– Mange har hvite flekker på neglene, som oftest er helt uskyldig. Men det kan også være tegn på kalsium-mangel (dermed det med melk), sinkmangel, traume, allergi mot negleprodukter og proteinmangel, uttalte Zangani.

RIKTIG PLEIE: Siden neglene er langt mer dehydrert i vintermånedene, vil alt av fuktighet være et pluss. FOTO: NTB
RIKTIG PLEIE: Siden neglene er langt mer dehydrert i vintermånedene, vil alt av fuktighet være et pluss. FOTO: NTB Vis mer

4. Skadde, flisete og sprø negler

Farmasøyt Eirik Rustan i Apotek 1, forklarer at skadde eller sprø negler kan skyldes flere ting, og det kan være lurt å oppsøke lege for å finne årsaken til problemet.

- Hvis årsaken er neglesopp eller neglepsoriasis finnes det alternativer innen kremer, salver og lakk på apoteket. Jo før man kommer i gang med behandling av for eksempel neglesopp, jo enklere er det å bli kvitt, sier Rustan.

Vanlige symptomer på neglesopp er sprø, tykke, hvite og gule negler, og huden rundt neglen kan bli rød.

Vitamin- og mineralmangler, ytre skader og ulike sykdommer er noen mulige årsaker til flisete og sprø negler.

Det er likevel ikke det eneste som kan påvirke neglenes styrke og utseende, har KK tidligere skrevet. Hendene våre er tross alt mye i bruk hele tiden, og de utsettes for alt fra vann og såpe, til varme og kulde – noe som kan gjøre både hender og negler tørre.

– Neglene fliser og flaker seg opp fordi de er uttørket. Dette skjer oftest i vinterhalvåret hvor kroppen generelt er mer uttørket. Sammenlign det med hvis huden er tørr, da må vi bruke krem for å få den mykere. Er håret vårt tørt må vi bruke balsam og hårkur, uttalte kursleder ved NeglAkademiet AS, Anja Solhaug.

– Er neglene tørre og flisete, må vi derfor tilføre olje – negleolje med en sammensetning som er beregnet på negler. Akkurat som vi må bruke krem til hud eller balsam til håret.

KALDT: Negler knekker lettere når temperaturen synker, så husk godt med fuktighet! FOTO: NTB
KALDT: Negler knekker lettere når temperaturen synker, så husk godt med fuktighet! FOTO: NTB Vis mer

Husk ekstra fuktighet i de kalde månedene!

For kanskje du merker at huden blir tørrere og at neglene knekker lettere nå som temperaturen synker?

Joanne Zhou, daglig leder og eier av The Nail Studio i Oslo, har tidligere delt sine beste tips til hvordan vi tar vare på neglene våre. Det kan komme godt med nå som det nærmer seg vinter:

- Siden neglene er langt mer dehydrert i vintermånedene, vil alt av fuktighet være et pluss. Olje til neglbåndene er et flott supplement til neglstell-rutinen din. Denne kan du gni over neglen og huden rundt på kvelden for å holde neglene ved like, samt hjelpe mot tørr hud og sprukne negler.

Her kan du lese saken i sin helhet:

Spis deg til sunnere negler

Og ikke minst: Et sunt kosthold er viktig for kroppen vår på mange måter - også når det kommer til hvor sunne negler vi har.

- Kostholdet er grunnleggende for sunne, unge negler. Og på samme måten som huden og håret kan ta skade av ytre forurensing, kan neglene det også. Styrken til å motstå skadene kommer fra kosten din, forteller ernæringsfysiolog og kvinnehelseveileder, Gunn Helene Arsky til KK.

Hun har sendt KK notater som forklarer hvordan kostholdet vårt kan gjøre neglene sterkere, hentet fra hennes kurs «Spis deg ung»:

På ett eller annet vis spiller alle næringsstoffene inn på nydannelsen av negler, men her er de viktigste å huske på:

  • Protein bygger keratin, den typen protein som neglene består av
  • Vitamin B, spesielt biotin er viktig for å syntetisere protein
  • Jernet bringer oksygen til alle kroppens celler. Uten tilstrekkelig med oksygen vil cellene i neglematrix kunne produsere skadete negler
  • Magnesium er et mineral som har med proteinsyntese å gjøre, mangel kan gi riller i neglene

Gode kilder til disse næringsstoffene:

  • Protein – edamamebønner, magre meieriprodukter, kjøtt og fisk
  • B-vitaminet biotin – lever, eggeplomme, avokado
  • Jern – havregryn, lever
  • Magnesium – grønne grønnsaker

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer