Spare penger

Dette kan være et stort pengesluk: - Store beløp å spare

Vet du egentlig hvor mange strømmetjenester du betaler for hver måned? Slik får du oversikt!

STRØMMETJENESTER: FOTO: NTB
STRØMMETJENESTER: FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I disse dager er det mange som ønsker å spare penger der det er mulig. KK har tidligere skrevet flere saker om sparing, og økonomiekspertene vi har snakket med har vært tydelige på at mange små summer utgjør mye penger i lengden.

Morgenkaffen på vei til jobb, den flaska med vann du kjøper når du er tørst, alle impulskjøp som havner i handlekurven når du går sulten på butikken...

Nå til dags får vi det meste av underholdningen vår via skjermer. Filmer, TV-serier, mobilspill, podcaster, alle slags mulige apper - de aller fleste kommer i en eller annen form for abonnementsløsning.

Har du egentlig full oversikt over alt du abonnerer på? Du kan nemlig spare massevis på å gå gjennom og prioritere abonnementene dine!

- Store beløp å spare

Vi har hørt med Cecilie Tvetenstrand, som er spare- og forbrukerøkonom hos Storebrand, om hennes beste sparetips når det kommer til abonnementsløsninger.

- Det er veldig lett å miste oversikt over alle de ulike abonnementene vi har. Spesielt hvis det er flere i husholdningen og alle har noen abonnement hver, sier Tvetenstrand til KK.

Hun påpeker at abonnementer ofte er noe som trekkes automatisk hver måned, og som derfor blir en utgift vi kanskje ikke tenker så mye over.

Det er også fort gjort å opprette et abonnement eller strømmetjeneste og tenke at vi skal avslutte med én gang vi har gjort det vi skulle eller sett det vi skulle se - men så glemmes det.

- Mange små beløp blir store summer, og ved å ta en opprydding innimellom kan det blir store beløp å spare.

Slik får du oversikt

Det er altså lurt å ta en gjennomgang av alt du abonnerer på, og Tvetenstrand forklarer hvordan du får oversikt:

  • Skaff oversikt over alle abonnementene du har eller for hele husholdningen om dere er flere.
  • Gå inn i nettbanken så du ser alle de mindre faste beløpene som trekkes.
  • Sett opp en oversikt og se hva du betaler hver måned og hvert år for disse tjenestene.
  • Ser du at det er noen tjenester du bruker lite så stopp disse.
FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand i Storebrand. FOTO: Lise Eide Risanger / Storebrand
FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand i Storebrand. FOTO: Lise Eide Risanger / Storebrand Vis mer

Men, vi skal jo kunne kose oss med god underholdning, så vi spør Tvetenstrand om hennes beste tips til hvordan vi kan spare penger - men likevel kunne ha god tilgang til diverse strømmetjenester.

- Se hvilke strømmetjenester dere bruker mest. Det er begrenset hvor mye vi får sett på samtidig, så det å bytte på er et godt råd, sier hun.

Spesielt TV-serier finnes på mange ulike strømmetjenester, og det blir veldig dyrt å skulle ha abonnement på alle som finnes der ute. Se om dere kan bruke én strømmetjeneste i én måned, for så å bytte til en annen strømmetjeneste neste måned. Planlegg rett og slett hvilke serier dere vil se når.

- Sjekk muligheten for å dele strømmetjenester eller abonnement med noen. Spotify med flere har denne muligheten, råder Tvetenstrand, og fortsetter:

- Har du slått til på «gratis første måneden»-tilbud, så husk å stoppe før du må begynne å betale hvis det er en tjeneste du ser du ikke bruker likevel.

Hun tipser også om å slå av automatisk fornyelse. Da vil du ikke glemme det automatiske månedstrekket, og du vil bli «minnet på» hvilke abonnementer du faktisk har kjøpt deg hver måned.

- Da kan du heller betale for tjenesten de månedene hvor det er serier eller filmer du ønsker å se på, og la vær å betale når du ikke bruker den.

- Mange kan spare en del penger

En liten opprydding i abonnement og strømmetjenester er det nok mange som kan spare en del penger på, understreker Tvetenstrand.

- Noe som kan være kjærkomment spesielt nå som så mye har blitt dyrere. Tenk hva du kan bruke pengene på dersom du setter opp en spareavtale på det beløpet du sparer ved å rydde i abonnementene dine. Det kan gi motivasjon til å bruke litt på å gjøre den jobben.

FÅ OVERSIKT: Finn ut hva du abonnerer på hver måned, og prioriter de du bruker mest. FOTO: NTB
FÅ OVERSIKT: Finn ut hva du abonnerer på hver måned, og prioriter de du bruker mest. FOTO: NTB Vis mer

7 tips: Slik sparer du penger på strømmetjenestene

Når det kommer til abonnementer, er det nok film- og TV-serier vi legger mest penger i. Mange av de populære seriene (både de nyeste og de vi ser på nytt og på nytt) finnes på ulike strømmetjenester.

Vi har samlet noen gode tips fra digitaltrends.com og cnet.com til hvordan du kan få en billigere streaming-hverdag! Strømmetjenestene har ulike regler og tilbud, men her får du noen generelle tips til hvordan du kan spare penger på serie-tittingen:

1. Kan velge en lavere prisklasse?

Noen strømmetjenester tilbyr ulike abonnementer i ulike prisklasser (basic og premium, for eksempel) og du kan faktisk spare penger på å ofre litt av kvaliteten. Sjekk om strømmetjenesten har et slikt tilbud - for litt lavere bildekvalitet, kan det hende du får en billigere pris.

Andre strømmetjenester har også ulike typer abonnement - kanskje kan du velge kun TV-serier, uten tilgang til film og sport, og så videre.

2. Velg med reklame hvis mulig

Noen strømmetjenester har billigere abonnement - med reklame. Hvis du er villig til å holde ut noen minutter med litt irriterende reklame, kan det være penger å spare her.

3. Studentrabatt

Er du student, kan du undersøke om strømmetjenestene har studentrabatter.

4. Se etter «samlede» strømmetjenester

Flere av strømmetjeneste slår seg sammen i ulike «deals» - se etter muligheten for å finne en pakke av flere strømmetjenester du ønsker å bruke.

5. Sett abonnementet på pause

Hvis du er usikker på om du kommer til å bruke en av strømmetjenestene i et par uker eller måneder fremover, er det også verdt å sjekke ut muligheten for å fryse abonnementet. Flere strømmetjenester tilbyr nemlig muligheten for å sette abonnementet på pause.

6. Del med venner og familie

En veldig lur måte å spare penger på, er som nevnt å dele abonnementer med venner og familie. Kanskje dere i vennegjengen kan betale for én strømmetjeneste hver, som dere låner av hverandre?

7. Bruk gratistilbudene

Mange strømmetjenester tilbyr første måned gratis. Sjekk ut denne muligheten hvis du vil prøve ut en ny strømmetjeneste!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer