Ny forskning:

Dette kan være like bra for deg som en joggetur!

Men det betyr ikke at du kan droppe treningen helt.

SUNT FOR KROPP OG SJEL: - Varme bad ser ut til å gi økt grad av velvære og bidrar til stressreduksjon, sier eksperten. FOTO: NTB
SUNT FOR KROPP OG SJEL: - Varme bad ser ut til å gi økt grad av velvære og bidrar til stressreduksjon, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Noen dager føles terskelen for å komme seg ut på trening alt for høy. Treningstøyet og joggeskoene ligger klar og venter på deg, men noe i deg stritter imot. Kanskje du rett og slett er sliten?

Spesielt hvis du har sovet dårlig, hatt en travel dag på jobb og egentlig har mest lyst til å slenge deg ned i sofaen med noe godt, kan det være tungt å komme seg på trening.

Da kan det være oppløftende å vite at noe av helseeffekten du oppnår med trening også kan oppnås med et varmt, avslappende bad i badekaret hjemme.

Det er en del som sverger til isbading, men du trenger absolutt ikke å utsette deg selv for det hvis det ikke frister. Et varmt bad i karet er like gunstig, og det gir mange av de samme medisinske fordelene som aerob trening.

Det betyr selvfølgelig ikke at du kan droppe all trening til fordel for badekaret, men noen ganger kan det gjøre nytten og være nesten like bra for helsen din.

SENKER BLODTRYKKET: De høye temperaturene i badekaret får blodårene til å utvide seg, noe som senker blodtrykket. FOTO: NTB
SENKER BLODTRYKKET: De høye temperaturene i badekaret får blodårene til å utvide seg, noe som senker blodtrykket. FOTO: NTB Vis mer

Dette viser forskningen

Varme bad ble først brukt av de gamle egypterne for rundt 4000 år siden. Forskere ved University of Coventry ledet nylig en studie som oppdaget at et varmt bad har mange av de samme fordelene som aerob trening.

Studien fant ut at det å senke seg ned i et varmt bad kan øke kroppstemperaturen og forbedre blodstrømmen, noe som igjen kan senke blodtrykket, kontrollere blodsukkeret og til og med redusere betennelse, skriver womenshealth.com.au.

Tilsvarende viste en studie i Finland at middelaldrende menn som hadde fire til syv badstueøkter i uken, hadde 50 prosent mindre risiko for dødelig kardiovaskulær sykdom, sammenlignet med de som bare hadde én badstue i uken.

Et varmt bad antas også å være et antidepressivt middel og har vist seg å redusere risikoen for demens.

40 GRADER: Forskere fant at det beste alternativet er å sitte opp til skuldrene i et boblebad som er oppvarmet til omtrent 40 grader i én time. Det kan være utfordrende å få til i badekaret hjemme. FOTO: NTB
40 GRADER: Forskere fant at det beste alternativet er å sitte opp til skuldrene i et boblebad som er oppvarmet til omtrent 40 grader i én time. Det kan være utfordrende å få til i badekaret hjemme. FOTO: NTB Vis mer

Et bad er sunt for kroppen

- Hvis du ligger lenge i varme bad på cirka 40 grader, er det flere studier som sier at det kan hjelpe mot hjerteinfarkt og slag. De høye temperaturene får blodårene til å utvide seg, noe som senker blodtrykket.

Det sier Steinar Ekren, som er personlig trener med videreutdanning innen kroniske smerter og idrettsprestasjon til KK.

I en japansk studie som gikk over 20 år fant de en 28 % lavere risiko for hjerte- og karsykdom, og en 26 % lavere risiko for slag blant de som badet nesten hver dag, sammenlignet med de som badet mindre enn to dager i uka.

- Varme bad ser også ut til å gi økt grad av velvære og bidrar til stressreduksjon. Det bidrar jo til at du slapper av og senker skuldrene, så det kan sammenlignes med en god massasje. Så er det jo kanskje slik at de som kan ta seg tid til å bade så lenge og så ofte kanskje har mer tid til overs og mindre stress i hverdagen generelt, sier Ekren.

Det er verdt å merke seg at varme bad kan være en dårlig ide for de med angina, dårlig kontrollert blodtrykk eller andre seriøse hjerteproblemer. Det samme gjelder de som er 70 år eller eldre, på grunn av et allerede lavt blodtrykk.

Forskere fant at det beste alternativet er å sitte opp til skuldrene i et boblebad som er oppvarmet til omtrent 40 grader i én time. Det i seg selv kan være utfordrende å få til i badekaret hjemme.

KAN IKKE ERSTATTE TRENING: - Det kan ikke erstatte trening. Et bad stimulerer ikke muskulaturen på lik linje som en treningsøkt kan gjøre, og det utfordrer ikke kroppen kondisjonsmessig, sier eksperten. FOTO: NTB
KAN IKKE ERSTATTE TRENING: - Det kan ikke erstatte trening. Et bad stimulerer ikke muskulaturen på lik linje som en treningsøkt kan gjøre, og det utfordrer ikke kroppen kondisjonsmessig, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Ikke dropp all trening

Hvis du nå tenker at du skal melde deg ut av treningssenteret eller legge joggeskoene på hylla for godt, så er det nok ikke fullt så enkelt.

Selv om fordelene med et varmt eller kaldt bad absolutt er verdt å merke seg, sier det seg selv at trening alltid vil være bedre når det gjelder helsemessige fordeler.

- Bading i kaldt vann kan hjelpe å øke blodsirkulasjonen samt virke oppkvikkende, bekrefter Julie A. Rafoss, som er personlig trener og coach til KK.

Rafoss er derimot enig i at et bad ikke er noe du bør gjøre i stedet for en treningsøkt.

Et bad vil ikke bygge muskler eller styrke, og vil heller ikke hjelpe til vekttap.

- Det kan ikke erstatte trening. Et bad stimulerer ikke muskulaturen på lik linje som en treningsøkt kan gjøre, og det utfordrer ikke kroppen kondisjonsmessig, sier hun.

Det samme bekrefter Ekren:

- Et bad kan nok ikke erstatte trening. Trening reduserer også risikoen for slag og hjerte- og karsykdom, reduserer stress og bidrar til at du føler deg bedre. I tillegg har trening mange andre helsefordeler som varme bad ikke kan bidra med, som for eksempel økt beintetthet, større andel muskelmasse og bedre kondisjon. Sistnevnte har jo en ganske sterk sammenheng med levealder, forklarer Ekren.

Oppsummert må du altså bade lenge og ofte om du skal høste mye fordeler av varme bad. Da kan det tenkes at et par korte turer til treningssenteret i uken kan gi vel så godt utbytte for helsen. Bad så mye du vil, det kan være svært beroligende og stressdempende, men vil du ha alle helsefordelene er en liten styrkeøkt eller en liten joggetur et bedre sted å starte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer