Øyehelse:

Dette kan være skadelig for øynene dine

- Kan gjøre vondt verre, sier eksperten til KK.

ØYEHELSE: - Jeg har sett dem omtalt som «dagen derpå»-dråper, sier eksperten til KK. Foto: NTB.
ØYEHELSE: - Jeg har sett dem omtalt som «dagen derpå»-dråper, sier eksperten til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Øyehelse blir ofte litt glemt, og de færreste undersøker øynene med mindre de opplever store plager i form av dårlig syn eller ubehag.

Mange av oss sliter derimot med røde øyne i perioder. Du opplever det gjerne spesielt hvis du har sovet dårlig, vært ute på fest eller er sliten av andre årsaker.

Det er helt normalt å få forbigående røde øyne, men mange prøver likevel å fjerne problemet ved å bruke øyedråper.

Du har gjerne hørt om såkalt «white eyes»-dråper som skal fjerne røde øyne, og det kan kanskje høres ut som en lur løsning hvis du for eksempel våkner med røde øyne samme dag som du skal delta på et viktig arrangement.

Men er det så lurt å selvmedisinere seg selv med øyedråper?

Ifølge norske eksperter kan det faktisk være veldig skadelig.

KAN SKADE SYNET: - Jeg vil ikke anbefale folk å bruke slike dråper, spesielt ikke permanent. Dette kan gi ulike problemer og maskere alvorlige tilstander eller skader, som igjen kan skade synet permanent, sier eksperten. Foto: NTB.
KAN SKADE SYNET: - Jeg vil ikke anbefale folk å bruke slike dråper, spesielt ikke permanent. Dette kan gi ulike problemer og maskere alvorlige tilstander eller skader, som igjen kan skade synet permanent, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Kan skade øynene

Det som ofte omtales som «white eyes»-dråper er dråper som får blodårene våre til å trekke seg sammen (mindre diameter) og øynene blir mindre røde.

- Dråpene har ulemper, som at du kan maskere alvorlige problemer som kan skade øynene og synet, og at et stort forbruk kan føre til at øynene rett og slett bli rødere enn normalt hvis du avslutter bruken. Det vanlige virkestoffet er ut fra de jeg kjenner til adrenalin, et virkestoff som ved bruk også kan gi andre problemer enn med øynene.

Det sier Hans Torvald Haugo, som er generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, til KK.

Disse dråpene er ikke lovlig i salg i Norge, men folk kan kjøpe dem på ferie og reiser i andre land.

- Jeg har sett dem omtalt som «dagen derpå»-dråper, og vet at disse brukes i forbindelse med røde øyne etter reiser, når folk er lenge oppe om natten eller har tatt en fest de ikke ønsker at andre skal se resultatene av, forklarer Haugo.

Sammenlignes med tannbleking

Dråpene brukes altså oftest for å redusere røde øyne, men kan også ha andre bruksområder.

- Jeg har også hørt om bruk der en ønsker generelt hvitere øyne, og bruker medikamentene jevnlig. Dette blir nesten som tannbleking, der man ønsker permanente endringer. Jeg vil ikke anbefale folk å bruke slike dråper, spesielt ikke permanent. Dette kan gi ulike problemer og maskere alvorlige tilstander eller skader, som igjen kan skade synet permanent, sier Haugo.

Hvis du får røde øyne, og enten ikke vet årsaken eller at det ikke går over, skal du oppsøke hjelp hos optiker eller lege.

- Har du røde øyne etter en lang natt på byen, går det over av seg selv. Har du røde øyne for eksempel fordi trykket i øyet er skadelig høyt, går ikke det over på samme måte, og da trenger du hjelp og oppfølging, sier han.

KAN GJØRE VONDT VERRE: - Hvis øynene er røde på grunn av infeksjon eller annen årsak kan en viss type øyedråper gjøre vondt verre, sier eksperten. Foto: NTB.
KAN GJØRE VONDT VERRE: - Hvis øynene er røde på grunn av infeksjon eller annen årsak kan en viss type øyedråper gjøre vondt verre, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Få en medisinsk vurdering

- Det er på generelt grunnlag feil å si «unngå øyedråper». Jeg pleier å si til mine pasienter at øyeoverflaten på mange måter kan sammenlignes med huden.

Det sier Thomas Schou, som er aut. optiker og daglig leder i Bekkestua optikk AS, til KK.

Hvis huden er rød er det en grunn til det, og i mange tilfeller er det da bra å bruke fuktighetskrem hvis det skyldes tørrhet.

- Det samme gjelder øyene, og det er smart å bruke kunstig tårevæske hvis øyene er tørre og eventuelt røde. Men hvis øynene er røde på grunn av infeksjon eller annen årsak kan en viss type øyedråper gjøre vondt verre, sier han.

- Hva bør man gjøre hvis man sliter med røde øyne?

- Optiker er førstelinjehelsetjeneste på syn og øyne. En optiker er i stand til å kartlegge årsaken til røde øyne og skille mellom om det er infeksjon, tørrhet eller noe annet som forårsaker rødhet. Optikeren henviser til spesialist, øyelege eller allmennlege hvis nødvendig, forklarer Schou.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om