Spiseforstyrrelse

Dette kan være tidlig tegn på spiseforstyrrelse

- Mange overspiser i skjul, sier ekspert.

SPISEFORSTYRRELSE: Det er vanlig at både personer med anoreksi, bulimi og overspisingslidelser spiser i skjul. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
SPISEFORSTYRRELSE: Det er vanlig at både personer med anoreksi, bulimi og overspisingslidelser spiser i skjul. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veldig mange nordmenn sliter med spiseforstyrrelser. Undersøkelser viser at rundt 10 prosent av befolkningen har lettere spiseproblemer, og rundt 50.000 kvinner har en spiseforstyrrelse. Et vanlig symptom er å prøve å skjule hvor mye eller hvor lite du spiser. 

- Det er vanlig at både personer med anoreksi, bulimi og overspisingslidelser spiser i skjul. De ønsker ikke at omverdenen skal se hvor mye de spiser, sier Mari Ourom, som er ansvarlig for ROS (rådgivning om spiseforstyrrelser) sitt kontor i Oslo og Akershus. 

De ulike spiseforstyrrelsene har flere fellestrekk, og ett av symptomene er å skjule problemene. Anoreksi og overspising kan ofte være synlige lidelser på grunn av vekttap og vektøkning, mens bulimi ofte er mer usynlig. 

LES OGSÅ: - Jeg veide bare 36 kilo

Spiser med følelsene 

- Personer med anoreksi prøver i det lengste å skjule sykdommen. Ofte kommer de med forklaringer som at de nettopp har spist, eller skal spise senere, sier Marianne Hatle, som er psykiater og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken.

Ifølge Folkehelseinstituttet har 0,3 prosent av alle norske kvinner mellom 15 og 44 år anoreksi. 2 prosent har bulimi, mens 3 prosent har en overspisingslidelse.

- De fleste spiseforstyrrelser handler delvis om det samme. De spiser med følelsene, og prøver å bedøve følelsene med mat. Ofte er det mye skam og skyld forbundet med sykdommene, sier Ourom. 

Hatle påpeker at spiseforstyrrelser er komplekse sykdommer, som ofte handler om mer enn å bare bedøve følelsene.

LES OGSÅ: Kristin slet med spiseforstyrrelser i 13 år: - Jeg sto opp midt på natten for å trene

Symptomer på spiseforstyrrelser

Vanlige symptomer på spiseforstyrrelser er: 

 • Vekttap, vektøkning eller store vektsvingninger
 • Å være ekstra opptatt av kropp og vekt
 • Skyldfølelse etter å ha spist
 • Stress i forbindelse med mat og måltider
 • Å spise i skjul, og skjule hvor mye de spiser
 • Unngå måltider eller innta store mengder mat
 • Økt treningsmengde
 • Misnøye med egen kropp og utseende
 • Humørsvingninger
 • Konsentrasjonsvansker
   

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

USYNLIG LIDELSE: Anoreksi og overspising kan ofte være synlige lidelser på grunn vekttap og vektøkning, mens bulimi ofte er mer usynlig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
USYNLIG LIDELSE: Anoreksi og overspising kan ofte være synlige lidelser på grunn vekttap og vektøkning, mens bulimi ofte er mer usynlig. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

LES OGSÅ: De første tegnene på spiseforstyrrelser

Blir ikke tatt på alvor 

- Personer med bulimi og overspisingslidelser skammer seg ofte over sykdommen. De spiser lite blant andre, men overspiser i skjul. De ønsker ikke at andre skal se mengden og hvilken mat de spiser, forklarer Hatle. 

Anoreksi er den psykiske sykdommen som har høyest dødelighet, men likevel opplever mange pasienter å ikke bli tatt på alvor i helsevesenet.

- Spiseforstyrrelser henger ofte sammen med angst og depresjon. Mange lever alene og spiser mye, mens andre lever normale familieliv og skjuler sykdommen i årevis. Det er trist at helsevesenet ikke tar dem på alvor, sier Ourom. 

Hun forteller at personer med overspisingslidelser sjelden oppsøker behandling. Personer med overvekt og sykelig overvekt blir som regel behandlet for overvekten, men får ikke hjelp til de underliggende problemene.

- Det er viktig for oss å si at det finnes hjelp å få. Sett ord på følelsene, snakk med legen, ROS eller noen andre som du stoler på, sier hun.

ROS jobber med å formidle at det finnes hjelp å få, og at man ikke er alene om et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt. 

LES OGSÅ: Disse jentene får spiseforstyrrelser

Her kan du henvende deg

Sliter du med spiseforstyrrelser, eller mistenker du at en venn eller familiemedlem sliter? Det finnes mange steder å henvende seg:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer