Psykopaten

Dette kjennetegner psykopaten

Ikke la deg lure av hans overfladiske sjarm.

SJARM: Vet du hva som kjennetegner en psykopat? Dette bør du være obs på. Foto: Shutterstock / CURAphotography
SJARM: Vet du hva som kjennetegner en psykopat? Dette bør du være obs på. Foto: Shutterstock / CURAphotography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det regnes at cirka én prosent av befolkningen er psykopater, noe som utgjør flere tusen nordmenn. Og flestparten av disse er menn (uæææ!).

Selv om det ikke er mange av dem, kan det være lurt å være obs på faresignalene, slik at du unngår å havne i psykopatens klør. Har du først havnet der kan det nemlig være vanskelig å komme seg fri.

Mangel på empati er gjerne et typisk kjennetegn på en psykopat, og ifølge psykolog og fagdirektør hos Psykopaten.info, Dag Øyvind Engen Nilsen, er det den følelsesmessige empatien de mangler og ikke den kognitive.

– Det er gjerne ikke noe galt med intelligensen til psykopaten, de kan kjenne igjen følelser når de ser dem, men de kan ikke kjenne på andres smerte, sier han til KK.no.

– Om man ser noen falle og slå seg, så vil man ofte kunne kjenne den smerten selv, men denne mekanismen er altså koblet ut hos psykopaten, legger han til.

Han påpeker også at mennesker som ikke viser empati, heller ikke vil vekke særlig med empati hos andre. For dersom du aldri får medfølelse, omtanke og forståelse fra et menneske vil du heller aldri komme ordentlig innpå han.

LES OGSÅ: Tegn på at du er usunt besatt av kjæresten

Er både sjarmerende og manipulerende

Gamle myter sier at ingen er så sjarmerende som djevelen selv, og også psykopaten er kjent for å vinne med sitt sjarmerende vesen når de vil. Selv om dette riktignok er snakk om en ganske så overfladisk sjarm.

– Psykopaten kan gå ganske hardt ut med sjarmen og overøse deg med komplimenter. De kan være skamløse i bruken av sjarm for å bearbeide deg, for de har som regel en egen agenda, forteller han. 

Hvis du da er utsultet på komplimenter og oppmerksomhet ellers i livet er du følgelig ekstra mottagelig for psykopatens framgangsmåte. 

AGENDA: Psykopater kan være skamløse i bruken av sjarm for å bearbeide deg, slik at de oppnår det de vil. Foto: Shutterstock / Ollyy
AGENDA: Psykopater kan være skamløse i bruken av sjarm for å bearbeide deg, slik at de oppnår det de vil. Foto: Shutterstock / Ollyy Vis mer

– De kan være ganske direkte i væremåten, og er ikke redd for å være frekke for å få det som de vil. I tillegg vil man ofte se at psykopaten er patologiske løgnere, forklarer han.

Det er også viktig å huske på at mange mennesker kan ha psykopatiske trekk, uten å virkelig være psykopat.

Andre typiske kjennetegn på psykopater kan være:

  • Narsissistiske og manipulerende trekk.
  • Kjenner liten grad av anger og skyldfølelse.
  • Kan være impulsive og ha lite selvkontroll.
  • Unngår ofte å ta ansvar for egne handlinger, men skylder heller på andre.

LES OGSÅ: Derfor faller vi for ulike menn

Psykopater er ikke hensynsløse hele tiden 

Forskningsrådgiver og psykologspesialist Aina Sundt Gullhaugen ved St. Olavs Hospital påpeker at psykopatene likevel ikke bare har én side.

– Psykopaten har blitt omtalt som både «sjarmør og tyrann». Dersom man mistenker at man har en psykopat i omgangskretsen bør man være klar over at de fleste slike personer har flere sider, og de fleste er ikke hensynsløse hele tiden, sier hun til KK.no. 

På lik linje med alle andre mennesker har også psykopaten flere sider, noe som kan være forvirrende for menneskene rundt. Det kan gjøre det vanskelig å vurdere hva man har foran seg og hva man skal gjøre med det, og noen kan da begynne å føle at det kanskje er de selv som er problemet. 

– Dette gjør at man etter hvert bli fanget i en situasjon som det kan være vanskelig å komme ut av. Det anbefales derfor ofte at en forsøker å holde en distanse til slike personer, anbefaler hun. 

Å inngå et forhold med slike mennesker er derfor ikke særlig gunstig, og er rett og slett noe ekspertene anbefaler at du som best prøver å unngå. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer