Hvilket kosthold er sunnest?

Dette kostholdet er verdens sunneste

U.S. News kårer hvert år verdens sunneste kosthold - og resultatlista er godt nytt for oss nordmenn. I hvert fall om vi skal høre på Helsedirektoratet.

FRISTENDE OG SUNT: Nok en gang er middelhavskostholdet kåret til verdens sunneste. Kombinasjonen av mye ferske grønnsaker, fisk, nøtter og olivenolje kan gi bedre helse både i hjertet og hjernen, viser studier. Foto: NTB
FRISTENDE OG SUNT: Nok en gang er middelhavskostholdet kåret til verdens sunneste. Kombinasjonen av mye ferske grønnsaker, fisk, nøtter og olivenolje kan gi bedre helse både i hjertet og hjernen, viser studier. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Det anerkjente amerikanske tidsskriftet U.S. News har i januar hvert år en kåring av de sunneste kostholdene verden kan by på - og nok en gang er det samme kosthold som går til topps: Middelhavskostholdet.

Grønnsaker, fisk, nøtter og olivenolje

Dette er strengt tatt ingen stor nyhet: Middelhavskostholdet er flere år på rad kåret til verdens sunneste, og anbefales av ernæringseksperter verden over. Utgangspunktet for anbefalingene er en rekke studier som startet allerede på 1950-tallet, og som viste at det tradisjonelle kostholdet på Kreta, som besto av mye frukt og grønt, bønner, nøtter, fisk og olivenolje, førte til langt lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer enn andre steder i verden. Dette kostholdet er utgangspunktet for det som i dag kalles middelhavskosthold eller middelhavsdietten.

Middelhavskostholdet består i hovedsak av rikelige mengder grønnsaker, bønner, belgfrukter, nøtter og frø, helkorn og olivenolje, mye fisk og sjømat, et moderat inntak av meieriprodukter (i hovedsak ost og yoghurt), fjærkre og egg, og lite kjøtt og kjøttvarer. Kostholdet er basert på ferske råvarer, og det er lite rom for mettet fett, sukker, salt og ultraprosessert mat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer