Å besvime kan være en ubehagelig opplevelse, men det er sjelden farlig.
- Hvis man ikke slår seg, er det ufarlig, sier Arild Njå, professor i fysiologi ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. Besvimelse, eller synkope, defineres som plutselig tap av bevissthet. Men hva er det egentlig som skjer når vi besvimer? Njå forklarer at besvimelse skyldes at hjernen får for lite blod, og årsaken kan være alt fra brå bevegelser til mentalt stress.- Én vanlig årsak er at man skifter fra liggende til stående stilling fort, og da fungerer ikke nervesystemets kontrollmekanisme godt nok. Når vi reiser oss opp, flyttes en halv liter blod ned i beina, og vi kan få for lite blod til hjernen, sier han.
Vi mennesker er forskjellige, og noen besvimer lettere enn andre.
- Vonde følelser kan også føre til besvimelse. Hvis man blir skremt, redd, har sterk smerte eller opplever noe som gir vemmelse, kan den delen av hjernen som arbeider med følelser, sende ut signaler som påvirker hjertet og blodårene. Da kan man besvime, sier han.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger