BESVIME: For å utelukke sykdom, er det viktig å følge noen råd og ringe 113. Foto: Shutterstock / 9nong
BESVIME: For å utelukke sykdom, er det viktig å følge noen råd og ringe 113. Foto: Shutterstock / 9nong Vis mer

Besvimelse

Dette MÅ du sjekke hvis noen besvimer

Sjelden farlig, men kan skyldes sykdom.

Å besvime kan være en ubehagelig opplevelse, men det er sjelden farlig. 

- Hvis man ikke slår seg, er det ufarlig, sier Arild Njå, professor i fysiologi ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo. 
 
Besvimelse, eller synkope, defineres som plutselig tap av bevissthet. Men hva er det egentlig som skjer når vi besvimer?
 
Njå forklarer at besvimelse skyldes at hjernen får for lite blod, og årsaken kan være alt fra brå bevegelser til mentalt stress.
 

- Én vanlig årsak er at man skifter fra liggende til stående stilling fort, og da fungerer ikke nervesystemets kontrollmekanisme godt nok. Når vi reiser oss opp, flyttes en halv liter blod ned i beina, og vi kan få for lite blod til hjernen, sier han.

Vi mennesker er forskjellige, og noen besvimer lettere enn andre.

- Vonde følelser kan også føre til besvimelse. Hvis man blir skremt, redd, har sterk smerte eller opplever noe som gir vemmelse, kan den delen av hjernen som arbeider med følelser, sende ut signaler som påvirker hjertet og blodårene. Da kan man besvime, sier han.

Nesten alle mennesker opplever å besvime i løpet av livet. Njå forklarer at hvis årsaken er mentalt stress, blir man først blek og hjertet slår fortere. Deretter går det over i det motsatte, hvor hjertet slår veldig langsomt og blodårene utvider seg. Da faller trykket og blodstrømmen til hjernen, og så besvimer man. 

- Noen reagerer eller besvimer ved å se sitt eget blod. Temperatur kan også påvirke sannsynligheten for besvimelse. Hvis det er varmt, er det større sjanse for å besvime. Er det kaldt, er det mindre sjanse. Dette gjelder også følelsestyrt besvimelse, sier han.

LES OGSÅ: Blir du svimmel når du ser sprøyter eller blod?

VARME: Høy temperatur kan øke risikoen for besvimelse. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
VARME: Høy temperatur kan øke risikoen for besvimelse. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

- Kan være farlig

Selv om besvimelsen i seg selv ikke er farlig, kan fallet føre til skader.

- Det er en viss risiko for å skade seg i fallet eller slå hodet mot bakken. I verste fall kan man få hodeskader eller hjernerystelse, sier Espen Dietrichs, professor i Nevrologi ved UiO.

Han beskriver besvimelser som at «hjernen tar en kort pause».

- At noen besvimer lettere enn andre, kan skyldes ustabilt blodtrykk. Lavt blodtrykk kan øke risikoen for besvimelse, sier han. 

For å forhindre besvimelse, bør du unngå å reise deg brått. I tillegg kan du bruke støttestrømper for å unngå at mye blod flytter seg ned i beina.

Andre årsaker til besvimelse kan være hjertesykdom, sykdommer i hjernen eller epilepsi.

LES OGSÅ: Er du konstant trøtt og sliten?

Dette bør du gjøre

Ser du at en person besvimer, bør du alltid utelukke at det er noe alvorlig.

- Vi anbefaler at man følger retningslinjene for hjerte-lunge-redning. Det høres kanskje dramatisk ut, men ved en «ufarlig» besvimelse vil de samme tiltakene enten føre til at man får personen våken, eller at man finner ut at det ikke dreier seg om en hjertestans, sier Stephen J. M. Sollid, sjeflege i Norsk Luftambulanse.

Ifølge Sollid skal man i korte trekk gjøre følgende:

1. Se etter tegn til liv

  • Rist forsiktig i personen og rop med høy stemme f.eks «Hei, er du våken?!»
  • Se om personen puster normal i inntil 10 sekunder, og hvis man kan det, forsøk å åpne luftveiene (feks. løfte på haken).
  • Hvis personen puster normalt i et helt minutt, legg i stabil sideleie. Bli ved personen og ring 113.
  • Hvis personen ikke puster normalt eller ikke ellers viser tegn til liv:

2. Skaff hjelp

  • Rop høyt etter hjelp.
  • Ring 113 og sett mobilen på høytalerfunksjon.
  • Få noen andre til å hente en hjertestarter hvis det er tilgjengelig i nærheten.

3. Start hjerte-lunge-redning

  • Hvis man ikke har gått kurs i hjerte-lunge-redning, eller føler seg usikker, kan den du snakker med når du ringer 113 hjelpe deg og veilede deg. Det er derfor det er lurt å sette mobilen på høytalerfunksjon, så har du hendene fri.
  • En mer detaljert beskrivelse av hjerte-lunge-redning finnes på nrr.org.

LES OGSÅ: Er du ofte svimmel?

HJELP: Ser du at en person besvimer, bør du alltid utelukke at det er noe alvorlig. Foto: Shutterstock / John Gomez
HJELP: Ser du at en person besvimer, bør du alltid utelukke at det er noe alvorlig. Foto: Shutterstock / John Gomez Vis mer

Ikke gjør dette

Typiske «gammeldagse» tiltak når noen besvimer, som å løfte opp beina eller ha kaldt vann i ansiktet, har ikke vist seg å ha noen effekt.

- Ofte vil man se at personen som har besvimt våkner til når man rister eller roper høyt. Gjør de ikke det, men puster normalt, kan det fortsatt være en alvorlig årsak til at de er bevisstløse. Derfor er det viktig at man blir hos personen og ringer 113 for å gå profesjonell hjelp, sier Sollid.

Føler du at du holder på å besvime? Da bør du legge deg ned. Tyngdekraften er en viktig faktor, og å legge seg ned vil føre til at hjernen får mer blod.

- Det er viktig i førstehjelpsopplæring. Man skal ikke støtte opp hodet eller reise opp en person som har besvimt. Man må la personen ligge nede slik at det kommer blod til hjernen. En bevisstløs person skal alltid ligge flatt, sier Njå.

En vanlig skade i hjemmet er at man faller og slår seg på grunn av besvimelse. Eldre personer som opplever dette, bør unngå å reise seg fort opp fra en stol. Besvimelse i seg selv er sjelden farlig. Man mister bevisstheten og blir liggende til man våkner.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: