Matforgiftning:

Dette må du vite for å unngå å bli syk av ris- og pastarestene

- Hovedsynderen er en bakterie som heter Bacillus cereus, sier ekspert.

MATFORGIFTNING: Ris og pasta inneholder bakterien Bacillus cereus. Etter koking kan bakterien, under gitte forhold, utvikle et toksin som kan føre til sykdom og i verste fall død. FOTO: NTB Scanpix
MATFORGIFTNING: Ris og pasta inneholder bakterien Bacillus cereus. Etter koking kan bakterien, under gitte forhold, utvikle et toksin som kan føre til sykdom og i verste fall død. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Magen rumler og du lurer på hva du skal spise. I mangel på noe bedre tar du deg en munnfull av gårdagens pasta, som fortsatt står på benken. Ikke et helt utenkelig scenario. Men du bør faktisk tenke deg om to ganger. Ifølge Per Einar Granum, som er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, kan ris og pasta som er lagret over seks timer i romtemperaturer gjøre deg syk. Og rester som har ligget i over et døgn i romtemperatur kan i verste fall være dødelige.

– Hovedsynderen er en bakterie som heter Bacillus cereus, sier Granum og forklarer at bakterien lever i jorden, og at den på den måten havner i ris, pasta og mel.

– Bakterien er lite konkurransedyktig, og så lenge det er andre bakterier til stede vil den ikke vinne i konkurransen med dem. Problemet oppstår under varmebehandling, når alle andre bakterier dør. Da vil dannede sporer spire, og om maten deretter lagres i temperaturer over 10 grader vil toksinet begynne å dannes.

Granum har forsket på Bacillus cereus i mat i over 30 år. Han forklarer at toksinet produseres ved temperaturer mellom 10 og 40 grader, at det dannes raskest ved romtemperatur, og raskere ved lavere enn ved høyere temperaturer:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer