Solkrem

Dette må du vite om solkremen du velger

Noen solkremer kan inneholde stoffer du kanskje vil unngå, mens andre ikke har høy nok UVA-beskyttelse.

SOLKREM: Det er viktig at du bruker nok solkrem, en håndfull solkrem må til for å dekke en hel kropp.  Foto: Scanpix
SOLKREM: Det er viktig at du bruker nok solkrem, en håndfull solkrem må til for å dekke en hel kropp. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å beskytte seg i solen er viktig, og sannsynligheten er nok stor for at du ikke bruker nok solkrem. Samtidig er det stoffer i en del solkrem som vi helst vil unngå, og derfor er det noen ting det kan være lurt å ha med seg når du er på solkremshopping. 

I Norge følger vi EUs regelverk for kosmetikk som skal sørge for at hudpleieprodukter vi kjøper er trygge å bruke. 

- Forbrukertryggheten er ganske stor i dag, og kroppene våre er heldigvis laget slik at de fleste av oss tåler ganske mye, men vi skal ikke slutte å bruke solkrem, påpeker Kent Hart, fagsjef i biologi og kjemi i Norges Astma og Allergiforbund (Naaf).  

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

Se etter UVA-merket 

Samtidig er det solkremer der ute det kan være lurt å styre unna til fordel for en annen - spesielt når du kjøper til de små. Og høy eksponering av noen stoffer kan være ugunstige. 

En ting du bør passe på er at solkremen din beskytter mot både UVB- og UVA-stråling. UVB-strålingen er den som gjør deg solbrent, mens UVA-stråling også bidrar til aldring av huden. Begge formene for stråling øker risikoen for kreft. 

- En solkrem bør ha en UVA-beskyttelse på minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen. For eksempel bør en solkrem med SPF 30, bør ha UVA-beskyttelse på minimum 10. Mange solkremer er merket med en sirkel hvor det står UVA inni. Dette er et symbol bransjen bruker for å vise at produktet oppfylle minstekravet til UVA-beskyttelse, sier Rune Jemtland, seniorrådgive ved seksjon for merking og kvalitet i Mattilsynet. 

En annen ting det er lurt å være obs på er at mange solkremer inneholder stoffer som kan være skadelige i store mengder. Noen stoffer er såkalte hormonforstyrrende, mens andre kan fremkalle allergi.  

Mattilsynet vurderer kontinuerlig bruken av slike stoffer i produkter solgt i Norge opp mot betingelser for trygg bruk som fastsettes i EU, og i all hovedsak på grunnlag av risikovurderinger fra EUs Vitenskapskomite for forbrukersikkerhet.

Jemtland oppfordrer forbrukere til å melde fra til Bivirkningsregisteret for kosmetiske produkter om bivirkninger av kosmetikk og hudpleieprodukter, slik at de kan følge opp. 

- Kosmetikkregelverket krever at produktene skal være trygge, og ansvaret for dette ligger de som produserer, importerer og selger kosmetikk, sier Jemtland.

HUSK SOLKREM: - En solkrem bør ha en UVA-beskyttelse på minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen. For eksempel bør en solkrem med SPF 30, bør ha UVA-beskyttelse på minimum 10, sier Rune Jemtland i Mattilsynet.  Foto: NTB scanpix
HUSK SOLKREM: - En solkrem bør ha en UVA-beskyttelse på minimum en tredjedel av UVB-beskyttelsen. For eksempel bør en solkrem med SPF 30, bør ha UVA-beskyttelse på minimum 10, sier Rune Jemtland i Mattilsynet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Velg krem fremfor spray

Forbrukerrådet gjør årlige tester av solkrem og hvorvidt solkremene vi bruker inneholder mye parfyme, allergifremkallende stoffer og stoffer som kan virke hormonforstyrrende. Årets test er snart klar, og i fjor var det kun 11 av 41 solkremer der det ikke fantes noen slike stoffer. 

- Det viktigste rådet er å bruke solkrem og smøre godt på. Men så vet vi samtidig at det kan være en del problematiske stoffer i solkremen, forteller Gunsten Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

- Det vi ser etter er først og fremst allergifremkallende stoffer og stoffer som kan virke hormonforstyrrende, som det kan være lurt å holde seg unna - spesielt for barn. Når det gjelder hormonforstyrrende stoffer er det ikke innholdet i et enkelt produkt som bekymrer oss, men totaleksponeringen gjennom mange ulike produkter. 

Han forteller at Forbrukerrådet skulle ønske solkremprodusentene var mer restriktive med bruken av slike stoffer, samtidig som testene deres viser en liten bedring år for år. 

- Vi mener nok at en del produsenter bør være mer tilbakeholdne med disse stoffene. Vi har gjort disse testene i flere år nå, og vi ser en liten bedring, men det går veldig sakte. 

Det er en del forskjellige stoffer det kan være lurt å passe seg for, men for å gjøre det enkelt anbefaler han at du ser etter svanemerket når du kjøper solkrem. Disse skal være testet for disse stoffene. Det er også lurt å velge krem fremfor spray, slik at du ikke også puster inn kjemikalier, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

LES OGSÅ: Kjemikaliene irriterer huden og øker dermed risikoen for å utvikle eksem

Hele tiden i utvikling

Solkremen du kjøper inneholder ofte forskjellige blandinger av både fysiske og kjemiske solfilter. Fysiske solfiltre legger seg som en beskyttelse utenpå huden, men kan være litt vanskelige å smøre godt ut. Disse er mye brukt i barnesolkremer. Kjemiske solfiltre trenger seg derimot inn i huden og beskytter gjennom en annen prosess inne i huden. Slike kjemiske filtre blir også brutt ned av både lys og huden selv, som oftest til ufarlige stoffer vi kan takle, men i enkelte tilfeller kan også stoffer vi ikke tåler dannes og tas opp i kroppen. Resultatet av dette ser vi gjerne som hudreaksjoner.

- Vi kan mye om en del av de kjemiske solfiltrene, men lite om andre, for dette vet man ikke så mye om før de har vært brukt en stund, forklarer Hart. 

Det betyr at solkremproduksjonen stadig vekk er i utvikling, slik at stoffer som har vist seg å utgjøre risiko byttes ut. Det aller viktigste rådet når det gjelder solkrem er imidlertid å fortsette å bruke den, og å bruke solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.  

- Bruk solkrem, og følg solvettreglene. Sol deg med måte og følg kreftforeningens råd om soling. 

LES OGSÅ: LES OGSÅ: - Risikoen øker jo yngre du er når du begynner å bruke solarium, og jo mer du bruker det 

Ikke bruk voksensolkrem på barn

Barn har mer hud enn voksne fordelt på kroppsvekt og utsettes dermed også for en større mengde sol. Derfor er det ekstra viktig å bruke rett solkrem på barna våre. 

FORSKJELL PÅ BARN OG VOKSEN: - Det er en grunn til at det er egne solkremer for barn, sier Kent Hart i Naaf. Foto: Scanpix
FORSKJELL PÅ BARN OG VOKSEN: - Det er en grunn til at det er egne solkremer for barn, sier Kent Hart i Naaf. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er en grunn til at det er utviklet egne solkremer for barn. Barnas hud kan reagere annerledes enn voksen hud. Barn har også tynnere hud enn voksne og de har et større areal i forhold til kroppsvekt. De får dermed i seg mer stoffer fra det som smøres på, sier Hart. 

- Det du som forbruker bør gjøre er å se på hva produsenten forteller deg; noen produsenter lager sensitive serier, og det finnes helsemerkeordninger slik som NAAF sin, den blå krans i Danmark eller miljømerker som Svanemerket som også stiller krav og merker solkremer. Da har du også hatt en tredjepart til å gå inn og vurdere produktet. Det er også greit å prøve å unngå alt av unødvendige tilsetninger, som parfyme.

LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig 

Bruk minst en håndfull

Det er altså noen ting det kan være greit å ha med seg når du kjøper solkrem, men det aller viktigste er at du bruker den. 

- Den vanligste årsaken til mangelfull beskyttelse er fortsatt at folk bruker for lite solkrem på utsatte steder - ofte bare en fjerdedel eller halvparten av anbefalt mengde - og ikke smører seg ofte nok. Derfor er det viktig at solkrem brukes som anbefalt. Smør ofte og rikelig – en håndfull krem til hele kroppen må til for å få beskyttelsesfaktoren som står på solkremen. Har du badet, eller svettet bort kremen, bør du smøre deg på nytt, sier Jemtland i Mattilsynet. 

- Kreftforeningens solvettregler anbefaler å ta pauser fra sola – ikke bli solbrent, beskytt deg med klær, bruk solkrem med minst faktor 15. I solrike land er både høyere faktor minimum 30 og flere pauser nødvendig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer