Trening

Dette mener ekspertene blir «et must» på treningsfronten i 2017

Styrketrening er i vinden som aldri før, men også HIIT-trening er noe vi absolutt vil se mer av neste år.

TRENINGSTRENDER: Sirkeltrening, med høy intensitet, er noe ekspertene trekker fram som det «hotte» innen trening i 2017. Foto: Shutterstock / Uber Images
TRENINGSTRENDER: Sirkeltrening, med høy intensitet, er noe ekspertene trekker fram som det «hotte» innen trening i 2017. Foto: Shutterstock / Uber Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at vi nordmenn liker å kose oss ekstra i ferien. Det er noe med å kunne roe helt ned, ligge på sofaen å se en god film eller TV-serie og kanskje spise litt ekstra godt. Ja, det er rett og slett noe med feriefølelsen som kan gjøre selv de mest aktive av oss litt døsige.

Mange velger å ta seg helt fri fra trening og utsetter gjerne løpeturene til etter juleferien. Av og til er det greit å ta seg litt fri og mange (inkludert oss i KK.no-redaksjonen) skulle nok ønske at formen holdt seg ved like lenger enn den faktisk gjør. 

2016 har vært et bra år. Det har skjedd mye og det også innen trening. Kardashian-familien har tatt over treningspallen, vi i KK.no-redaksjonen testet en svettejakke (ja, du leste riktig!) og styrketrening har fått en skikkelig oppsving. 2016 ble også året hvor det kom fram at 1 av 10 får orgasme på trening!

Men hva er det egentlig som kommer til å bli «hot» innen trening i 2017? Vi har bedt flere eksperter se inn i krystallkula for å finne ut av nettopp dette. 

LES OGSÅ: - Jeg hadde en dam av svette i jakken og det brant på ryggen

- Styrketrening er i viden som aldri før 

Ifølge Angelica Bjørnestad, som er personlig trener for Elixia, vil vi helt klart se flere trene så svetten spruter, både ved stryketrening, løping og trening med høy intensitet som sirkeltrening. 

VI SKAL SVETTE: Ifølge Angelica Bjørnestad, personlig trener for Elixia, vil vi trene både styrketrening, løping og trening med høy intensitet som sirkeltrening. Foto: Privat
VI SKAL SVETTE: Ifølge Angelica Bjørnestad, personlig trener for Elixia, vil vi trene både styrketrening, løping og trening med høy intensitet som sirkeltrening. Foto: Privat Vis mer

- Styrketrening er i vinden som aldri før og jeg merker at det har blitt mer populært også for jenter å trene styrke. Mange er mindre redd for «store klumpete muskler». Det tror jeg kommer av mer kunnskap rundt styrketrening, i tillegg opplever jeg at det er mange, både menn og kvinner, som liker å bli sterkere og får glede av å klare mer enn hva de tror selv er realistisk, forteller hun til KK.no.

Videre forklarer hun at spesielt baseøvelser har blitt veldig populært. Rumpe er en kroppsdel mange har fokus på nå og det vil nok forsette langt inn i 2017, mener hun. 

- Når det er sagt så vil gruppetimer holde seg stabilt. Mange føler en viss trygghet i å ha en instruktør foran seg som forteller hva og hvordan man skal trene, sier hun og gir oss noen fordeler med styrketrening:

 • Man blir fysisk og mentalt sterkere.
 • Det forebygger skader og vondter.
 • Øker forbrenningen. 
 • Former kroppen til ønsket mål.
 • Man får sterkere skjelett og det er forebyggende mot beinskjørhet. 
   

Høyintensiv trening og sirkeltrening i forskjellige varianter, hvor man tar seg helt ut og føler at man har trent hardt, vil også fortsette inn i 2017, skal vi tro den personlige treneren. Hun ramser opp noen fordeler med høyintensitiv trening: 

 • Varierende.
 • Du har høy energibruk på kort tid. 
 • Du trener hele kroppen: både kondisjon og styrke på en gang.
 • Teamfølelse (jobber ofte i par eller grupper på timer).
 • God utnyttelse av den typiske tidsklemma.  

- HIIT-trening blir nok en hit i 2017

Ifølge treningsekspert i Mykje Meir, Yngvar Andersen, har ofte American college of sports medicine (ACSM) «fasiten» på hva som blir trendene neste år gjennom deres årlige undersøkelse blant fagfolk verden over. Neste år spår de at topp tre blir ulike bærbare duppeditter, kroppsvektsregning og HIIT (Høyintensiv intervall trening).

Han forklarer at det er liten grunn til å tvile på at dette også gjelder for Norge. 

Yngvar Andersen tror at bærbare duppeditter, kroppsvektsrening og HIIT (Høyintensiv intervall trening) vil komme som en kule neste år. Foto: Privat
Yngvar Andersen tror at bærbare duppeditter, kroppsvektsrening og HIIT (Høyintensiv intervall trening) vil komme som en kule neste år. Foto: Privat Vis mer

- Trenden med å registrere og bruke ulike duppeditter vil vokse. Det er det ingen tvil om og det kommer stadig nye fantastiske, nøyaktige og morsomme verktøy på markedet. En spådom er at 2017 bli året der noen virkelig klarer å lage noe som setter sammen det beste av det beste i et verktøy.

- Kroppsvektstrening kan selvsagt være veldig effektiv, det kan gjøres veldig mange steder og man kan gjøre det hjemme og i hagen uten å være avhengig av noe eller noen. Dette er de store fordelene. Skal man bygge store muskler eller har man et ønske om å bli skikkelig sterk, er det likevel ingen tvil om at det å løfte tunge vekter er det som gir best effekt, sier han. 

- Det har vært mye snakk om HIIT-trening i år. Hvorfor tror det vil bli populært i 2017?

- Det stemmer nok at HIIT blir en hit i 2017 også. Det er en veldig praktisk og effektiv treningsform hvor man oppnår mye på kort tid. 

- Jeg tror at mange med fordel kunne ha vært flinkere til å trene knallhardt oftere. Fordelen med tiden er etter mitt syn også den største svakheten. Det å stadig trene hardere for å oppnå mye på kort tid tror jeg vil gjøre veien, for mange, til å bli skikkelig glad i trening over lengre tid. 

Han påpeker også at han tror morgentrening vil få en oppsving. 

- Det å være litt aktiv rett etter man har stått opp, enten ved yoga eller trening på gymmen, tror jeg kan bli den nye kaffekoppen i 2017. Eller som en ekstra kaffekopp. 

- Vi lever i stor grad et liv i høygir

Tessa Sørensen er personlig trener, forfatter og blogger. Hun forteller til KK.no at det er viktig for den store massen å finne noe som de trives med på sikt, noe som både gir mestringsfølelse, fellesskap og skaper engasjement. 

- Vi mennesker lever i stor grad et liv i høygir, hvor alt er målbart i alle detaljer. Trening er en arena hvor man ikke nødvendigvis trenger å overvåke hver minste bevegelse for å få effekt. Og hvis man husker det kan aktivitet og trening bli en arena hvor man kan «finne seg selv», slippe krav fra omverden og i en liten stund utføre noe som kan bidra til at både hode og kropp har det bedre, sier hun.

Hun trekker fram styrketrening og trening med egen kroppsvekt som to trender vi vil se mer av neste år. (Pssst: Så mye kan du øke forbrenningen med styrketrening)

TRENDER 2017: Tessa Sørensen, personlig trener, forfatter og blogger, tror vi folk vil trene mer styrke, samt bruke naturen mer. Feriene vil også bli mer aktive. Foto: Privat
TRENDER 2017: Tessa Sørensen, personlig trener, forfatter og blogger, tror vi folk vil trene mer styrke, samt bruke naturen mer. Feriene vil også bli mer aktive. Foto: Privat Vis mer

- Trening med egen kroppsvekt er lett tilgjengelig, krever minimalt med utstyr og gjør det enkelt å få til en treningsøkt. Dette er ingen ny trend, men interessen for dette har vært økende de siste fem årene gjennom parkour, calisthetics, «back to basic trening», yoga, akrobatikk og crossfit. Dette er en treningsform som passer for de fleste.

- Det er lettere å skape en god mestringsfølelse når du unngår mye ekstra utstyr. Utfordringen ligger i at styrketrening med egen kroppsvekt faktisk for mange kan være for tungt. En øvelse som pushups, som stiller høye krav til overkroppsstyrke, er en øvelse det kan virke som «alle» klarer. Min erfaring tilsier at dette ikke er vanlig for de fleste kvinner får til. 

Kroppens muskulatur er avhengig av å bli brukt jevnlig for å inngå forfall, spesielt siden muskelmassen reduseres fra 30-års alderen, forteller Sørensen. 

- Styrketrening er fortsatt i vinden. Er du sterk virker hverdagen din og gjøremål lettere, du har sannsynligvis en bedre generell helse og opprettholder en sunnere vekt. 

I tillegg tror hun at flere kommer til å bruke naturen og være mer aktive på ferier. 

TRENING I FERIEN: - En ferie fylt med aktiviteter er mer aktuelt enn noensinne, mener Tessa Sørensen. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds
TRENING I FERIEN: - En ferie fylt med aktiviteter er mer aktuelt enn noensinne, mener Tessa Sørensen. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Vis mer

- Vi mennesker har godt av å ha kontakt med naturen, vi blir faktisk lykkeligere av å være ute i friluft ti minutter hver dag. De siste årene har det vært en økende interesse for gruppetrening ute og det finnes mer enn Bootcampøkter som trekker mennesker. Yoga i friluft, løpe- og sykkelgrupper, sirkeltrening og mosjonistkonkurranser er populært, sier hun og legger til:

- En ferie fylt med aktiviteter er mer aktuelt enn noensinne. Trening gir overskudd og det økte tilbudet til hoteller og reisearrangører tyder på at dette er det nordmenn vil ha fremover. Nordmenn reiser mye og ønsker å fylle ferien med alt som gjør at man føler seg bedre, både underveis i ferien og som gir overskudd når man kommer tilbake til hverdagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer