Man flu:

Dette mener ekspertene om «man flu»

Blir menn sykere enn kvinner?

MAN FLU: Det er ikke lett å være mann i influensasesongen. Kanskje er han faktisk litt ekstra syk? FOTO: NTB Scanpix
MAN FLU: Det er ikke lett å være mann i influensasesongen. Kanskje er han faktisk litt ekstra syk? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Synes du han sutrer fælt når influensaen melder sin ankomst så er du nok ikke alene, for begrepet «man flu», eller «manneinfluensa», er nok kjent for de fleste av oss.

- «Manneinfluensa», eller «man flu» på engelsk, har vært et begrep i flere år, og beskriver det at menn blir mer sutrete når de blir syke, sier Anne Spurkland, som er immunolog og professor i medisin ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: 3 tips mot omgangssyke

Bare syting eller det er reelt?

Det er imidlertid en del som tyder på at han ikke bare syter mer enn resten av familien, men at han faktisk er sykere. Det er nemlig gjort undersøkelser som tyder på at testosteron har en dempende effekt på immunsystemets forsvar mot influensavirus. Samtidig skal også østrogen kunne gjøre oss kvinner bedre rustet.

I en amerikansk studie, som var ledet av immunologen Mark Davis og utført ved Stanford University school of medicine i 2013 fant forskerne at høye nivåer av testosteron demper nivåene av antistoffer som produseres som svar på en influensavaksine. Spurkland, som har skrevet boken «Immun – Kroppens evige kamp for å overleve», og driver bloggen ImmunGlimt om nettopp immunforsvaret vårt, mener dette kan være en indikasjon på at testosteron kan dempe immunforsvarets respons på influensasykdom. Samtidig mener hun det ikke er bevis for at «man flu» som handler om influensasymptomer faktisk eksisterer.

- Det er nok å dra det litt langt. Det han viser er at gener i immunsystemet hos menn reagerer annerledes enn hos kvinner på en influensavaksine, men han har ikke vist hva som skjer når menn får influensa, påpeker hun.

LES OGSÅ: Derfor lever kvinner lenger enn menn

Forskjell på menn og kvinners immunforsvar

I en oppsummeringsartikkel publisert British Medical Journal i desember, skrevet av den kanadiske medisinprofessoren Kyle Sue, peker han imidlertid på flere ting som tyder på at menn reagerer kraftigere på et influensavirus.

Menn skal visstnok ha høyere risiko for komplikasjoner og død som følge av influensa- og andre luftveissykdommer. Menn har også tidligere rapportert om, i en mindre spørreundersøkelse, å i gjennomsnitt bruke tre dager på å komme seg etter en luftveisinfeksjon, mens kvinnene i undersøkelsen brukte 1,5 dager i gjennomsnitt.

Spurkland påpeker imidlertid at det er flere ting som spiller inn på hvor godt immunforsvaret vårt reagerer på forskjellig sykdom, og det er blant annet kjent at menn både røyker og drikker mer enn kvinner. Samtidig vet vi at immunforsvaret hos menn og kvinner er forskjellig. Kvinner er for eksempel mer utsatte for autoimmune sykdommer enn menn er.

- Det er ikke bare kjønnshormoner som bestemmer dette. Det er også genetiske forskjeller. Menn har et y-kromosom som kvinner ikke har, mens kvinner har dobbelt opp av gener på x-kromosomet. Det kan ha innvirkning på hvordan cellene virker, sier Spurkland.

LES OGSÅ: - Problemet er at alle luftveisinfeksjoner gir veldig like symptomer

Trengs mer forskning

Rebecca Cox leder Influensasenteret ved Universitetet i Bergen. Hun svarer som Spurkland på spørsmålet om «man flu»-fenomenet faktisk handler om at menn faktisk blir sykere.

- Tja. Det sies jo at menn rammes hardere, og termen «man flu» må jo komme fra et sted, sier hun.

Hun tror nemlig ikke den kun handler om menns sutring.

- Jeg tror nok at menn kan rammes hardere, og studien fra Stanford bekrefter at et høyt nivå av testosteron reduserer mengden antistoffer etter vaksinasjon. Det er også artikler som gir antydning om at østrogen kan gi en ekstra beskyttelse, påpeker hun.

- Jeg tenker nok at pasientens generelle helse er mye viktigere enn kjønn, men det kan kanskje være en faktor som er med på å påvirke. Samtidig er det viktig å huske på at vi er forskjellige og influensavirusene er forskjellige.

LES OGSÅ: - Ca fem prosent av verdens befolkning utvikler autoimmun sykdom og av disse er 78 prosent kvinner

Sykdomsfølelse er individuelt

Heller ikke ved Folkehelseinstituttets influensaavdeling kan de bekrefte eller avkrefte om mannen i huset faktisk blir sykere.

Kjønnsforskjeller i forhold til influnsainfeksjon er ikke noe de tar høyde for i Norge i dag.

- Influensasykdom er som oftest jevnt fordelt mellom kjønnene i land som Norge hvor det ikke er store forskjeller i hverdagslivet, yrkeslivet og ellers kontakt mellom mennesker. Det er ingen influensavirus som av natur smitter menn mer enn kvinner. Forskjeller i symptomer og sykdomsfølelse har mye å gjøre med kroppens eget immunforsvar og kan være veldig individuelt, forteller Karoline Bergstad, som er seniorforsker ved avdelingen.

LES OGSÅ: Tidspunktet vi er mest smittsomme

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer