Tyggis:

Dette mener tannlegene om tyggis

Skal du tygge tyggis er det spesielt én du bør kjøpe.

TYGGIS: Tyggis smaker godt og kan være bra for tennene. Men hindrer det egentlig hull? Foto: Science Photo Library
TYGGIS: Tyggis smaker godt og kan være bra for tennene. Men hindrer det egentlig hull? Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de mange som tygger tyggegummi flere ganger daglig, i håp om at det skal forhindre hull? Da må du tro om igjen, mener tannlege.

Sara Emilia Isabelle Nordevall ved Torshov Tannlegesenter forklarer at dette bare er tull.

- I bransjen er det ingen overbevisende forskning som viser at tyggis faktisk hjelper mot hull, sier hun.

Men det er likevel ikke dumt å tygge tyggis etter man har spist.

- Den kan fjerne matrester noe som er bra for tennene. Tyggis stimulerer og får frem spytt, og det kan hjelpe tennene å bli sterkere igjen. Den inneholder også ulike mineraler og kan hjelpe munnen å bli sterkere. PH-nivået synker hver gang man spiser, og det vil man ikke fordi emaljen tåler ikke for lave PH-nivåer, sier hun.

UNNGÅ DISSE: Sukkerholdig tyggis kan fort skape mange hull i tennene dine. Foto: Shutterstock / OlegDoroshin
UNNGÅ DISSE: Sukkerholdig tyggis kan fort skape mange hull i tennene dine. Foto: Shutterstock / OlegDoroshin Vis mer

Også Karin Berntsen ved Tannlegene på Hellerud, er skeptisk til sukkerfri tyggis.

- Det er ingen dokumentasjon på at det hjelper, så det er nok en påstand som står udokumentert. De sier jo at rynkekrem hjelper også, men det gjør jo ikke det, spøker tannlegen.

Men også hun mener det har positive aspekter.

- En tyggis vil øke spyttsekresjonen i øyeblikket, og du får fortere en renere munn. Munntørre pasienter har lett for å få flere hull, så sånn sett kan det jo hjelpe. Men det beviser likevel ikke at tyggis i seg selv motvirker hull. Alt vi tufter vår kunnskap på er det som er dokumentert. Så med mindre det er dokumentert at det hjelper mot syreskader så kan man ikke si det, sier hun.

LES OGSÅ: Den ekle sannheten om tyggis

Én tyggis skiller seg ut

Er du veldig glad i å tygge tyggis, så skader det ikke å tygge litt hver dag.

- Men hvis det skal hjelpe, så er det det at spyttet beskytter mot karius og at man får en ekstra renseeffekt, men jeg tror ikke det har noe å si. Vi har til vanlig ganske høy spyttproduksjon fra før. Det som spiller noen rolle er at man pusser tennene morgen og kveld, sier Berntsen.

- Fluortyggis er en annen sak. Det gir vi til pasienter med masse hull som gjør at det tilføres masse fluor, og de som er munntørre trenger tilskudd av dette for å motvirke karies. Den kan du kjøpe på apoteket, sier hun.

Cecilie Svenning, som er seniorrådgiver i seksjon for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet, forklarer hvorfor sukkerfri tyggis er en bedre variant.

- Søtstoffer gir næringsmiddelet søt smak. Her inngår for eksempel alle sukkeralkoholene (sorbitol, xylitol, isomalt, mannitol, laktitol og maltitol). De har omtrent samme søtningsgrad som sukker, brukes i nesten samme mengde og inneholder nesten like mye energi. Bakterier i munnhulen kan imidlertid ikke bryte ned disse stoffene til syre, slik som for sukker, og stoffene er derfor mer tannvennlige, sier hun.

POPULÆRT: Tyggis kan øke spyttproduksjonen i munnen, og kan derfor være bra for tennene. Men det er ingen bevis på at tyggis i seg selv motvirker hull. Foto: Shutterstock / margo_black
POPULÆRT: Tyggis kan øke spyttproduksjonen i munnen, og kan derfor være bra for tennene. Men det er ingen bevis på at tyggis i seg selv motvirker hull. Foto: Shutterstock / margo_black Vis mer

- Tilsetningsstoffer er en gruppe ingredienser som er nøye regulert. De godkjennes før bruk, har detaljerte bruksbetingelser og spesifikke merkekrav. Det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i matvarer. Alle stoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren, sier hun.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om tyggis

- Dette skjer hvis du tygger for mye

Men selv om det kan hjelpe tennene dine til et viss grad, så bør du ikke overdrive.

- Et høyt inntak kan virke avførende. Andre søtstoffer søter fra 30-3000 ganger mer enn sukker. De gir enten nesten ikke energi, eller de brukes i så små mengder at de ikke tilfører produkter noe energi av betydning. Det er vanlig å bruke flere stoffer i kombinasjon for å gi en god smak på næringsmidlene, sier Svenning i Mattilsynet.

Tannlege Berntsen sier også at det ikke er bra for tennene å tygge for mye.

- Tennene skal være sammen i omtrent 20 minutter i løpet av dagen, så ikke tygg så mye at du ikke slapper av litt i bittet i løpet av dagen også. Generelt har nok tyggis mest effekt på pusten, sier hun.

Men visste du at musklene i kjeven også kan bli større?

- Det er jo som alle andre muskler, at hvis du trener de masse, så blir de større. Da vil du også få en bredere kjeve, sier hun.

Så med mindre du ønsker bredere kjeve, er det nok lurt å ikke tygge for mye.

LES OGSÅ: Du bør alltid pusse tennene før du legger deg

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer