Snøblind

Dette øker sjansen for å bli snøblind

Det kan ramme deg dersom du ikke beskytter øynene mot solen!

SNØBLIND: Gode solbriller kan spare deg for mye smerte i den sterke senvintersolen.  Foto: Shutterstock / Versta
SNØBLIND: Gode solbriller kan spare deg for mye smerte i den sterke senvintersolen. Foto: Shutterstock / Versta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det er ikke teit å bruke solbriller i snøen! Tvert i mot er det både lekkert og kan beskytte øynene dine mot alvolige synsskader.

Å bli snøblind - eller solblind som det også heter, er en av de vanligste konsekvensene av å ikke beskytte øynene mot stråling – og en av grunnene til av vi ender opp hos legen i påsken.

- Snøblindhet kan oppstå dersom øynene blir utsatt for store menger sollys eller annen ultraviolett stråling uten tilstrekkelig beskyttelse. Det kan da dannes små, overfladiske sår, nærmest som små brennmerker i det ytterste cellelaget i hornhinnen. En lignende tilstand kan også oppstå ved arbeid med sveiseapparater og mye stråling i solarium uten beskyttelsesbriller, sier øyelege Agnes Aabel Haugen ved øyelegene AS i Oslo.

Kan oppstå overalt

Snøblindhet blir ofte forbundet med fjellet, men man må faktisk ikke lengre enn ut inngangsdøren for å være utsatt! Man kan bli snøblind når og hvor som helst – til og med under skydekt himmel! – men det er noen steder man bør være ekstra obs enn andre.

- Man er naturligvis mest utsatt for å bli snøblind dersom man reiser til eller befinner seg i områder med mye sol, snørike flater på høyfjellet eller ved sjøen. Men man kan også være utsatt dersom man oppholder seg i områder der solen reflekteres på en sterk måte, for eksempel store lyse bygninger eller bygningsflater sogar midt i byen, sier Aabel Haugen og legger til:

- Det er også viktig at man ikke glemmer å bruke solbriller selv om solen ikke virker så sterk eller det er et lite skylag på himmelen. UV-strålingen kan likevel være sterk!

- Det gjør forferdelig vondt

Symptomene på snøblindhet er ganske sterke og kan variere fra person til person, forteller øyelege Willy Pettersen, medisinsk anvarlig ved Argus Syn til KK.no. Men som oftest melder ikke symptomene seg med en gang. Det kan nemlig ta opp til et halvt døgn før man oppdager at man har blitt snøblind!

- Hornhinnens overflate er et utrolig sensetivt område, så det gjør forferdelig vondt Symptomene er sterke smerter. Som oftest vil man oppleve lysskyhet, tåreflod, røde og såre øyne og etterhvert smerte i og rundt øynene. På grunn av smerte greier man til slutt ikke åpne øynene, så de blir dratt sammen automatisk, sier Pettersen.

- Så det er umulig å ikke merke at man har blitt snøblind?

- Ikke akkurat der og da. Symptomene kommer gjerne ikke med en gang. Det kan ta alt fra fire til tolv timer etter soleksponering før man merker smertene.

Til tross for en rekke smertefulle sympotmer forsikrer Pettersen om at snøblindhet i seg selv ikke kan føre til langsiktige og alvorlige skader.

- Denne type synsskader er ikke forbundet med store farer. Det er først og fremst smerten som er problemet, men skaden går som oftest over av seg selv i løpet av et par dager, uten at det etterlates arr på hornhinnen. Når det gjelder langsiktige skader, kan man ha økt tendens av grå stær senere dersom øynene blir utsatt for store doser UV-stråling over tid, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Skjønnhetstrenden som kan ødelegge øynene dine

Barn mest utsatt!

Rigmor C. Baraas, professor ved Høgskolen i Sørøst-Norge og leder for Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, forteller at akutte skader som snøblindhet kan oppstå hos alle, uavhengig av alder, men at barn kan være mer utsatt.

- Barn er gjerne ute mer enn voksne, og er derfor mer utsatt. Det er derfor viktig at foreldre er flinke til å beskytte barnas øyne mot solen. De må ha solbriller som sitter godt, dekker bra og ikke dugger. Det er viktig også når det er delvis skydekke.

Men det er ikke bare at barn som oftest mer ute som gjør dem ekstra sårbare.

- En av grunnene til at det er så viktig å beskytte barnas øyne, er fordi at øyelinsene deres ikke er ferdig utviklet. Derfor slipper mer UV-stråling gjennom til netthinnen, sier Baraas.

- Hos voksne treffer cirka ti prosent av UV-strålene netthinnen, hos barn opptil 75 prosent av strålene. I tillegg til akutte skader som snøblindhet, står barn også i fare for å utvikle senskader som grå stær og netthinneforkalkninger. Disse skadene kan dels være alvorlige og kan oppstå på grunn av oppsamlet strålingsmengde gjennom livet.

LES OGSÅ: Så ofte bør du faktisk sjekke synet

Gode solbriller er alfa og omega

Men hva gjør man dersom skaden først har oppstått – og hvordan kan man forhindre at den oppstår i første omgang?

- Dersom man får symptomer på snøblindhet, bør man holde øynene mest mulig lukket og  oppholde seg i et mørkt rom. En kald og fuktig klut over øynene kan lindre symptomene og ubehaget, forteller Aabel Haugen. 

Hun forteller også at man ved behov kan ta i bruk vanlige smetestillende tabletter, som Paracetamol. Men dersom symptomene øker, anbefaler hun å oppsøke øyelege, da små hornhinne-sår kan være en inngangsport for bakterier, som kan føre til betennelser.

For spare deg selv for mye smerte har alle ekspertene et råd:

Innvester i solbriller av best mulig kvalitet – både for deg selv og barna dine! De skal kunne beskytte ordentlig mot UV-ståling, så sjekk info på merkelappen som følger med brillene.

LES OGSÅ: Finn perfekte solbriller til ditt ansikt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer