Hovne bein

Dette prøver føttene dine å fortelle deg

Hovne bein i varmen eller etter en lang flytur er normalt og stort sett helt ufarlig. Men hovne og vonde føtter, ankler og bein kan også være et tegn på mer alvorlige tilstander.

HOVNE FØTTER OG BEIN: Å hovne opp litt i føttene når det er varmt, etter en lang reise eller når du har sittet mye stille er helt normalt. Men har du ofte hovne bein kan det være et tegn på andre sykdommer. Foto: NTB
HOVNE FØTTER OG BEIN: Å hovne opp litt i føttene når det er varmt, etter en lang reise eller når du har sittet mye stille er helt normalt. Men har du ofte hovne bein kan det være et tegn på andre sykdommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er tid for sommer, sol, varme, ferie - og hovne bein. De fleste av oss har opplevd det: Skoene strammer, leggene verker, og anklene er plutselig flere centimeter større enn normalt. Pensko kan du bare glemme. Om du til slutt får presset føttene ned i skoene, ser det ut som en litt kompakt gjærdeig er i ferd med å tyte over kanten.

Trøsten er at det i de aller fleste tilfeller er helt ufarlig, ifølge amerikanske medisinske forskere. Ubehagelig ja, men som regel skyldes det ingenting mer alvorlig enn at du har stått eller sittet stille for lenge, for eksempel når du er på reise.

Mer vanlig med alderen

Hovne bein skyldes væskeansamling i beina, og det blir mer vanlig jo eldre vi blir. Den vanligste årsaken til væskeansamlingen er at venene - de blodårene som frakter blod fra kroppen og tilbake til hjertet - ikke får gjort jobben sin godt nok.

Venene i armene og beina har klaffer som hindrer tilbakestrømming av blod, og ved helt vanlig aktivitet, for eksempel gåing, vil muskelsammentrekninger trykke på utsiden av venene og virke som en pumpe. Når du ikke får vært i aktivitet, vil blodet samle seg i venene nederst i kroppen - altså beina og føttene - og føre til at de hovner opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.