Mensen:

Dette sier fargen på mensen om helsen din

- Forandrer den seg over noen menstruasjonssykler, burde man vurdere å sjekke det, sier gynekolog.

MENSEN: - Menstruasjonen er tiden i en kvinnes syklus når slimhinnen i livmoren blir støtt av og blør seg ut. Det er også derfor den er forskjellig i konsistens farge og lukt, sier gynekolog. FOTO: NTB
MENSEN: - Menstruasjonen er tiden i en kvinnes syklus når slimhinnen i livmoren blir støtt av og blør seg ut. Det er også derfor den er forskjellig i konsistens farge og lukt, sier gynekolog. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange kvinner kunne nok skrevet en hel bok om hvordan syklusen påvirker dem i dagliglivet. Eggløsning, PMS og mensen påvirker alt mulig rart i kroppen vår - humør, sexlyst, hud, matlyst, energinivåer og fordøyelse - og så videre, og så videre...

Under selve blødningen er det mange som opplever smerter og kramper. Kanskje har du også sett en stor variasjon i farger og konsistens på blodet?

Vet du egentlig hva de forskjellige fargene kommer av? Er det vanlig at det kommer veldig mørkt eller veldig lyst blod? Hvilke endringer og variasjoner er helt normale, og hvilke bør vi eventuelt være obs på? Det har vi spurt ekspertene om.

- Helt vanlig å oppleve mørkere farge

Blødningen kan komme i mange ulike «fargenyanser», og sannsynligheten er stor for at du har opplevd de fleste av dem: Brunlig, mørkebrun - nesten svart, lys rød, mørk rød, rosa.

Vi spør gynekolog ved Aleris Frogner, Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen:

- Hvorfor kan fargen på mensen variere så mye i samme periode?

- Menstruasjonen er tiden i en kvinnes syklus når slimhinnen i livmoren blir støtt av og blør seg ut. Det er også derfor den er forskjellig i konsistens farge og lukt.

GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris
GYNEKOLOG: Sarah Bastienne Spallek-Halvorsen. FOTO: Aleris Vis mer

Ofte begynner mensen som noe brunlig, før det går over i friskt blod som kan være kraftig og intens - også i sammenheng med sammentreknings- og murrende smerter fra livmoren. Dette skjer for å få ut slimhinnen, forklarer Spallek-Halvorsen.

Det er helt vanlig å oppleve mørkere farge, også i det ellers «ferske» blodet:

- Menstruasjonsblod kan være alt fra brunlig, mørk mot sort og mørkerødt mot lyserødt. Tykkere eller tynnere-flytende og noen ganger klumpete.

- Noen ganger kan det til og med komme mørkere blodige klumper eller koagler. Koagler er bare frisk blod som har samlet seg i skjeden før det kommer ut. Videre kan det bli noen dager med mørkere og brunlig farge.

FORSKJELLIG FARGE OG LUKT: - Menstruasjonen er tiden i en kvinnes syklus når slimhinnen i livmoren blir støtt av og blør seg ut. Det er også derfor den er forskjellig i konsistens farge og lukt, sier gynekolog. FOTO: NTB
FORSKJELLIG FARGE OG LUKT: - Menstruasjonen er tiden i en kvinnes syklus når slimhinnen i livmoren blir støtt av og blør seg ut. Det er også derfor den er forskjellig i konsistens farge og lukt, sier gynekolog. FOTO: NTB Vis mer

I en artikkel om temaet på Women's Health Mag, listes det opp hvilke farger vi kan oppleve under blødningen, og hva de betyr:

Friskt blod

Friskt blod er vanlig i de tidligste dagene av blødningen. Dette er ferskt blod - altså har det nettopp har passert gjennom vaginaen din. For de som opplever kramper, er det vanlig å se denne typen blod. Kramper oppstår når livmoren trekker seg sammen, noe som igjen fører til tyngre blødning.

Mørkerød

Blod som er mørkerødt, brunt eller svart, er blod som er eldre. Mørkerødt blod følger ofte med en langsommere «blodstrømning», fordi blodet blir mørkere i løpet av syklusen.

Klumper

Som nevnt er det ikke uvanlig å oppleve at det kommer ut klumper (koagler) i løpet av mensen. Det er altså ingen grunn til bekymring, men det kan signalisere kraftige menstruasjonsblødninger hvis klumpene er veldig store, og da kan det være verdt å snakke med en lege.

Vi hører med Spallek-Halvorsen - bør vi ta en tur til lege eller gynekolog hvis vi opplever store koagler?

- Ja absolutt, spesielt hvis det skjer flere menstruasjoner på rad, sier hun.

Rosa

Rosa-aktig blod er ofte et resultat av lett blødning blandet med vaginal utflod. De som har veldig lette mensblødninger kan også ha blødninger som ser rosa ut.

Grå

I noen tilfeller kan grå vaginal utflod forekomme, og det blir ofte sett på som et symptom på en bakteriell vaginal infeksjon kalt bakteriell vaginose. Hvis du opplever grå utflod, bør du kontakte en lege eller en gynekolog.

Spallek-Halvorsen bekrefter at grønn-grå utflot kan være bakteriell vaginose. Hun legger til:

- Men grønn-grå utflod er ikke ved menstruasjonen, det ser man de andre ukene i syklus. Hvit-flekkete riktig utflod kan være en soppinfeksjon - men heller ikke ved menstruasjonen.

VIT HVA SOM ER NORMALT FOR DEG: - Regelmessighet, styrke av blødninger og konsistens samt den lukten som man er vandt til mensen har er viktig, sier gynekolog. FOTO: NTB
VIT HVA SOM ER NORMALT FOR DEG: - Regelmessighet, styrke av blødninger og konsistens samt den lukten som man er vandt til mensen har er viktig, sier gynekolog. FOTO: NTB Vis mer

Når bør vi kontakte lege ved endringer i blødningen?

Noe variasjon i mengde og farge er altså helt normalt, men det er enkelte ting vi bør være obs på:

- Hvis det kommer voldsomme blødninger eller menstruasjonsblodet som kommer er illeluktende, da burde man kontakte en gynekolog, sier Spallek-Halvorsen.

Det er flere ting som kan skape endringer i blødningen. Etter fødsel kan det være snakk om rester fra morkaken. Hvis du har vært gjennom en operasjon, eller blitt behandlet med medisiner, kan mensen forandre seg. I tillegg kan alder ha noe å si, med tanke på hormonelle forandringer en kvinne har gjennom et liv.

Det er lurt å kjenne din egen syklus, og hvis noe gjør deg bekymret, bør du snakke med en lege eller en gynekolog, understreker Spallek-Halvorsen:

- Regelmessighet, styrke av blødninger og konsistens samt den lukten som man er vandt til at mensen har, er viktig. Forandrer det seg over noen menstruasjonssykluser burde man vurderte å sjekke det.

Hvordan vet vi hva som er normale variasjoner, og hva som ikke er det?

Det kan imidlertid være vanskelig å vite «hvor store» endringer som må til før vi kontakter lege.

Vi ber Andrea Birketvedt utdype. Hun er medisinsk ansvarlig lege og klinikksjef for Maja.no.

Birketvedt understreker at hva som er normal menstruasjon varierer fra kvinne til kvinne, og at vi må bli kjent med vår normalitet.

- Mengden blod er forskjellig og hvor mange dager man blør varierer også. Dersom noe endrer seg kan det skyldes underliggende årsaker som kan kreve behandling, understreker hun.

LEGE OG KLINIKKSJEF FOR MAJA.NO: Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no
LEGE OG KLINIKKSJEF FOR MAJA.NO: Andrea Birketvedt. FOTO: Maja.no Vis mer

Birketvedt går gjennom typiske endringer som kan tyde på at du bør oppsøke lege:

Endret lukt:

- Skyldes som regel at normalfloraen endrer seg i forbindelse med menstruasjon. Dette kan være forbigående, men hvis man opplever en typisk fiskeaktig lukt sammen med økt utflod kan dette være symptomer på en tilstand vi kaller bakteriell vaginose. Dette kan behandles hos lege.

Endret mengde:

Kraftige menstruasjonsblødninger kan oppleves slitsomt og belastende i dagliglivet. På fagspråket kalles det “menoragi” hvis man opplever økt varighet på blødningene (mer enn åtte dager) eller økt blodmengde (mer enn 80 ml per menstruasjon), forklarer Birketvedt.

- Hos noen kan slike kraftige blødninger skyldes en underliggende tilstand, og hvis man opplever vedvarende sterke blødninger bør dette utredes av lege, råder hun.

Også uteblitt menstruasjon kan være grunn til å snakke med en lege. Uteblitt menstruasjon kan skyldes flere årsaker, blant annet hormonelle forandringer, sykdom, stress, fysisk aktivitet og kost.

- Det kan være lurt å utelukke graviditet hvis det er en mulighet, og oppsøke lege hvis man ikke får tilbake menstruasjon innen seks måneder, eller dersom man opplever andre plager i tillegg, råder Birketvedt.

Sterke smerter:

Hvis du opplever at menstruasjonssmertene er så sterke at det påvirker deg i dagliglivet bør du oppsøke lege for å kartlegge årsaker og se på mulige behandlingsløsninger.

Uregelmessige blødninger eller mellomblødninger:

Enhver blødning utenom din normale menstruasjonssyklus, eller blødning etter samleie, er uregelmessige blødninger.

- Dette kan skyldes ufarlige og forbigående årsaker, men det er lurt å oppsøke lege for å utelukke tilstander som bør behandles hvis du opplever endringer. Seksuelt overførbare sykdommer, prevensjon og hormonforstyrrelser er eksempler på årsaker som kan gi endringer i blødningsmønsteret, forklarer Birketvedt.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer