<strong>BRYSTOPERASJON:</strong> Noen kvinner kan ha krav på å få brystoperasjon dekket av staten. Foto: Shutterstock / CandyBox Images
BRYSTOPERASJON: Noen kvinner kan ha krav på å få brystoperasjon dekket av staten. Foto: Shutterstock / CandyBox Images Vis mer

Silikon

Dette skal til for å få brystoperasjon dekket av staten

For store, for små eller rekonstruksjon - her er kravene.

Publisert
Sist oppdatert

Det er absolutt ikke helt uvanlig at norske kvinner legger seg under kniven for å endre på brystene sine. For noen føles puppene for små, for ulike eller for store. Og i noen tilfeller kan en operasjon dekkes av staten, som for eksempel om du har helsemessige plager som følge av brystenes størrelse/form.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet var det i fjor 1995 kvinner som fikk dekket brystreduksjon. 99 kvinner fikk rekonstruert brystene sine med proteser. De aller fleste av disse er arvelig disponert for å utvikle brystkreft og har valgt å fjerne brystkjertelen for å forebygge sykdom.  Sverre Harbo er seniorrådgiver i Helsedirektoratet og spesialist i plastisk kirurgi. Han forteller at når det kommer til å dekke brystoperasjoner er det viktig å kunne skille mellom det kosmetiske og noe som er fysisk «nødvendig». 

- Å endre et utseende ved hjelp av et kirurgisk inngrep hos en ellers frisk person, er som regel å oppfatte som kosmetisk kirurgi. De aller fleste av de som forstørrer brystene sine gjør det fordi de ønsker at de skal bli større eller se annerledes ut, og dette kan gjøres på private klinikker, der man blir vurdert av en plastikkirurg, forklarer han. 

Men det kan også være slik at noen har veldig stor forskjell på brystene sine (dette er veldig vanlig!), eller man kan mangle brystvev helt; altså en tilstand som går utenfor det som i hovedsak er en normal variasjon. Da kan det vurderes om inngrepet kan utføres ved et offentlig sykehus. 

Rekonstruksjon etter brystkreft eller annen sykdom og misdannelse får man uansett behandlet av det offentlige. Alt i alt handler det om det som går utenfor det «normale»;

- Noen har store og noen har små pupper, men utenfor denne normalvariansen kan det være at sykehusene kan vurdere å gjøre noe med det, forklarer Harbo. 

LES OGSÅ: Dette mener menn om pupper

Det er mulig å få brystoperasjoner dekket av staten.
Det er mulig å få brystoperasjoner dekket av staten. Vis mer

- Avvik fra normalen

- Det finnes  et spekter av plager kvinner opplever på grunn av puppene sine, både fysisk og psykisk. Dersom disse plagene avviker betydelig fra normalen kan en brystoperasjon bli dekket av staten, forteller Kjersti Ausen, nestleder i Norsk Plastikkirurgisk Forening og overlege ved St. Olavs Hospital. 

Men selv om noen jenter kan ha dårlig selvtillit fordi de mener de har for små pupper, skal det mye til før man får tilbud om offentlig operasjon.  

- I utgangspunktet skjer det sjeldent at man får dekket en brystoperasjon på grunn av dårlig selvtillit. Vi kan ikke si ja til alle som sliter på grunn av det. I utgangspunktet må man ha så lite brystvev at man nærmest ikke har pupper, og i tillegg må man være normalvektig. Er man meget slank, blir jo puppene naturlig små, forklarer Ausen. 

LES OGSÅ: Treningen som kan gi puppene et løft

Fysiske plager gir offentlig operasjon

Betydelige fysiske plager og avvik gir derimot oftere rett på offentlig operasjon. Dette gjelder ofte for kvinner som har stor fysisk forskjell på puppene, eller pupper som gir store fysiske plager. 

- Det er vanligere å ha litt asymmetriske bryster enn å ha helt identiske. Men om det er vesentlig forskjell på brystene eller et avvikende utseende, kan det noen ganger korrigeres offentlig. Det finnes en del misdannelser av både bryst og brystkasse.  

Også har du de som rett og slett har så store bryster - slik at det skaper fysiske plager. 

- Reduksjonsplastikk er vanlig i det offentlige. Det kan tilbys de som har så fysisk besvær av brystenes vekt at man får nakke- og skuldersmerter. Som en tommelfingerregel sier vi at man må fjerne omtrent 500 gram fra et bryst for at vektproblemet skal bedres. Hos pasienter med bryster på én kilo eller mer, er det ofte sannsynlig at vekten fra brystene bidrar til nakke- og skuldersmertene.  

LES OGSÅ: Slik ser perfekte pupper ut 

Slik går du frem for å få gjort operasjonen offentlig

Dersom du skulle være i en av kategoriene som kanskje gir deg rett på offentlig operasjon, er det en del steg du må igjennom. 

- Først må du gå til fastlegen din og få en henvisning derfra. Du kan ikke kontakte en privat klinikk og be om å få en offentlig vurdering. Henvisningen fra fastlegen går til et offentlig sykehus, eller en privat som har offentlig avtale, som så vurderer om du fyller kravene til å få en operasjon dekket, forklarer Ausen. 

Norsk plastikkirurgisk legeforening har utformet retningslinjer for de som ønsker å få plastiske operasjoner dekket av det offentlige. I følge disse retningslinjene er det, i tillegg til henvisning fra fastlegen, noen krav du må være OBS på. 

  • Dersom du ønsker brystforstørring, kan du ikke være undervektig. 
  • Dersom du ønsker brystreduksjon, kan du ikke være overvektig, selv om det finnes unntak i ekstreme tilfeller. 
  • Du må være helt røykfri for å kunne gjennomføre en brystoperasjon. 

- Man må være normalvektig. De som har for høy BMI har mer risiko for komplikasjoner, men det finnes ekstremvarianter som gjør at man likevel tilbyr inngrep, forklarer Ausen: - Hos pasienter som røyker gror arr dårligere. Dersom man skal ha en operasjon som ikke er livsnødvendig, må man være røykfri. Det er er for pasientens beste. 

LES OGSÅ: Slik opererer norske menn seg til større penis

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer