Har du et ønske om å ta grep om eget kosthold og komme i ordentlig gode rutiner for å føle deg sunn og frisk? Et helt nytt år en perfekt mulighet til å gjøre endringer for seg selv - enten om det er for å gå ned i vekt, bli i bedre form eller om man rett og slett bare vil føle seg litt bedre.
Dessverre er det mange som går i den fella hvor de såkalte nyttårsforsettene kun blir et kortvarig prosess. En av de typiske gjengangerne er å gå for hardt ut 1. januar, for så å miste mer og mer av motivasjonen. Til slutt er man plutselig helt tilbake til start.
Så hvordan klarer man egentlig å snu om kostholdet til det bedre og få det til å vare? Hva er det som skal til for at man trives så godt i den nye livsstilen at man aldri vil gå tilbake til gamle vaner?

Heidi gikk ned 50 kilo på ett år - helt uten hjelp

Dette kostholdsrådet er «alle» enige om
Konkrete mål
Vi tok kontakt med klinisk ernæringsfysiolog og medvirker i podkasten «Matmyter», Mari Eskerud. Hun sier til KK at det aller viktigste man må huske før man går i gang med nye kostholdsvaner, er å sette seg konkrete mål.
- Hvis målet er å spise sunnere, er det i seg selv et alt for diffust mål, sier hun.
Bestem deg heller for nøyaktig hva du skal endre. Eksempler kan være å spise fem om dagen, å ikke spise godteri i ukedagene eller å velge sukkerfri brus i stedet for sukkerbrus.
- Tenk gjennom hva som er viktigst for deg å ha det som mål og gå for det. Om du går så hardt ut at du spiser altfor lite mat, vil du veldig fort gå på en smell og spise alt du nekter deg selv, så spis nok slik at du ikke blir slapp, grinete og sulten, understreker hun.
En annen feil Eskerud trekker frem er å bli altfor opphengt i kalorier:
- Ikke ta vekk næringsrik mat som fet fisk, olivenolje og peanøttsmør fra kostholdet ditt bare fordi det er kaloririkt. Du trenger fett og du trenger næringsrike matvarer.

5 grunner til at vekta går opp når du begynner å spise sunt
Gjør deg opp en vurdering
- Hva er ditt beste tips for å få endringene til å vare?
- Gjør de endringene som krever minst innsats av deg, men samtidig gir stor effekt. Om du vanligvis spiser sjokolade nå og da og du har mye glede av det - er det kanskje en vane som er vanskelig å endre, og som i det store og hele ikke har så stor effekt på helsa. Fokuser heller på de tingene du gjør ofte, sier Eskerud.
Om man skal gå «all in» med alle endringene eller gjøre kostholdsendringer steg for steg varierer fra person til person, skal vi tro Eskerud.
Hun sier at det for mange kanskje vil være motiverende å endre mye på én gang, at man tar et skikkelig tak.
- Det kan gå, men pass på så det ikke blir for ekstremt. Husk også å tillat deg at ting går litt opp og ned. Hvis det føles overveldende å gjøre en stor endring - ta små steg.
Mer grønt
KK har tidligere skrevet om kostholdsrådet «alle» er enige om - å begynne med det du skal ha mer av - ikke mindre av. Når man holder den tankegangen vil det føles langt mer motiverende og ikke minst effektivt å kaste seg rundt med en sunnere livsstil.
- Og det vi alle sammen vil ha godt av, og dessuten kan klare uten altfor stor innsats, er å øke inntaket av grønnsaker til måltidene vi spiser, påpekte ernæringsfysiolog Anette Skarpaas til KK den gang.
- Å fylle opp tallerkenen med mer av det grønne, vil være en super måte å regulere vekten på. Grønnsakene fyller opp i magen og skaper metthetsfølelse, med langt færre kalorier enn for eksempel ris og pasta. Volumet gir strekk på magesekk og dette sender metthetssignaler til hjernen.
Skarpaas anbefaler å innta minimum 250 gram grønnsaker om dagen, men gjerne opptil en kilo så lenge det er plass til andre næringsrike matvarer også. Og husk at frosne grønnsaker er like sunne som ferske.

Slet med ukjent sykdom i 30 år: - Trodde jeg bare var tjukk
