Sykdom:

Dette skjer med helsa vår fremover

Befolkningen blir større og eldre, og sykdomsbildet endrer seg.

FÆRRE DØR AV HJERTESYKDOM: På grunn av god behandling er det i dag færre som dør av hjertesykdom. FOTO: NTB Scanpix
FÆRRE DØR AV HJERTESYKDOM: På grunn av god behandling er det i dag færre som dør av hjertesykdom. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Etter hvert som befolkningen vokser og blir eldre endrer også sykdomsbildet seg. Muskel- og skjelettlidelser står i dag for det største helsetapet i Norge. Færre dør av hjertesykdom, mens man regner med at forekomsten av kreft og demens vil øke.

- Når befolkningen blir eldre så lever vi lengre med muskel- og skjelettsykdommer og da vil disse utgjøre en større del av sykdomsbyrden, uten at dette nødvendigvis skyldes endringer i hvor stor andel av befolkningen som har slike sykdommer, påpeker Simon Øverland, som er leder ved senter for sykdomsbyrde ved Folkehelseinstituttet.

Denne gruppen med lidelser har også vokst seg stor i sykdomsbyrdesammenheng blant annet fordi antall dødsfall fra hjerte- og karsykdom har blitt mindre, og sykdomsbelastningen herfra dermed minker. Sykdomsbyrde vil si at antall tapte leveår og helsetap fra sykdom er lagt sammen.

LES OGSÅ: Derfor lever kvinner lenger enn menn

Dødeligheten av hjertesykdom synker

Vi er flere og vi er eldre, men sykdomsraten er lavere enn for 20 år siden. Blant unge er det selvmord som tar flest liv, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider. Overdoser er nest vanligste dødsårsak hos unge menn og brystkreft er den nest vanligste dødsårsaken hos unge kvinner. I befolkningen som helhet er det hjerte- og karsykdom og kreft som tar flest leveår. Samtidig er det rygg og nakkeplager, samt psykisk sykdom som gir det største helsetapet blant sykdommer vi lever med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.