P-piller:

Dette skjer med kroppen din når du slutter med p-piller

P-pilleslutt kan ha både positive og negative effekter.

HOVEN: Mange kvinner føler seg hovne i kroppen etter å ha sluttet med p-piller. Det skyldes hormonbalansen. FOTO: NTB Scanpix
HOVEN: Mange kvinner føler seg hovne i kroppen etter å ha sluttet med p-piller. Det skyldes hormonbalansen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

P-piller er et veldig populært og utbredt prevensjonsmiddel, og i dag bruker hele 20 prosent av fruktbare kvinner i Norge p-piller. Noen opplever ingen plager, mens andre er veldig plaget av ubehagelige symptomer. Det samme gjelder ved p-pilleslutt.

Det kan være mange årsaker til at kvinner slutter med p-piller, for eksempel for å bli kvitt plager, for å ta en pause for å "sjekke om kroppen virker" eller rett og slett fordi de har et ønske om å bli gravid. Uansett er det greit å vite at du kan oppleve plager ved p-pilleslutt.

- P-pillene hindrer eggløsning, som da motvirker uønsket graviditet. Når du slutter på p-pillene, begynner kroppen å produsere egg igjen, og du får regelmessige eggløsninger og menstruasjoner, forklarer Marius Johansen, som er medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn.

Denne prosessen går ganske fort, og studier viser at 99 prosent av kvinner enten har blitt gravide eller har fått regelmessig menstruasjon innen tre måneder etter p-pilleslutt.

Hormonene er ute av kroppen etter noen få døgn, men for de fleste tar det rundt en måned å få tilbake vanlig eggløsning og menstruasjon.

Vanlige bivirkninger

- Noen kvinner får bivirkninger ved bruk av p-piller. Eksempler kan være nedstemthet eller humørsvingninger. P-piller kan også påvirke sexlysten, enten at den øker eller synker, og p-pilleslutt vil da ha motsatt virkning, forklarer Johansen.

P-piller kan også gjøre at kvinner føler seg hormonelle, tar lett til tårene eller får kortere lunte. Disse plagene vil da minske når man slutter på p-pillene. For andre er det motsatt, at p-pillene demper disse svingningene og de opplever mer humørsvingninger ved pilleslutt.

Det er heller ikke uvanlig å bruke p-piller som behandling mot PMS, og da vil disse symptomene komme tilbake hvis man slutter på p-pillene.

- Mange kvinner merker også endring i utflod når de bruker p-piller, og det vanligste er å få mer utflod av p-piller. De kan da merke en reduksjon når de slutter på p-piller, sier Johansen.

Når man slutter på p-piller, vil altså den naturlige syklusen komme tilbake og de fleste får da kraftigere mensblødninger.

LES OGSÅ: Kombinerer du p-piller med disse medisinene kan du fremdeles bli gravid

HUMØRSVINGNINGER: Fordi p-piller påvirker hormonbalansen i kroppen, vil både p-pillestart og p-pilleslutt kunne gi humørsvingninger. FOTO: NTB Scanpix
HUMØRSVINGNINGER: Fordi p-piller påvirker hormonbalansen i kroppen, vil både p-pillestart og p-pilleslutt kunne gi humørsvingninger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Påvirker ikke fruktbarheten på sikt

Kvinner som bruker p-piller i en årrekke, har gjerne hørt at det kan gjøre det vanskelig å bli gravid hvis de en dag ønsker det. Forskning viser derimot at det ikke stemmer.

- Forskere har sammenlignet kvinner som har brukt p-piller og kvinner som ikke har brukt p-piller, og resultatet viser ingen forskjell i fruktbarheten. P-pillene nedsetter altså ikke fruktbarheten, uansett hvor lenge du bruker dem, forsikrer Johansen.

Hvis du fullfører et brett med p-piller før du slutter, er du beskyttet i 7 dager etter siste hormonpille, før kroppen er klar for å bli gravid.

LES OGSÅ: Det er tryggest å hoppe over mensen når du går på p-piller

Endrer hormonbalansen

- Hva er det egentlig som skjer i kroppen når kvinner slutter å bruke p-piller?

- Når kvinner tar p-piller, endres hormonbalansen i kroppen. P-piller tilfører koppen hormoner kunstig, og når man slutter på pillene vil hormonpåvirkningen forsvinne gradvis, og kroppens naturlige hormonbalanse gjenopprettes.

Det forklarer sexolog Siv Gamnes til KK.no.

Hormonpåvirkningen forsvinner ikke over natten, men hormonene stabiliserer seg ganske fort.

- Mange som slutter med p-piller kan oppleve å få samme symptomer som de fikk da de begynte med p-pillene. Noen eksempler er humørsvingninger, at de blir hovne i kroppen og får ømme bryster, sier Gamnes.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

VANLIG: I dag bruker hele 20 prosent av fruktbare kvinner i Norge p-piller. FOTO: NTB Scanpix
VANLIG: I dag bruker hele 20 prosent av fruktbare kvinner i Norge p-piller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Annerledes menstruasjon

De fleste vil også merke at menstruasjonen er annerledes.

- Når man går på p-piller og eventuelt har blødning hver fjerde uke, så er dette en kunstig menstruasjon. Når man slutter med p-piller vil man etterhvert få tilbake en vanlig menstruasjon. Men det kan ta litt tid. Noen opplever at det tar måneder før de er tilbake i sin normale tilstand, sier hun.

Men selv om det kan ta litt tid før du får tilbake menstruasjonen, kan du likevel være fruktbar.

- Eggløsningen kommer alltid før menstruasjonen, så man kan bli gravid selv om man ikke har fått mensen tilbake, forklarer hun.

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Ikke bare negativt

Gamnes forteller også at det ikke er alle kvinner som opplever noe negativt når de slutter på p-piller

- Å slutte på p-piller, kan også oppleves som positivt. Kanskje har pillene påvirket henne humørmessig mer enn hun har skjønt, og plutselig føles livet litt lysere. sier hun.

Plages du av p-pillene? Hvis du mistenker at du har bivirkninger av p-piller som går utover livskvaliteten din, er det lurt å prøve andre p-piller. Kontakt legen din igjen for å få hjelp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer