Faste

Dette skjer med kroppen når du faster

En kort faste er trygg og skal ikke ha negativ effekt på forbrenningen, sier professor.

FASTE: Kroppen tåler fint en kort fastekur, ifølge ekspertene, men drikk nok vann.  Foto: Shutterstock / mimagephotography
FASTE: Kroppen tåler fint en kort fastekur, ifølge ekspertene, men drikk nok vann. Foto: Shutterstock / mimagephotography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som har testet både den ene og den andre «spis og fast»-dietten, eller kanskje du rett og slett ikke orker å spise frokost og venter til lunsj? Du har nok hørt at for å holde forbrenningen oppe er det viktig at du spiser hver tredje time - altså minst tre hovedmåltider og to mellommåltider hver dag. Men er det egentlig det? 

Om du blir slapp og trøtt og får ekstremt godtesug av å gå lenge uten mat, så er det selvfølgelig lurt å spise jevnlig. Men om du ikke orker mat om morgenen, eller gjerne går en stund uten, så er det ikke slik at du trenger å stappe i deg noe for at forbrenningen skal holdes oppe, ifølge Birger Svihus.

Han er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Det skal heller ikke være farlig med en kort fastekur. 

- Det er riktig at faste kan gjøre at forbrenninga synker, men det man har misforstått tidligere er hvor raskt den effekten inntreffer. Dette skjer først etter tre til fire dagers faste, forteller han.

- Ved kortere faste kan det til og med være at det heller øker energiforbruket, fordi kroppen får en stressreaksjon slik at du blir på vakt, på utkikk etter mat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer