Døgning

Dette skjer når du ikke sover en hel natt

Søvneksperter sammenlikner det med å ha promille.

SØVN: Har du vært våken en hel natt, er det viktig å la bilen stå. Du har nemlig en reaksjonsevne tilsvarende den du har når du er godt over promillegrensa.  Foto: Shutterstock / George Rudy
SØVN: Har du vært våken en hel natt, er det viktig å la bilen stå. Du har nemlig en reaksjonsevne tilsvarende den du har når du er godt over promillegrensa. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert

Å hoppe over en natts søvn er nok ikke farlig en veldig sjelden gang, men lite søvn over tid kan ha store konsekvenser for helsa.

- Skift og særlig nattarbeid er forbundet med forstyrret søvn. De som jobber natt vil typisk få betydelig kortere søvn på dagtid etter nattevakten, sammenliknet med nattesøvn. På lang sikt er nattarbeid dessverre forbundet med økt risiko for kardiovaskulær sykdom, metabolske forstyrrelser som vektøkning og diabetes, gastrointestinale lidelser som mage- og tolvfingertarmsår og økt risiko for brystkreft hos kvinner, forteller søvnforsker og professor ved UiB, Ståle Pallesen.

LES OGSÅ: Våkner du mange ganger i løpet av natten?

Forkorter reaksjonstiden

Å døgne, det vil si å hoppe over en natts søvn og dermed gå våken i minst 24 timer, vil selvsagt gjøre deg og hjernen søvnig dagen derpå, og det vil kunne merkes på flere måter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer