Knekke Knokene

Dette skjer når du «knekker knokene»

- Det er da det blir farlig, sier lege.

KNEKK: Å "knekke knokene" gjør ofte at det kommer en ekkel lyd. Men gjør du det for ofte, kan det gi deg skader i leddene. Foto: © Jimin & Hyerim/TongRo Images/Corbis
KNEKK: Å "knekke knokene" gjør ofte at det kommer en ekkel lyd. Men gjør du det for ofte, kan det gi deg skader i leddene. Foto: © Jimin & Hyerim/TongRo Images/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du deg selv ofte i å sitte å bøye og strekke fingrene? Knytter du kanskje til og med neven sammen og «knekker» fingrene så det kommer en guffen lyd? 

Da er du ikke alene. 

Ny forskning på temaet ble nemlig nylig presentert på Radiological Society of North America, og tilsier at dette er svært vanlig. 

- Det er ekstremt vanlig å knekke, vri og bøye på fingrene. Derfor ville vi studere dette temaet nærmere, for å finne ut hva lyden betydde og om dette var farlig, sa professor Robert Boutin til Capital FM. 

LES OGSÅ: Er det skadelig å knekke leddene?

Hva er den ekle lyden?

Dette er det første studiet på akkurat dette, og forskerne ba 40 friske voksne mennesker prøve å «knekke knokene» mens de studerte hva som skjedde inni leddene. 

Og resultatene ga forskerne en ordentlig overraskelse.

- Det vi så med utstyret vårt var helt utrolig. Det som skjedde inne i leddene så ut som et fyrverkeri. Det var et sterkt lys som eksloderte. Vi hadde ikke forventet å finne dette, sier forskeren. 

Selv om dette kan høres skremmende og utrygt ut, så er ikke lyden farlig i det hele tatt. 

Fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest, bekrefter forskernes teori angående den. 

- Lyden kan være litt rar og skremmende, men akkurat den er ikke noe å tenke på. Det er bare en slags gass som kommer når du setter press på leddkapselen, sier hun. 

LES OGSÅ: Stiv i muskulaturen? Prøv selvmassasje

Når det blir farlig

Forskerne fant ingen umiddelbar konsekvens av denne uvanen, men var usikre på langtidsvirkningen. 

For noe som ser ut som et fyrverkeri i en ultralyd kan vel umulig være sunt? 

Kari Eidjar forklarer at det kan skape langsiktige problemer for den som gjøre dette ofte. 

- Det er ikke så bra å gjøre dette. Man overstrekker leddkapselen, men det er ikke farlig hvis man ikke bøyer for mye.

Men så er det sånn at hvis du er vant til å gjøre dette, så gjør du det mest sannsynlig hver eneste dag. Og det er da det faktisk blir farlig. 

- For de fleste blir dette en uvane, og da gjør man det ofte flere ganger om dagen i flere år og da blir det farlig. Da setter du press på leddkapselen og den blir ikke like sterk. Og da får du lettere skader på hendene.

LANGSIKTIG: Det kan faktisk føre til sterke muskelsmerter hvis du stadig svekker leddene i fingrene, ifølge lege. Foto: © David Harrigan/ableimages/Corbis
LANGSIKTIG: Det kan faktisk føre til sterke muskelsmerter hvis du stadig svekker leddene i fingrene, ifølge lege. Foto: © David Harrigan/ableimages/Corbis Vis mer

- Hendene vil lettere gi etter og det betyr at man har en økt sannsynlighet for å få fingeren ut av ledd og det kan skape en irritasjon slik at det kan bli mye smerte i musklene rundt leddet, sier legen. 

Brynjulf Barexstein ved Lommelegen, er heller ikke positiv til denne uvanen, men er ikke overbevist om at det er skadelig. 

 - Dette er en unødvendig ting å gjøre. Men det finnes neppe noen medisinsk begrunnelse for å ikke gjøre det, det er hvertfall ikke meg bekjent. Man tror lydene kommer av vakumfenomener mellom leddflatene. Men en kan jo spekulere i om det kanskje er ufysiologisk, og derfor potensielt uheldig, sier han. 

LES OGSÅ: Får du ofte hovne hender?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer