P-piller:

Dette skjer når du slutter på p-piller

Flere endringer skjer med kroppen når du slutter på p-pillene, som økt sexlyst, flere eller færre kviser og mindre tørrhet «der nede».

P-PILLER: Du kan merke noen forandringer på kroppen når du slutter på p-piller. FOTO: NTB Scanpix
P-PILLER: Du kan merke noen forandringer på kroppen når du slutter på p-piller. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Om du planlegger å bli gravid, eller det er andre grunner til at du skal slutte på p-pillen eller annen hormonell prevensjon, så lurer du kanskje på om det vil merkes på kroppen? Du har kanskje hørt at du kan oppleve å gå ned i vekt når du slutter? At du får uren hud eller at det påvirker sexlysten?

Og kanskje har du også hørt at det å gå på hormonell prevensjon i mange år kan redusere fruktbarheten?

Det kan skje litt med kroppen når du starter og slutter på p-piller, men sistnevnte er faktisk helt feil.

- Det er ingenting som har vist at det blir vanskeligere å få barn etter at du har gått på p-piller, sier Stine Therese Myhre Solli, som er sykepleier ved Sex og Samfunn.

Det er imidlertid slik at kroppen kan trenge litt tid til å justere seg etter at du har sluttet på prevensjonen. Har du brukt p-piller, p-plaster eller p-stav kan det ta opptil tre måneder før alt er tilbake til normalen, men for de fleste kommer eggløsningen raskt i gang. Har du gått på p-sprøyte kan det imidlertid ta opptil ett og et halvt år, men det er altså ingen grunn til å frykte at prevensjonen har påvirket evnen til å bli gravid.

TRE MÅNEDER ER VANLIG: Det vil ofte kunne ta litt tid før kroppen er helt tilbake til normalen, men etter den helt første tiden er det ikke noe vanskeligere for de som har gått lenge på p-piller å bli gravide. FOTO: NTB Scanpix
TRE MÅNEDER ER VANLIG: Det vil ofte kunne ta litt tid før kroppen er helt tilbake til normalen, men etter den helt første tiden er det ikke noe vanskeligere for de som har gått lenge på p-piller å bli gravide. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 4 symptomer på eggløsning

Ingen negativ effekt av å ha gått lenge på p-piller

Det forteller også Ellen Margrethe Mikkelsen, som er forsker ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

- Sammenlignet med å bruke kondom så har p-pillebrukere en nedsatt fertilitet per syklus rundt de første tre månedene, fordi p-pillene skal «vaskes ut» av kroppen, forteller hun.

I 2013 publiserte hun og kolleger en studie der 3727 kvinner i alderen 18 til 40 år som planla å bli gravide deltok. Deltakerne fylte ut spørreskjemaer ved starten av undersøkelsen, der de blant annet svarte på spørsmål om deres bakgrunn, livsstil og medisinske historie, og de ble fulgt opp hver åttende uke i maks ett år, eller til de ble gravide. Kvinnene ble også spurt om hvilke prevensjonsmidler de har brukt tidligere, hvilket som er det siste de brukte, hvor lenge de hadde brukt p-piller og hvilket p-pillemerke de har brukt.

Kvinnene som hadde brukt p-piller hadde i gjennomsnitt brukt dem i syv år, og sannsynligheten deres for å bli gravid var ikke påvirket av hvor lenge de hadde brukt dem.

- Vår studie viser at det ikke er grunn til å være bekymret selv om man har brukt p-piller i mange år, sier Mikkelsen.

Hun påpeker at hvordan menstruasjonen oppfører seg når du slutter på p-pillene blant annet vil avhenge av hvordan den oppførte seg før du begynte på dem.

LES OGSÅ: Stemmer det at du blir mer tiltrekkende når du har eggløsning?

Blødningsmønsteret forandrer seg

Det er nemlig ikke uvanlig å merke at menstruasjonen forandrer seg litt når du slutter på p-piller.

- Noen får kraftigere blødninger, noen får mindre, og noen opplever at blødningsmønsteret forandrer seg, sier Solli.

Når du går på p-piller hemmes eggløsningen, hvilket gjør at blødningen du får heller ikke er en vanlig mensblødning. Solli påpeker at p-pillene kan ha kamuflert for eksempel en naturlig uteblitt eller uregelmessig menstruasjon, og at om du opplever dette etter pilleslutt er det ikke slik at det egentlig trenger å ha noen sammenheng med at du har sluttet.

- Det er flere ting som kan være grunn til at du ikke får menstruasjon, og da kan p-pillen ha kamuflert det, men det er ikke nødvendigvis p-pillene som har gjort at du ikke får menstruasjon.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Mer sexlyst og mindre tørrhet

Foruten blødningsforandringer kan p-piller og hormonell prevensjon som kjent ha noen bivirkninger, og da vil du naturlig nok også kunne oppleve at de forsvinner når du slutter på prevensjonen. Har du fått mye uren hud mens du har gått på p-pillene kan dette bedre seg når du slutter igjen, og for en del skjer også det omvendte.

- Bivirkninger kan også være positive. For eksempel er det noen som opplever at de får mindre uren hud når de begynner på p-piller, og da kan dette komme tilbake når du slutter, sier Solli.

Andre mulige bivirkninger av p-piller er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, mer utflod, at humøret endrer seg, mindre pms-plager, og at sexlysten går ned.

UREN HUD: Mindre kviser og uren hud er en bivirkningene p-piller kan gi og dermed kan dette komme tilbake når du slutter på p-pillene. FOTO: NTB Scanpix
UREN HUD: Mindre kviser og uren hud er en bivirkningene p-piller kan gi og dermed kan dette komme tilbake når du slutter på p-pillene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Når du slutter på pillene kan du med andre ord blant annet oppleve at sexlysten går opp, at du blir mer plaget av pms og har mindre tørrhet i skjeden.

Solli påpeker imidlertid at mye kan ha skjedd helt naturlig i løpet av de årene du har gått på prevensjonen. Om du startet på p-piller med akne som 17-åring er det altså ikke sikkert det kommer igjen om du slutter ti år senere. Dessuten er bivirkningene som regel verst de første månedene etter at du har startet.

- Mange av bivirkningene kan oppleves den første tiden, men så stabilisere det seg, slik at når du slutter på pillen så har det kanskje allerede gått over, forteller Solli.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

Ned i vekt ved pilleslutt?

Da du startet på p-pillene hørte du helt sikkert at det var sannsynlig at du gikk opp i vekt. Startet du på p-pillene midt i puberteten er det ikke unaturlig om du også la på deg litt i denne perioden, men det er ifølge Solli lite som tilsier at prevensjonen skal ta mye av æren for det.

- Når det gjelder vekt så er det ingen som har vist at du går mye opp i vekt på p-piller, men heller at du kanskje kan oppleve å gå opp en halv kilo den første tiden. Dette er da sannsynligvis mest vann, og da er det også sannsynlig at det vil forsvinne igjen når du slutter på p-pillene, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor får du kviser på overkroppen

Vanlig at det tar tid å bli gravid

Du kan altså oppleve at kroppen forandrer seg litt når du slutter på p-pillene, men merket du ikke mye når du startet på dem er det lite sannsynlig at du merker noe særlig når du slutter.

Har du sluttet på p-piller i håp om å bli gravid, men synes det går sakte, eller du ikke har fått tilbake menstruasjonen, skal det altså ha lite med den tidligere prevensjonen å gjøre. Det vil for mange kunne ta litt tid å bli gravid uten at det betyr at det er noe galt, og utredning for ufrivillig barnløshet pleier ikke å være aktuelt før man har prøvd en stund.

- Det er vanligvist anbefalt at man prøver i et år før man får utredning hos legen, forteller Solli.

Kvinner over 35 kan bli henvist til spesialist tidligere.

LES OGSÅ: Tar du ofte pauser fra p-pillen for å sjekke at «kroppen fungerer»?

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer