Tyggis:

Dette skjer når du tygger mye tyggis

Påvirker mer enn tennene dine.

TYGGIS: Personer som tygger mye tyggis bør passe på så de ikke får muskelskader.
TYGGIS: Personer som tygger mye tyggis bør passe på så de ikke får muskelskader. Vis mer
Publisert

Er du en av de som går rundt og tygger tyggis hele dagen? Det er ikke dumt, for tyggis kan faktisk være bra for tennene, sett at den er sukkerfri. Men du bør kanskje passe deg for noen andre ting du muligens ikke var helt klar over.

Jo, sukkerfri tyggis kan være bra for tennene, men tygger du som en gal for å redde dem, er ikke det særlig mye vits i. Tyggis kan være greit etter et måltid, men den skal ikke ta over for tannbørsten.

- Tyggegummi stimulerer spyttproduksjonen, noe som gjør at syre som bakterier produserer i forbindelse med inntak av karbohydrater raskere nøytraliseres, forteller tannlege Eirik Svendsrud ved tannlegeklinikken Tannlege Svendsrud.

- Det kan være en hjelp for de som har lite spyttproduksjon, noe som for eksempel kan skje i forbindelse med bruk av enkelte medisiner. Men for de som ikke har problemer med hull er ikke tyggegummi nødvendig.

Tyggis er altså langt fra redningen for de som synes det er et slit å stå lenge med tannbørsten morgen og kveld.

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen din etter tannpuss

Former ansiktet ditt

Det aller lureste er selvsagt å gå for tyggis som inneholder fluor. Den må du på apoteket for å få tak i.

Noen er redde for å tygge mye tyggis når de allerede har skader på tennene, men det er heller ingen fare for å forverre dette med tyggis. Det er heller en helt annen ting du kanskje vil være obs på.

- De forverrer ikke skader, men overdreven tygging kan gjøre at du blir sliten i tyggemuskulaturen, sier tannlegen.

Det høres kanskje ut som en myte alá «øynene dine bli firkanta når du ser på TV», men KK.no, har tidligere skrevet at du faktisk kan få en mer firkantet ansiktsform av å tygge tyggis. Som alle andre muskler, vokser tyggemusklene når de er overaktive.

Så er du fornøyd med ansiktsformen din slik den er nå, kan det kanskje være en idé å roe ned litt på tyggistyggingen.

KAN GI MAGEPROBLEMER: Sliter du med magen. Da kan det være lurt å droppe tyggisen.  Foto: Scanpix
KAN GI MAGEPROBLEMER: Sliter du med magen. Da kan det være lurt å droppe tyggisen. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 10 ting som kan ødelegge smilet ditt

Kan gi mageproblemer

Sukkerfri tyggis er kanskje bra for tennene, men det er ikke særlig bra for magen.

Du trenger heldigvis ikke være redd for den gamle myten om at tyggis blir liggende i magesekken din i 7 år om du svelger den, men at tyggis kan gi magevondt er fakta.

Sukkerfri tyggis inneholder sukkeralkoholer og disse virker lakserende når du får i deg for mye. Dessuten svelger du mye luft når du går rundt og tygger hele dagen, noe som igjen vil gjøre at du føler deg oppblåst.

- Det er sukkeralkoholene som ofte er årsaken. Det tas ikke opp i kroppen og gir en laksativ effekt, altså mageproblemer, har Folkehelseinstituttets ekspert på tilsetningsstoffer, Trine Husøy tidligere forklart KK.no.

- Det går over og det er ikke farlig, men det kan være både vondt og ubehagelig,

Det kan altså være en god idé å kutte ut tyggisen om du har mye problemer med magen.

LES OGSÅ: Smertene du bør være obs på

PASS PÅ: Sukkerfri tyggis kan faktisk gjøre at du får mer lyst på søtsaker.  Foto: Scanpix
PASS PÅ: Sukkerfri tyggis kan faktisk gjøre at du får mer lyst på søtsaker. Foto: Scanpix Vis mer

Kan øke søtsuget

Selv om man tenker at sukkerfritt er bra om du passer vekta, så kan det faktisk være at du bør holde deg unna - hvert fall om selvdisiplinen vugger litt. Sukkeralkoholene i tyggisen kan nemlig gjøre at du får mer lyst på søtsaker.

- Det er vanskelig å studere slike ting, men man har sett at når man får i seg sukkeralkoholer så tror kroppen at det kommer sukker og gjør seg klar for det, forteller professor i ernæring ved Norges biovitenskapelige universitet i Ås, Birger Svihus til KK.

Og når kroppen venter på sukker og ikke får det, kan du kjenne at du får lyst på søtsaker.

Klarer du likevel å holde søtsuget i sjakk, er sukkeralkoholer både bedre for vekta og for tennene dine. Så å gå over til sukker i stedet er nok ikke nødvendigvis løsningen.

- Sukkeralkoholer er jo et bedrag, det er en illusjon, men sliter man med å holde vekta kan det være fint å gå for sukkeralkoholer fremfor sukker.

LES OGSÅ: 5 vanlige pussetabber

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer