Dermografisk urtikaria

Dette skjer når Sarah tar på huden sin

Sarah Quinata la ut en video på Tik Tok og nå vil hele verden vite om tilstanden hennes.

DERMOGRAFISK URTIKARIA: Sarah Quinatas hudtilstand har fått tusenvis av mennesker til å måpe. Foto: Privat
DERMOGRAFISK URTIKARIA: Sarah Quinatas hudtilstand har fått tusenvis av mennesker til å måpe. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det er sent på kvelden. Jeg scroller gjennom både nettaviser, Instagram og Tik Tok. På sistnevnte befinner det seg både artige videosnutter, men også dem som får deg til å sperre opp øynene.

Akkurat denne kvelden er det videoen til Sarah Quinata som popper opp. At ei helt vanlig jente fra Connecticut i USA har havnet på en telefon i Oslo, betyr bare en ting: denne videoen har fått svært mange visninger.

- Jeg delte bare noe annerledes ved meg selv. Jeg hadde aldri trodd at det skulle ta så av, sier Sarah Quinata til KK.

I videoen får vi nemlig se hva som skjer med huden til Sarah så snart hun bare kommer borti den. På kinnet sitt drar hun fingeren forsiktig ned kinnet og raskt etterpå er det et langt, rødt merke der hvor hun akkurat tok på huden.

GJØR IKKE VONDT: Man skulle tro at noe som ser ut som man har brent seg på brennesle skulle gjøre vondt, men ifølge Sarah Quinata (bildet), gjør det ikke det. Foto: Privat
GJØR IKKE VONDT: Man skulle tro at noe som ser ut som man har brent seg på brennesle skulle gjøre vondt, men ifølge Sarah Quinata (bildet), gjør det ikke det. Foto: Privat Vis mer

Dette kalles dermografisk urtikaria og er ifølge Teresa Løvold Berents, spesialist i hud og veneriske sykdommer ved Rikshospitalet i Oslo, er det en vanlig form for elveblest, såkalt fysikalsk elveblest.

- Rissing i hud vil medføre vablete utslett som ligner på det man ser når man brenner seg på brennesle. Pasienten plages av kløe og av utslettets synlighet. Alvorlighetsgraden varierer fra pasient til pasient. De som er veldig plaget vil ha hjelp av medikamentell behandling. Allergitabletter er førstelinjebehandling, forteller Berents.

På engelsk er det mange som også velger å kalle det «skin writing» - altså det å skrive på huden. Denne betegnelsen bruker også Sarah Quinata i ny og ne når hun snakker med sine mange tusen seere på Tik Tok.

Hun kan bekrefte at det stemmer at flere opplever dette forskjellig, men at hennes lege har plasserte henne mer mot den sensitive siden.

- Jeg er så glad for at det ikke gjør vondt. Det klør litt og blir varmt, men aldri smertefullt.

Medfødt

Før Sarah la ut videoen på Tik Tok hadde hun aldri møtt noen med samme hudtilstand som henne. Selv er hun født med det.

- Men det er ikke tilfellet for alle. Jeg har vært superheldig da det ikke har påvirket livet mitt på en negativ måte i så stor grad. Jeg vokste opp i en liten by hvor alle kjente alle. Alle barna på skolen visste om hvordan huden min kunne reagere, men de behandlet meg aldri annerledes, sier Quinata og legger til at det kan bli litt slitsomt i ny og ne:

- Men jeg har levd med det hele livet, så jeg har absolutt blitt vant til det.

TIK TOK: Her ser man tydelig at Sarah har «skrevet» inn ordet «Hi!» med et utropstegn på slutten. Foto: Skjermdump av Sarah Quinatas Tik Tok-konto
TIK TOK: Her ser man tydelig at Sarah har «skrevet» inn ordet «Hi!» med et utropstegn på slutten. Foto: Skjermdump av Sarah Quinatas Tik Tok-konto Vis mer

Aldri før hadde hun møtt noen med samme tilstand, men nå - gjennom sosiale medier - har hun blitt satt i kontakt med tusenvis av mennesker som har akkurat det samme som henne.

Det er også veldig mange uten denne tilstanden, som oss, som er svært nysgjerrige.

- Jeg tror det spørsmålet jeg blir stilt mest er om det gjør vondt. Mange lurer også på om jeg får samme reaksjon dersom noen andre tar på meg, sier Quinata og kan bekrefte at det gjør det.

Heldigvis kjenner ikke Sarah Quinata noen smerte, men det betyr ikke at det hele tiden har vært like lett for henne.

SLET MED DÅRLIG SELVTILLIT: Selv om hun har blitt vant til hudtilstanden sin nå, har det ikke alltid vært like lett å leve med. Foto: Privat
SLET MED DÅRLIG SELVTILLIT: Selv om hun har blitt vant til hudtilstanden sin nå, har det ikke alltid vært like lett å leve med. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har slitt med selvtilliten min og å akseptere meg selv for den jeg er. Før lot jeg ikke noen ta bilde av meg hvis jeg hadde et merke på ansiktet eller et sted hvor det var synlig. Jeg nektet og jeg prøvde også å unngå folk til det forsvant.

Men ettersom årene gikk, innså Sarah at hudtilstanden ikke var en negativ ting.

- Nå er jeg kjempeselvsikker og bryr meg ikke om merkene eller om noen snakker om dem.

BRYR SEG IKKE: I dag har Sarah Quinata omfavnet hudtilstanden sin og bryr seg ikke om merkene som dukker opp. Foto: Privat
BRYR SEG IKKE: I dag har Sarah Quinata omfavnet hudtilstanden sin og bryr seg ikke om merkene som dukker opp. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer