Aroniabær

Dette superbæret bør du plukke nå!

Aronia inneholder dobbelt så mye antioksidanter som blåbær, men er en ukjent skatt for mange.

ARONIA: Svartsurbær, som de også kalles, er superantioksidantrike, men litt bitre. Derfor lønner det seg å ha litt is i magen, og vente med å høste dem til etter den første frostnatta. Foto: NTB Scanpix
ARONIA: Svartsurbær, som de også kalles, er superantioksidantrike, men litt bitre. Derfor lønner det seg å ha litt is i magen, og vente med å høste dem til etter den første frostnatta. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du smakt Aroniabær? Eller er du en av dem som kanskje har holdt deg unna i frykt for at de er giftige? Da har du gått glipp av noe skikkelig godt - og sunt! De svarte bærene er alt annet enn giftig og inneholder faktisk dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Dessuten er det veldig mulig at du befinner deg i nærheten av en Aroniabusk med store fine bær akkurat NÅ. 

- Faktum er jo at de er veldig næringsrike og langt fra giftige. Hekkene med Aroniabær finnes nesten overalt, og brukes som regel som prydbusker, sier Cathrine Øverås Frisvold til KK.no. Hun er ernæringsfaglig rådgiver i Frukt.no.

Frisvold mener det at de er prydbusker kan være en grunn til at ikke alle tør å smake på dem – at man derfor automatisk tenker at de «kun er til pynt». Dessuten kan aroniabærene være ganske bitre når du spiser dem rett fra busken, men det betyr ikke at de ikke bør høstes.
 
- Aronia, eller svartsurbær som de også kalles i Norge, er store, sorte bær som henger i klase. De inneholder nesten dobbelt så mye antioksidanter som ville blåbær, forteller Frisvold. 

HØSTKOS: Aroniabærene passer perfekt nå om høsten! Foto: NTB Scanpix
HØSTKOS: Aroniabærene passer perfekt nå om høsten! Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De har et høyt innhold av fenoler, en antioksidantgruppe vi ofte finner i frukt og grønnsaker. Det er god grunn til å tro at matvarer med et høyt innhold av antioksidanter er med på å bidra til redusert risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, kreft og type 2-diabetes.

LES OGSÅ: Spis litt av denne roten hver dag

- Bærene er en ukjent bonus for mange

En annen god ting med med aroniabusken er at du altså ikke trenger å gå lange turer i grøftekanten, eller inn i skogen for å finne bær. Busken er nemlig en populær prydbusk. Ifølge Siv Fagertun Remberg, som er førsteamanuensis ved avdeling for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er planten hardfør og tåler mye, og du kan nok finne den både i offentlige anlegg og over gjerde til naboen (men spør før du forsyner deg, da!). 

- Den blomstrer med hvite blomster på våren, og får en utpreget sterk oransjerød farge på høsten – noe som er grunnen til at den ofte brukes som prydbusk. Bærene er en ukjent bonus for mange, kan man si, sier Frisvold. 

- Bærene har som sagt en noe bitter smak, og er derfor mest populært brukt i juice, saft, syltetøy og lignende, hvor smaken kan rundes av ved bruk av søtning.

LES OGSÅ: 3 supper fulle av antioksidanter

ARONIA: Aronia, eller svartsurbær, er superantioksidantrike, men litt bitre. Derfor lønner det å ha litt is i magen, og vente med å høste dem til etter den første frostnatta.  Foto: NTB Scanpix
ARONIA: Aronia, eller svartsurbær, er superantioksidantrike, men litt bitre. Derfor lønner det å ha litt is i magen, og vente med å høste dem til etter den første frostnatta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ha dem i smoothies, i syltetøy og over iskremen 

Hos Siv Fagertun Remberg, som er personlig Aronia-tilhenger og selv har busken som hekk, spises bærene rett fra busken - selv om også hun forteller at smaken kan være litt i bitreste laget. 

- Det lønner seg å vente til etter en frostnatt før du høster dem, eller legge dem i fryseren litt, slik at du får brutt ned litt av bitterstoffene. Vi spiser dem rett fra busken, men du kjenner de er ganske bitre.

- Jeg bruker den til mye – alt fra pynt på bordet, i smoothie og syltetøy, for eksempel med litt krydder. Da jeg lagde syltetøy med for lite pektin (stivelse), la jeg det heller i fryseren, varmet det opp senere og helte det over is. Veldig godt! De smaker litt som kirsebær når de varmes opp. 

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker sunnere enn ferske? 

- Se etter ildrøde blader og sorte, store bær

I likhet med Frisvold forteller Remberg at Aroniabærene er svært rike på antioksidanter - noe du kan se på den mørke fargen. 

- Når det gjelder forskning på antioksidanter er det jo noe som er påvist og noe som ikke er det, men vi vet jo at på generelt grunnlag har frukt og grønt en god effekt på helsa. Aronia er en ukjent art for de fleste, og er bær med mye fargestoffer og det vi kaller gode antioksidanter.  

For du har kanskje hørt at du skal «spise hele regnbuen» - som betyr at jo mer fargerik mat du spiser, jo bedre er det for helsen! Sterke farger betyr nemlig store mengder antioksidanter - og som ekspertene allerede har poengtert: antioksidanter er supersunt!

POPULÆR PRYDBUSK: Aroniabusken har store sorte bær og illrøde blader nå på høsten. Bærene er supersunne, men det er kanskje ikke alle som er klare over at de kan spises? Let etter bær som ligner på bittesmå epler! Foto: NTB Scanpix
POPULÆR PRYDBUSK: Aroniabusken har store sorte bær og illrøde blader nå på høsten. Bærene er supersunne, men det er kanskje ikke alle som er klare over at de kan spises? Let etter bær som ligner på bittesmå epler! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er du fremdeles usikker på hvordan Aroniabusken egentlig ser ut? Om våren har de hvite blomster, om sommeren blir bladene mørkegrønne med svarte bær som er matte i skallet, og nå på høsten er bladene ildrøde. Bærene høstes sent på høsten, og altså helst etter den første frostnatta. 

- Ser du nøye på Aroniabærene så ser du at de ser ut som bittesmå epler!, forklarer Remberg.

LES OGSÅ: Hjemmelaget saft: Mye sunnere, og så enkelt å lage

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer