Mygg:

Dette trikset kan jage vekk myggen

Har myggen tatt over kosekroken på terrassen? Problemet kan løses med «kaffe-røkelse»!

MYGGFELLE: Omsvermet av mygg? Da kan kaffegrut være løsningen! Video: Linn Merete Rognø. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Stikkmyggen i Norge er ikke farlig for oss mennesker, men himmel og hav så plagsom den kan være! De bittesmå flygerne kan virkelig spolere en mild sommerkveld i kosekroken.

Det finnes likevel flere triks du kan forsøke for å få myggen til å styre unna. Har du for eksempel hørt at det kan hjelpe å bytte fra mørke til lyse klær?

Flere råd får du her!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Dette tiltrekker myggen

For rettferdighetens skyld: Stikkmyggens hovedoppgave her på jorden er selvsagt ikke å plage oss mennesker.

- Stikkmyggen har en viktig økologisk rolle som matkilde for andre dyr, både som larve i vann og som voksne mygg, forteller Mari Steinert, leder ved Seksjon for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Verden trenger altså stikkmygg.

Når det er sagt; vi vil helst slippe unna kløende stikk. Men akkurat det kan være utfordrende på sommeren, tiden på året da vi oppholder oss mest i stikkmyggens territorium - nemlig utendørs.

Og det kan myggen lukte lang vei:

- Myggen lukter seg frem til oss mennesker, så det den legger merke til er våre kroppslukter. Myggen tiltrekkes av CO2 som vi puster ut, samt varme, sier Steinert.

Myggen kan også tiltrekkes av bestemte duftstoffer som vi skiller ut, blant annet melkesyre. Disse duftstoffene kan være forskjellige fra person til person og ikke nødvendigvis knyttet til alder eller kjønn, opplyser forskeren videre.

- Noen såpe og parfymelukter kan også tiltrekke myggen. Høy kroppsvarme eller trening som produserer svette, kan i sin tur øke utskillelsen av disse stoffene, forteller hun videre.

Synet til stikkmyggen er dog ikke like bra som luktesansen, men går du kledd i mørkt tøy, kan den likevel finne veien til deg ganske kjapt til tross for dårlig syn.

- Myggen kan gå etter mørke skygger, så mørke klær kan gjøre oss mer synlig som byttedyr for myggen, sier Steinert.

Noen personer stikkes oftere

Klager kompisen din på at det alltid er han myggen plager mest? Vel, det er godt mulig at han har helt rett i det!

For det stemmer faktisk at noen mennesker er mer attraktive for myggen enn andre, bekrefter Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

- Det er slik at noen mennesker oftere blir bitt enn andre. Det er gjort mye forskning på dette, og noe av grunnen kan være at vi skiller ut forskjellige stoffer, sier Stormoen.

- Forskning viser at hunnmygg har preferanser for noen personer fremfor andre, og at dette bestemmes av forskjeller i flyktige kjemikalier produsert av menneskekroppen, utdyper Steinert.

Men det er ikke identifisert akkurat hvilke kjemikalier det dreier seg om.

- Noen studier på tropiske myggarter har vist at blodtypen din er avgjørende for om myggen velger å stikke deg. Har du blodtype 0 kan du bli foretrukket fremfor andre blodtyper, sier Steinert.

- I tillegg er det vesentlig forskjell på hvordan folk reagerer på stikkene. Noen merker det knapt, mens andre får store reaksjoner og hevelser, legger Stormoen til.

Steinert forklarer at det er stoffene i myggbittene vi reagerer ulikt på. Men over tid kan gjentatte stikk faktisk gjøre oss immune mot stikk fra myggen, opplyser forskeren.

- Derfor kan noen reagere mer, og det kan virke som noen blir mer stukket enn andre hvis man blir stukket av en myggart man ikke har blitt stukket mye av tidligere, sier hun.

Plassere myggspiral

Det selges mange ulike produkter og redskaper som skal hjelpe på å holde myggen unna, men noen av dem virker bedre enn andre.

- Det finnes både kjemiske og tekniske hjelpemidler. Ute kan man for eksempel bruke elektriske maskiner som tiltrekker seg og samler myggen, eller tenne på myggspiraler, nevner Stormoen.

Men Steinert anbefaler å passe på om du bruker elektriske myggjagere, og være obs på røyken fra myggspiral:

- Myggspiral og elektriske myggjagere inneholder gass med insektgift som ikke er bra å puste inn for oss mennesker, understreker hun.

Samtidig opplyser hun at myggspiral har en dokumentert effekt da det ofte inneholder pyretriner som virker avstøtende på myggen.

- Derfor vil jeg ikke fullstendig advare mot å bruke det, men jeg anbefaler å ikke plassere myggspiralen og den elektriske myggjageren for nært der du oppholder deg så du ender opp med å puste inn den røyken, sier hun.

Det beste for å forebygge myggstikk mener forskeren uansett er å dekke seg til med klær, eller bruke myggmidler som du smører rett på kroppen.

Stormoen har også et annet tips som han hevder at garantert hjelper på å holde myggen unna.

- Myggnetting vil med sikkerhet fungere da det er en fysisk sperre. Inne hjelper det med netting foran vinduene, sier han.

Røkelse av kaffegrut

Har du ingen spesial-myggmidler tilgjengelig? Da finnes det flere kjerringråd du kan forsøke.

Ett av dem vi fant på nettet, var dette:

  • Legg fersk eller brukt kaffegrut i en skål.
  • Dekk til skålen med aluminiumsfolie. Sett skålen et mørkt og svalt sted til kaffegruten har tørket.
  • Når kaffegruten er tørket, tar du av aluminiumsfoliet, former det til som en skål og tømmer kaffegruten oppi det.
  • «Folieskålen» kan du plassere oppi selve skålen eller på et fat.
  • Legg en tennbrikett eller en bit grillkull oppi kaffegruten.
  • Tenn på og la skålen stå på bordet og brenne som en røkelse.
  • Kaffelukten blander seg i røyken og skal holde myggen på avstand.
  • Om det blåser mye eller du har et større området du vil holde myggfritt, kan du sette ut flere skåler med kaffegrut-røkelse.

Men hva sier ekspertene om dette?

- Jeg kjenner ikke til noe vitenskapelig bevis for at kaffegrut skal funke. Men røyk i lufta kan trolig dekke over luktene vi mennesker skiller ut, eller være ubehagelig for myggen, svarer Steinert.

Stormoen har følgende kommentar:

- Mange synes at slike kjerringråd som dette fungerer, andre ser ingen virkning. Så svaret er vel at man rett og slett bare må prøve seg frem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer