Psoriasis

- Dette var noe jeg trengte å gjøre

Popstjerna LeAnn Rimes hylles i sosiale medier for å vise fram eksemhuden sin i en naken fotoserie.

VISER EN NY SIDE: - Dette var noe jeg trengte å gjøre, sier countrypop-stjerna om de vakre bildene i magasinet Glamour. Foto: Scanpix
VISER EN NY SIDE: - Dette var noe jeg trengte å gjøre, sier countrypop-stjerna om de vakre bildene i magasinet Glamour. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske popstjerna LeAnn Rimes (38) er for mange her hjemme mest kjent for monster-hiten Can't Fight the Moonlight fra bar-dramafilmen Coyote Ugly (2000). Med over tjue millioner solgte plater og utallige konserter, fotoshoots og presseoppslag, var det likevel få som var klar over at LeAnn lider av den plagsomme hudsykdommen psoriasis, en sykdom som omtrent 120.000 nordmenn også lider av.

I motemagasinet Glamour skrev hun i forbindelse med verdensdagen for sykdommen en personlig tekst der hun forteller hvordan det har vært å leve med sykdommen så lenge hun kan huske, og utfordringene hun har møtt i forbindelse med artistkarrieren.

LeAnn forteller at hun fikk diagnosen allerede som to-åring, og at da hun var seks år var 80 prosent av huden hennes dekket med kløende, røde flekker.

Ifølge Lommelegen kan sykdommen debutere i alle aldre, men vanligste er at man får utbrudd for første gang i tjueårsalderen eller når man nærmer seg seksti. Tilstanden er likt fordelt mellom menn og kvinner, og mellom ti og tyve prosent av de som får psoriasis får også leddbetennelse.

- Slitsomt å skjule

- Store deler av livet har jeg følt at jeg har måttet gjemme meg, skriver artisten åpenhjertig, som signerte platekontrakt allerede som elleveåring. Den gang var det viktig for henne og skjule eksemet og siden barneårene har hun gått på ulike medisiner og kortisonkremer, slik psoriasis-pasienter som regel gjør. I tjueårene opplevde hun en markant bedring og kunne kutte ut medisinene for en periode, men ifølge henne selv fikk hun et tilbakefall i år, et år som for mange inkludert henne selv har vært krevende.

- Stress er en utløsende årsak til at eksemet er tilbake, skriver artisten i teksten.

Tidligere har hun vært åpen om sykdommen, men ikke vist fram huden under et utbrudd. Og i stedet for nok en gang å skjule eksemet, valgte hun denne gangen å vise fram huden slik den er, i forbindelse med verdensdagen for psoriasis som var den 29. oktober i år.

- Dette er noe jeg trengte å gjøre, sier artisten som de vakre bildene.

Videre forteller hun at det kjennes viktig og avgjørende for henne å endelig være ærlig om noe hun har brukt et helt liv på å skjule, og at hun ønsker at alle som opplever at de føler seg fanget og innestengt av sykdommen, skal finne motet til å bli fri.

- Det er først da vi får livet vårt tilbake, skriver Rimes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer