Selv om fybromyalgi for mange en mystisk sykdom, har det de siste årene vært gjort forskning som gjør at vi vet mer om både årsakene bak sykdommen og behandlingsmuligheter. Likevel opplever mange at det er vanskelig å bli trodd og få en aksept for plagene.
Hedda Eik Grape ved Institutt for Helse og Samfunn ved Universitetet i Oslo har skrevet doktorgraden «Becoming and Staying healthy from Fibromyalgia». I arbeidet med den intervjuet hun åtte kvinner om det å få diagnosen, veien til å bil frisk og om livet etterpå.
- Ut fra det jeg har jobbet med ser jeg at kvinnene ble veldig lettet over å få en diagnose – å få et navn på plagene var en viktig del av å få aksept og forståelse for plagene og å kunne utelukke annen alvorlig sykdom, som for eksempel kreft, forteller hun.
LES OGSÅ: Ellen føler skam over å ha fibromyalgi
Lettet over å bli trodd
Dessuten var kvinnene lettet over å bli trodd på at de hadde reelle plager. Mange går med symptomer i lang tid før diagnosen blir satt.
- Dette er gjerne kvinner som har opplevd vanlige, hektiske hverdagsliv og stått på. Så har de opplevd at noe ikke har føltes helt som det skal, men tenkt at det også bare er del av det vanlige, hektiske hverdagslivet. Etterhvert har de tenkt at «det er noe galt med meg». Da begynte den lange kampen om å bli trodd, og det å endelig bli det var viktig.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger