Fibromyalgi:

Dette vet vi om årsakene til fibromyalgi

Flere behandlingsmetoder har vist effekt, men variasjonene er store.

FIBROMYALGI: For mange tar det tid fra symptomene dukker opp til man får diagnosen fibromyalgi. FOTO: NTB Scanpix
FIBROMYALGI: For mange tar det tid fra symptomene dukker opp til man får diagnosen fibromyalgi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om fybromyalgi for mange en mystisk sykdom, har det de siste årene vært gjort forskning som gjør at vi vet mer om både årsakene bak sykdommen og behandlingsmuligheter. Likevel opplever mange at det er vanskelig å bli trodd og få en aksept for plagene.

Hedda Eik Grape ved Institutt for Helse og Samfunn ved Universitetet i Oslo har skrevet doktorgraden «Becoming and Staying healthy from Fibromyalgia». I arbeidet med den intervjuet hun åtte kvinner om det å få diagnosen, veien til å bil frisk og om livet etterpå.

- Ut fra det jeg har jobbet med ser jeg at kvinnene ble veldig lettet over å få en diagnose – å få et navn på plagene var en viktig del av å få aksept og forståelse for plagene og å kunne utelukke annen alvorlig sykdom, som for eksempel kreft, forteller hun.

LES OGSÅ: Ellen føler skam over å ha fibromyalgi

Lettet over å bli trodd

Dessuten var kvinnene lettet over å bli trodd på at de hadde reelle plager. Mange går med symptomer i lang tid før diagnosen blir satt.

- Dette er gjerne kvinner som har opplevd vanlige, hektiske hverdagsliv og stått på. Så har de opplevd at noe ikke har føltes helt som det skal, men tenkt at det også bare er del av det vanlige, hektiske hverdagslivet. Etterhvert har de tenkt at «det er noe galt med meg». Da begynte den lange kampen om å bli trodd, og det å endelig bli det var viktig.

Gleden over å få diagnosen var imidlertid nokså kortvarig, forteller Grape. Akkurat hvilken type behandling som best letter fibromyalgisymptomene er det ikke noe entydig svar på og kvinnene følte de i stor grad måtte prøve seg mye frem på egen hånd. De måtte godta tilbakefall og prøve på nytt mange ganger. Når symptomene avtar fortsetter dessuten jobben med å holde dem borte.

- Det å bli frisk kan oppleves som en langsom og møysommelig prosess, sier Grape, som samtidig er opptatt av å få frem at mange blir bedre, og til og med friske.

- Fibromyalgi blir jo gjerne forstått som en kronisk sykdom du alltid har, men en kan få det mye bedre, sier hun.​

LES OGSÅ: Mange går til legen på grunn av smerter og ubehag, men prøveresultater viser at alt ser fint ut

Kan oppstå etter belastning og traumer

Så hva vet vi om fybromialgi? Sykdommen preges av smerter og utmattelse, og omkring 90 prosent av de som rammes er kvinner. Man mener også at noen kan ha en genetisk sårbarhet for å få sykdommen.

- Ved ryggmargsprøver har man sett at de med fibromyalgi kan ha et forhøyet nivå av substans P, men utenom det er det ikke funnet noen biomarkører for diagnosen, forteller Elena Bogen Slydal i Norges Fibromyalgi Forbund.

Substans P er et peptid som finnes i sentralnervesystemet og blant annet er knyttet til reguleringen av smerte. Man mener altså at fibromyalgi kan ha sammenheng med en overfølsomhet som sitter her.

Mye tyder også på at sykdommen kan oppstå etter at kroppen har vært utsatt for stor belastning. Det kan være traumatiske opplevelser, eller at kroppen har vært kjørt hardt over tid. De første symptomene kan da komme straks eller lenge etterpå, og de kan komme snikende eller slå ut for fullt med en gang.

- Jeg pleier å si at alt som kan oppleves som traumer for kroppen, kan være utslagsgivende, sier Slydal.

LES OGSÅ: Sykdommen som én av ti kvinner har blir ofte ikke oppdaget før det har gått mange år

Varierende behandling

Det finnes i dag ingen dokumentert helbredende behandling mot fibromyalgi, men flere behandlingsformer har gitt symptomlindrende effekt.

- Behandlingen varierer veldig, men det vi ser er at tilpasset trening og stressmestring er viktig, i tillegg til at noen har hatt nytte av for eksempel fysioterapi og naprapati, forteller Slydal.

Naprapati er en manuell alternativ behandlingsform. Slydal forteller at mens noen merker veldig bedring av en type behandling, er det andre som ikke merker noe. Det er med andre ord store variasjoner.

I tillegg til dette har kostholdet vist seg å kunne være svært viktig, og flere har meldt om bedring etter kostholdsendring.

- Kosthold er veldig viktig. Mange med fibromyalgi har også problemer med mage og tarm, og det i seg selv stjeler energi fra kroppen, påpeker Slydal.

Symptomene på fibromyalgi:

 • Smerte: dyp, intens, verkende, sviende og/eller brennende
 • Stivhet: ofte verst om morgenen
 • Barometri: forverring ved værskifte Indre frost
 • Hodepine
 • Nummenhet og hovenhetsfølelse: gjerne hender og føtter
 • Synsforstyrrelser
 • Fordøyelsesproblemer og irritabel tykktarm
 • Forverring ved uvant fysisk aktivitet
 • Forverring ved fysisk og psykisk stress
 • Tretthet, utmattelse og overfølsomhet
 • Søvnproblemer, oppstykket søvn
 • Depresjon, angst, opplevelse av å ha «klump» i halsen
 • Glemsomhet, konsentrasjonsvansker, finner ikke ord
 • Øresus, munntørrhet
 • Svimmelhet, kvalme
 • Hyppig vannlating

(Kilde: Norges Fibromyalgi Forening)

LES OGSÅ: - Menn dør tidligere, mens kvinner lider mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer