Kalde pølser:

Dette visste du garantert ikke om kalde pølser

- Det er ikke meningen å spise pølser rett fra pakken, sier eksperten.

KALDE PØLSER: Visste du at det ikke er å anbefale å spise kalde pølser? Det stemmer. De kan nemlig inneholde en farlig bakterie. Foto: Shutterstock / HandmadePictures
KALDE PØLSER: Visste du at det ikke er å anbefale å spise kalde pølser? Det stemmer. De kan nemlig inneholde en farlig bakterie. Foto: Shutterstock / HandmadePictures Vis mer
Publisert

Pølser er alltid en slager, og det spesielt når vi skal på tur eller fyrer opp engangsgrillen i hagen. (Psst: - Hvis butikkene gjentar smågodt-krigen i år, bryter de viktige deler av intensjonsavtalen for sunnere mat)

Men har du for vane å ta deg en kald pølse eller to mens du venter på at grillen skal bli god og varm? Da anbefaler vi deg å lese videre. Det er nemlig ikke meninger å spise grillpølsene rett fra pakningen!

LES OGSÅ: Kan du ølpølsetrikset?

Det er IKKE meningen å spise pølser rett fra pakken

Elin Røssvoll, som er spesialveterinær i mattrygghet hos Animalia, forteller at de fleste pølser man får kjøpt i norske butikker er kokte, likevel er de ikke ment å skulle spises «rå» rett fra pakken, de skal varmebehandles. (Psst: Dette er noe av det sunneste kjøttet du kan spise)

PØLSER: Tar du deg en kald ventepølse? Det bør du styre unna. FOTO: NTB scanpix
PØLSER: Tar du deg en kald ventepølse? Det bør du styre unna. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Dette er ofte ikke noe folk flest tenker over. En typisk situasjon er for eksempel ved grilling: man har sultne unger som ikke orker å vente til maten er ferdig, så man gir dem en kald «ventepølse». Dette er absolutt ikke å anbefale.

Videre forteller Røssvoll at grillpølser er et typisk eksempel på det vi kaller «utilsiktet spiseklar mat». Dette er produkter som kan bli oppfattet som spiseklare til tross for at produsenten har ment at de skal varmebehandles på nytt før servering.

- I og med at grillpølser defineres som utilsiktet spiseklar mat, er produsentene svært nøye og strenge med hygiene under produksjon og pakking.

- Likevel er det dessverre en (dog liten) risiko for at det kan vokse opp en spesiell bakterie, Listeria monocytogenes, i slike pølsepakker, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er best - pølse eller hamburger?

Utgjør en risiko for barn, gravide og eldre

Denne bakterien er ifølge Røssvoll «allestedsnærværende», noe som vil si at den kan finnes overalt.

- Listeria monocytogenes kan lett få «fotfeste», da pølsene har blitt kokt slik at alle andre konkurrerende bakterier på produktet har dødd. Det som er veldig spesielt med denne bakterien er at den kan vokse i vakuumpakker (uten tilgang til luft) og at den kan vokse i kjøleskapstemperatur!

- Er denne bakterien farlig?

- Ja den kan gi alvorlig sykdom, og den utgjør en risiko for barn, gravide kvinner, eldre og andre med nedsatt immunforsvar.

Ifølge norsk helseinformatikk kan Listeriose gi alvorlig sykdom hos risikogruppene. Utenom svangerskap fører infeksjonen oftest til hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning. Sykdommen starter gradvis med utvikling av allmennsymptomer som feber, slapphet og frysninger.

Etterhvert symptomer på hjernehinnebetennelse i form av forstyrret bevissthet og hodepine - men slike symptomer mangler hos 40 prosent ved innleggelse i sykehus. Hos gravide kan Listeriose ha fatale konsekvenser for fosteret. Dette kan du lese mer om her!

LES OGSÅ: Hvilke er sunnest - kyllingpølser eller magre grillpølser?

Gjelder ikke bare pølser

Det er imidlertid ikke bare pølser du skal være forsiktig med å spise «rå», forteller Røssvoll.

- Det er veldig mange produkter som «ser» spiseklare ut, som for eksempel ferdig grillede kyllingvinger, grillpølser og andre slike produkter, som må varmebehandles før de spises. Hvis du kikker på etiketten til produktet skal det da stå «må gjennomvarmes før servering».

- Det er jo ikke ofte at det forekommer Listeria på slike produkter, norske pølseprodusenter er alle veldig dyktige og har svært god kompetanse på det de gjør, men det er likevel en risiko og man skal derfor unngå å spise pølser «rå», sier hun.

LES OGSÅ: Slik hardkoker du egg i ovnen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer