Tannhelse

Dette visste du ikke om sukkerfrie drops og pastiller

Det er ikke bare sukkerholdige produkter som Coca-Cola og sjokolade som kan gi deg hull i tennene!

KARIES: Er du redd for hull i tennene? Da bør du helst unngå overforbruk av disse produktene. FOTO: NTB
KARIES: Er du redd for hull i tennene? Da bør du helst unngå overforbruk av disse produktene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

En god og sunn tannhygiene er noe man ikke skal kimse av. Helt fra man er barn blir man gjerne fortalt hva som er mest skadelig for tennene.

Alt av mat og drikke kan selvsagt gjøre skade dersom man ikke er nøye med tannpuss, tanntråd og munnskyll, men de typiske verstingene som blir mye omtalt er brus og saft med sukker, godteri og drops.

Det er for så vidt riktig at alle disse kategoriene kan gi skade på tennene, og kan forårsake både syreskader og karies. Det mange derimot glemmer er at det er ikke kun snacks og drikke med høyt sukkerinnhold som kan gi skader på tennene, også et høyt bruk sukkerfrie pastiller kan gi varige mén.

Ifølge tannlege Iselin Elise Husby er nemlig dentale erosjoner (syreskader) en veldig utbredt konsekvens av sukkerfri brus og sukkerfrie pastiller blant unge.

Lager syre

- Når man sammenligner sukkerholdige produkter med sukkerfrie, er det helt klart at de som inneholder sukker kommer dårligst ut med tanke på risikoen for karies. Men den kunnskapen er allerede godt etablert i samfunnet. Det er ikke like mange som vet at sukkerfrie drops også kan være skadelig, sier Husby til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer