Tannhelse

Dette visste du ikke om sukkerfrie drops og pastiller

Det er ikke bare sukkerholdige produkter som Coca-Cola og sjokolade som kan gi deg hull i tennene!

KARIES: Er du redd for hull i tennene? Da bør du helst unngå overforbruk av disse produktene. FOTO: NTB
KARIES: Er du redd for hull i tennene? Da bør du helst unngå overforbruk av disse produktene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

En god og sunn tannhygiene er noe man ikke skal kimse av. Helt fra man er barn blir man gjerne fortalt hva som er mest skadelig for tennene.

Alt av mat og drikke kan selvsagt gjøre skade dersom man ikke er nøye med tannpuss, tanntråd og munnskyll, men de typiske verstingene som blir mye omtalt er brus og saft med sukker, godteri og drops.

Det er for så vidt riktig at alle disse kategoriene kan gi skade på tennene, og kan forårsake både syreskader og karies. Det mange derimot glemmer er at det er ikke kun snacks og drikke med høyt sukkerinnhold som kan gi skader på tennene, også et høyt bruk sukkerfrie pastiller kan gi varige mén.

Ifølge tannlege Iselin Elise Husby er nemlig dentale erosjoner (syreskader) en veldig utbredt konsekvens av sukkerfri brus og sukkerfrie pastiller blant unge.

Lager syre

- Når man sammenligner sukkerholdige produkter med sukkerfrie, er det helt klart at de som inneholder sukker kommer dårligst ut med tanke på risikoen for karies. Men den kunnskapen er allerede godt etablert i samfunnet. Det er ikke like mange som vet at sukkerfrie drops også kan være skadelig, sier Husby til KK.

En av årsakene til at man bruker kunstige søtningsmidler er at bakteriene ikke skal kunne danne syre av stoffene, slik de gjør med vanlig sukker. Tanken er derfor at man skal unngå emaljeskader eller hull som et resultat av et syreangrep.

- Men det viser seg imidlertid at dersom bakteriene får litt tid på seg, så er de faktisk i stand til å lage syre likevel, også av enkelte av de kunstige søtningsmidlene man ofte bruker i sukkerfrie produkter.

Husby påpeker at dette er i mye mindre grad sammenlignet med vanlig sukker, men fordi folk gjerne inntar sukkerfrie produkter i større mengder, så er det et vedvarende problem.

- Det kan være greit for folk å vite at det ikke er helt ufarlig å spise mye sukkerfrie pastiller og drops. Som tannlege anbefaler jeg hvert fall å ikke putte i seg store mengder over lang tid helt ukritisk.

Sorbitol = en versting

Et av stoffene man skal være ekstra obs på, er sorbitol. Sorbitol er et sukkeralkohol som er avledet fra sukkerarten glukose - den mest utbredte sukkerarten i planteriket. Sorbitol brukes gjerne i sukkerfrie pastiller, drops og saft. Det er også et vanlig søtningsmiddel i flere forskjellige matvarer.

Inntak av store mengder med produkter som inneholder dette kan føre til hull i tennene.

- Men her er det snakk om store mengder, og hvor man bruker det mye over tid. En syreproduksjon skjer langsomt og hvis tennene er under kontinuerlig påvirkning - for eksempel ved at man går og suger på pastiller eller tygger tyggegummi store deler av dagen.

- En pastill i ny og ne er helt ufarlig, sier Husby.

- Hvor går grensen mellom overforbruk og bruk som er helt innafor?

- Her må man bruke litt sunn fornuft. Hvis du kontinuerlig har behov for å tygge tyggis eller er avhengig av å ha pastiller lett tilgjengelig til enhver tid, da er det et tegn på at det kanskje er litt for mye. Men som nevnt ovenfor: En pastill i ny og ne er helt uproblematisk.

En annen ting som Husby mener kan være lurt å ha i bakhodet, er at mange av de sukkerfrie produktene gjerne er litt syrligere i smaken og inneholder sure smakstilsetninger. Hvis produktene også har lav pH (noe mange tyggegummier har), så kan man faktisk få syreskader på tennene på grunn av det.

Et godt alternativ

- Har du tips til noen gode alternativ som ikke er så skadelig for tennene?

- Xylitol er et annet kunstig søtstoff, som er langt mer tannvennlig enn sorbitol. Disse bakteriene klarer ikke å omdanne seg til syre og vil derfor ikke kunne gi hull i tennene. Xylitol brukes også i tyggegummi, pastiller og drops på lik linje med sorbitol, så hvis man står mellom to produkter med de to ulike sukkerartene, bør man helt klart velge det med xylitol.

- Xylitol også et naturlig forekommende sukkeralkohol som brukes som sukkererstatning i sukkerfrie produkter, sier Husby.

Unngå lav pH

KK har tidligere skrevet en sak om fem overraskende ting som gir skader på tennene. Der kommer det også frem at det ikke bare er brus og godteri som er de store synderne.

Ifølge Erik Svendsrud, som er tannlege hos Tannlege Svendsrud, er både juice og hvitvin vanlige syndere på grunn av det høye syreinnholdet.

– Det stemmer at juice og hvitvin og egentlig alt som har en lav pH kan gi syreskader på tennene, det man ofte kaller erosjon, sier tannlegen.

Anbefaler sugerør

Etter å ha drukket eller spist noe som er surt er det ikke lurt å pusse tennene rett etterpå, siden emaljen da er myknet opp av syren og man risikerer å fjerne mer av tannen enn om man venter litt.

– Man kan for eksempel skylle munnen med fluor, men det er vel ikke så realistisk å gå rundt med fluorskylling og skylle hver gang man har drukket juice. Sunn fornuft kommer man langt med, og om man kanskje prøver å drikke mer vann som tørstedrikk og redusere noe på juiceinntaket kan det være en lur måte å beskytte tennene på.

Han anbefaler vann ved siden av vinen (ikke bare på grunn av hodepine), og juice og brus med sugerør - også de sukkerfrie variantene. Det gjør at mindre av drikken kommer i kontakt med tennene.

Tyggevitaminer, barbeque-saus og tørket frukt er også noe man bør være forsiktig med.

– Sukrose eller vanlig sukker (rørsukker) er mer skadelig med hensyn til risiko for hull enn fruktsukker. Det vil si at det er større risiko for å få hull om du drikker for eksempel Coca-Cola med sukker ofte enn om du spiser tørket frukt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer