Tomater:

Dette visste du nok ikke om tomater!

Gunstig for kropp og hud.

TOMATER: En hel verden elsker tomater - og med god grunn. Foto: NTB
TOMATER: En hel verden elsker tomater - og med god grunn. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er ingen hemmelighet at tomater er noe vi spiser mye av. Tomater kommer i mange størrelser, farger og fasonger - og er hovedingrediensen i utallige oppskrifter!

Vi spiser rundt sju kilo tomater hver i året, ifølge Norsk mat. Og her beregnes bare friske tomater. Men hvor mye vet du egentlig om tomater?

1. Naturlig solfaktor og kreftforebyggende

Tomater er fulle av vitamin A og C, og antioksidanten lykopene. Det er sistnevnte som gir tomatene sin fine rødfarge, men det er også et stoff som det forskes mye på. Blant annet ser det ut til at det kan bidra til å både forebygge kreft, særlig prostata.

I tillegg ser det ut til å beskytte mot skade fra frie radikaler og solstråler! Altså vil du potensielt få mindre rynker og mindre solskader av å spise tomat.

Guava, vannmelon, papaya, rosa grapefrukt og aprikos er også rike på lykopene.

RØDFARGEN: Det er antioksidantet lykopene som gir tomatene den røde fargen. Foto: NTB
RØDFARGEN: Det er antioksidantet lykopene som gir tomatene den røde fargen. Foto: NTB Vis mer

2. Det er faktisk ikke en grønnsak

Dette visste du kanskje - eller? Tomatplanten kategoriseres som en grønnsak, altså kaller vi den en grønnsak - men det er egentlig en fruktplante. Og selve tomaten? Den er et bær!

3. De skal ikke ligge i kjøleskap

Kjøleskap, eller under 8 grader, er et lite egnet sted å oppbevare tomatene dine. Da stanser modningen opp, og i tillegg taper de både smak og aroma og blir raskere bløte.

Det er nemlig slik at tomater som regel høstes og pakkes før de er helt modnet, derfor er det ikke alltid de har rukket å bli helt modne når du kjøper dem. De har bare godt av å ligge litt på kjøkkenbenken! De produserer nemlig sin egen etylengass, som er et vekstfremmende hormon som gjør de enda rødere og søtere.

Tomater har ikke den lengste holdbarheten - men myke tomater som har begynt å skrumpe litt kan fortsatt brukes.

4. Det er best å varme de opp og bruke olje

I alle fall om du skal tenke helsefordeler. Dette er på grunn av lykopenet, som det frigjøres mer av når tomatene varmebehandles. I tillegg er lykopen fettløselig, så om du tilsetter litt god olivenolje hjelper det ikke bare på smaken men også på næringsopptaket!

Og ja, dette betyr at varmebehandlede tomatvarer som sauser, ketchup og tomatsuppe er gode kilder til opptak av lykopene.

ENDA BEDRE: Tomater er uansett sunne, men det er enda bedre å varmebehandle de. Foto: NTB
ENDA BEDRE: Tomater er uansett sunne, men det er enda bedre å varmebehandle de. Foto: NTB Vis mer

5. Tomater stammer fra Peru

Søramerikanerne hadde tomater først, og da særlig i Peru. Da spanjolene kom seg til den kanten av verden, tok det ikke lang tid før den populære grønnsaken (vel, frukten! Bæret!) ble spredt til hele verden. Den skal ha ankommet Europa på 1540-tallet.

Vi dyrker tomater også i Norge, i drivhus. Planten trenger både mye vann og næring, og gode solforhold. Vi var derimot ganske seint ute til den globale tomatfesten: de kom ikke til Norge før på 1900-tallet!

6. Tomaten hylles med kallenavn

Hele verden elsker tomater - og dette kommer ikke bare til uttrykk gjennom utallige matoppskrifter, men også i navnene! Tomat kalles blant annet for «gulleple», «paradiseple» og «kjærlighetseple» på diverse språk.

FAVORITT: Tomater er en favoritt over hele verden. I Norge er sesongen fra mai til oktober! Foto: NTB.
FAVORITT: Tomater er en favoritt over hele verden. I Norge er sesongen fra mai til oktober! Foto: NTB. Vis mer

7. Tomater har inspirert verdens største matkrig

Hørt om La Tomatina? Det er verdens største matkrig-festival! Der får du rett og slett gleden av å delta på vill tomat-kasting. I tonnevis. Festivalen finner sted hvert år i den spanske byen Buñol utenfor Valencia, og har holdt på siden 1944!

Faktisk, har festivalen vært så populær at arrangørene har sett seg nødt til å begrense billettene til 20 000 deltakere. Dette gjorde de i 2013, og før det så man gjerne 40 til 50 tusen deltakere - i byen som til vanlig kun har rundt ni tusen innbyggere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer