Kosthold:

Dette visste du nok ikke om vannmelon!

8 funfacts om alt fra skallet og fargen til oppskrifter og hva du kan gjøre med frøene!

VANNMELON: Den er blant vår favorittsnacks om sommeren, men visste du dette om vannmelon? Foto: NTB
VANNMELON: Den er blant vår favorittsnacks om sommeren, men visste du dette om vannmelon? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Hva er vel bedre enn å la tennene synke nedi en saftig bit vannmelon på en varm sommerdag? Vannmelonen kommer opprinnelig fra Afrika, men det er virkelig ikke rart at den er blitt både vanlig og høyt elsket i land over hele verden.

Men hva vet du egentlig om frukten? Her kommer et par fun facts om favorittfrukten vår som du kanskje ikke visste!

Og fortvil ikke - vi kommer ikke til å fortelle deg at det er dumt å spise vannmelon. Den er nemlig utrolig kalorifattig og inneholder hele 93 prosent vann, samt både vitamin A og C. Vannmelon er med andre ord en smart sommersnacks.

1. Vannmelon har «kjønn»

Ja, du leste riktig! Og dette er det formen på vannmelonen som avgjør. De som er litt mer avlange, og dermed høyere, er de mannlige - og disse inneholder gjerne mer vann. De rundeste er de kvinnelige vannmelonene, og disse pleier å være hakket søtere. Velg selv!

2. De skal lagres i romtemperatur

Kald vannmelon er digg, sier du? Ja, vi er enige - men dessverre får gjerne meloner kjøleskader om de oppbevares under 5 grader. En vannmelon har du lengst om du oppbevarer den i 5 til 15 grader. Men faktisk har man funnet ut ved testing at meloner utvikler mer næring, spesielt betakaroten, som kroppen omdanner til vitamin A, om de lagres mellom 15 og 23 grader. Romtemperatur ser dermed ut til å være det aller beste!

Når du først har skjært i den derimot, oppbevares den i kjøleskapet, godt pakket inn i plast.

OPPBEVARING: Hel vannmelon i romtemperatur og oppskjært vannmelon i plast i kjøleskapet. Foto: NTB.
OPPBEVARING: Hel vannmelon i romtemperatur og oppskjært vannmelon i plast i kjøleskapet. Foto: NTB. Vis mer

3. Vannmelon er en frukt...

...som ikke er en frukt. Botanisk sett er de nemlig bær! Kanskje litt overraskende med tanke på størrelsen? Derimot defineres bær botanisk sett som kjøttfulle og saftige, med små frø. Da blir det vel ikke så galt, likevel!

Ellers tilhører vannmelonen gresskarfamilien, og er beslektet med både gresskar, agurk og andre meloner. Og ja, det betyr at vannmeloner også vokser på bakken.

4. De kan godt bli rundt fem ganger så store

Vannmelonene vi er vante til fra butikken er som regel på tre til åtte kilo. Men det betyr ikke at de ikke blir større! Tvert imot, en sør-amerikansk variant kan gjerne blir opptil 60 centimeter lang og veie 50 kilo. Og visstnok skal den største vannmelonen som er målt ha veid 159 kilo!

GRESSKARFAMILIEN: Vannmelon er i gresskarfamilien - det betyr både at de vokser på bakken og kan bli ganske store! Foto: NTB
GRESSKARFAMILIEN: Vannmelon er i gresskarfamilien - det betyr både at de vokser på bakken og kan bli ganske store! Foto: NTB Vis mer

5. Dette hjelper deg når du skal velge vannmelon

Med søte meloner kan du lukte deg frem til om den er moden - men dette er dessverre ikke vits når det gjelder vannmelon. Når man står der i butikken kan det hele dermed føles ut som reine gjetteleken! Likevel, her er et par triks du kan prøve deg på neste gang:

Med vannmelon er det den gyldne middelvei som gjelder - ikke gå for den største du finner, men styr også unna de aller minste.

Og er den tung? Den skal føles tung, hvis ikke kan det bety at fruktkjøttet er begynt å tørke ut.

Stilken kan også gi deg en pekepinn - denne skal være tørket. Er den grønn betyr det at den har blitt høstet før tiden, og da kan det hende den ikke er skikkelig moden.

Faktisk kan du også gi vannmelonen et lite dask og lytte til lyden! En dempet, hul lyd indikerer en saftig og moden vannmelon - en stum lyd betyr umoden eller overmoden.

PERFEKT: Det er ikke lett å finne frem til en perfekt vannmelon - men det finnes et par tips. Foto: NTB
PERFEKT: Det er ikke lett å finne frem til en perfekt vannmelon - men det finnes et par tips. Foto: NTB Vis mer

6. Det finnes gul vannmelon

Det stemmer! Det er ikke dumt å variere - eller kombinere. Den røde varianten er den mest vanlige i verden, men også i Norge finner man den gule varianten til tider. Det er forøvrig mest fargen som skiller dem, da de er like på smak.

Den rødrosa fargen vi er mest vant til, skyldes forøvrig stoffet lykopen, som er et karotenoid i familie med betakaroten. Dette finner du også i annen rød-aktig frukt og grønt, som tomater, papaya og grapefrukt!

7. Det finnes vannmelon uten frø

Helt sant! Denne varianten ble dyrket frem på slutten av 1990-tallet, og ble veldig populær. Om du synes de svarte frøene blir for plagsomme, kan du rett og slett styre unna.

GUL: Hva med å variere litt? Slå til om du ser gul vannmelon på butikkhylla. Foto: NTB
GUL: Hva med å variere litt? Slå til om du ser gul vannmelon på butikkhylla. Foto: NTB Vis mer

8. Vannmelonen er utrolig versatil

Få ting er bedre enn frisk, saftig vannmelon - og kanskje det er nettopp fordi den er så god i seg selv at den egner seg til så mye. Hva med å prøve seg på noen vannmelon-oppskrifter i sommer?

Ha den i salat, sammen med ost eller i juice eller smoothie - eller sleng den på grillen! Hva med å fryse ned vannmelonbiter som du kan bruke som isbiter eller spise som snacks? Eller hva med å unne seg en aldri så liten rosa cocktail? Vannmelonen er definitivt helt herlig versatil.

Og PS! Prøv deg også på å riste vannmelonfrøene i panne, eller ha dem i salaten. De kan så absolutt spises!

FLERBRUK: Vannmelon kan brukes til så mangt - her i salat med blomkål. Foto: Instagram @5omdagen
FLERBRUK: Vannmelon kan brukes til så mangt - her i salat med blomkål. Foto: Instagram @5omdagen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer