Diabetes Type 2

Diabetes type 2: De vanligste symptomene

- Et stort antall nordmenn vet ikke at de har sykdommen.

DIABETES? Litt over fire prosent av befolkningen har diabetes type 2, men langt flere kan være rammet uten å vite det. Foto: Shutterstock / Alliance
DIABETES? Litt over fire prosent av befolkningen har diabetes type 2, men langt flere kan være rammet uten å vite det. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Rundt 200.000 har diabetes type 2 og 28.000 diabetes type 1 i Norge - til sammen cirka 230.000. Det utgjør i overkant av fire prosent av befolkningen, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til KK.no.

Diabetes type 2 er med andre ord en utbredt sykdom blant voksne nordmenn, og stadig flere unge voksne rammes også av sykdommen. Men sykdommen er ikke alltid så lett å oppdage, derfor kan det være snakk om langt flere.

– I tillegg er det et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2. Undersøkelser tyder på at for hver 100 pasienter med kjent diabetes, kan det være mellom 50 og 100 med uoppdaget diabetes i befolkningen, legger han til. Det totale tallet for diabetes type 2 i Norge kan med andre ord være mellom 300.000 og 400.000, når de udiagnostiserte er tatt med.

LES OGSÅ: Rekkefølgen du spiser i kan påvirke blodsukkeret

Mange vet ikke at de har diabetes

Det er ikke alltid så lett å vite at man står i fare for å utvikle diabetes, symptomene er oftest diffuse og utvikler seg over tid.

– Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og hos noen går det så langt at diabetes type 2 blir oppdaget først ved innleggelse for hjerteinfarkt, ved begynnende nyresvikt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene, forteller Allgot.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer