Diabetes Type 2

Diabetes type 2: De vanligste symptomene

- Et stort antall nordmenn vet ikke at de har sykdommen.

DIABETES? Litt over fire prosent av befolkningen har diabetes type 2, men langt flere kan være rammet uten å vite det. Foto: Shutterstock / Alliance
DIABETES? Litt over fire prosent av befolkningen har diabetes type 2, men langt flere kan være rammet uten å vite det. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Rundt 200.000 har diabetes type 2 og 28.000 diabetes type 1 i Norge - til sammen cirka 230.000. Det utgjør i overkant av fire prosent av befolkningen, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til KK.no.

Diabetes type 2 er med andre ord en utbredt sykdom blant voksne nordmenn, og stadig flere unge voksne rammes også av sykdommen. Men sykdommen er ikke alltid så lett å oppdage, derfor kan det være snakk om langt flere.

– I tillegg er det et stort antall som ikke vet at de har diabetes type 2. Undersøkelser tyder på at for hver 100 pasienter med kjent diabetes, kan det være mellom 50 og 100 med uoppdaget diabetes i befolkningen, legger han til. Det totale tallet for diabetes type 2 i Norge kan med andre ord være mellom 300.000 og 400.000, når de udiagnostiserte er tatt med.

LES OGSÅ: Rekkefølgen du spiser i kan påvirke blodsukkeret

TØRST: Tørste som følge av at du ofte må tisse kan være symptomer på diabetes type 2. Foto: Shutterstock / fizkes
TØRST: Tørste som følge av at du ofte må tisse kan være symptomer på diabetes type 2. Foto: Shutterstock / fizkes Vis mer

Mange vet ikke at de har diabetes

Det er ikke alltid så lett å vite at man står i fare for å utvikle diabetes, symptomene er oftest diffuse og utvikler seg over tid.

– Noen går i årevis uten at sykdommen blir oppdaget, og hos noen går det så langt at diabetes type 2 blir oppdaget først ved innleggelse for hjerteinfarkt, ved begynnende nyresvikt eller ved redusert syn som følge av skade på øynene, forteller Allgot.

Går du lenge med sykdommen før den blir påvist, vil du sannsynligvis føle deg slapp og sliten, og kanskje unormalt tørst.

– Uten nok insulin stiger sukkernivået i blodet, og kroppen får ikke energi. Kroppen begynner da å forbrenne fettstoffer og proteiner for å skaffe seg energi. Når sukkerinnholdet i blodet stiger kommer det sukker i urinen, sier han og forklarer videre: 

– Dette fører til økt urinmengde og hyppig vannlating, og mange blir svært tørste. Sukkerutskillelsen i urinen gir også et kaloritap og fører ofte til at man går ned i vekt.

Også diabetessykepleier ved Dr. Fedon Lindbergs klinikk, Hege Barhaughøgda, påpeker at det i tidlige sykdomsfaser er få eller ingen typiske symptomer på type 2-diabetes.

– Forhøyet blodsukker påvirker evnen til å hele sår og motstå infeksjoner, slik at stadige infeksjoner og sår som ikke gror kan være et tidlig signal. For kvinner er stadig tilbakevendende soppinfeksjoner et vanlig, tidlig tegn på diabetes. Dette skyldes at bakterier stortrives i et miljø med mer sukker, sier hun til KK.no.

BEDRE KOSTHOLD: Rundt 80 prosent av de med type 2 kan bli friske ved hjelp av en livsstilsendring, spesielt dersom sykdommen oppdages tidlig. Foto: Shutterstock / Alliance
BEDRE KOSTHOLD: Rundt 80 prosent av de med type 2 kan bli friske ved hjelp av en livsstilsendring, spesielt dersom sykdommen oppdages tidlig. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer

Av samme grunn er det også mange som plages av urinveisinfeksjon, og diabetikere har også en tendens til å få fotsopp oftere enn andre.

LES OGSÅ: Riktig kosthold er helt avgjørende for å bli frisk av diabetes type 2

Noen kan blir friske hvis det oppdages tidlig

Hvis du ikke vet at du står i fare for å få, eller allerede har diabetes type 2, er det heller ikke så lett å gjøre noe med det. Kunnskap er makt, og jo tidligere den oppdages, jo bedre er det.

– Sykdommen bør aller helst fanges opp før de første symptomene, men faktum er at mange ikke vet de har diabetes type 2 før sykdommen har begynt å skade andre organer. Et ubehandlet blodsukker ødelegger både små og store blodkar, spesielt i hjerte, nyrer, øyne og nerver, forteller hun.

Hun mener at legen bør gjøre pasienten oppmerksom allerede når blodsukkeret er i øvre «normal» området, slik at man kan ta tak i problemet tidlig.

– Ved å endre kost og bevege seg mer kan man raskt snu denne situasjonen. Diabetes type 2 kan reverseres veldig effektiv ved en god livsstil, legger hun til.

LES OGSÅ: Tre tegn på at du er overvektig

EKSPERT: Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot. Foto: Peder Songedal
EKSPERT: Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot. Foto: Peder Songedal Vis mer

Ikke bare en livsstilssykdom

Selv om diabetes type 2 lenge har vært ansett som en livsstilssykdom, er dette ikke en betegnelse som Diabetesforbundet bruker.

Forskning viser at gener også står sentralt i utviklingen av diabetes type 2. 

– Selv om faktorer som kosthold og fysisk aktivitet er viktig, kaller ikke vi dette en livstilssykdom. Dessverre er det stadig flere yngre som får denne sykdommen. Selv om dette ikke gjelder så mange enda, mener vi dette er urovekkende, forteller han. 

Gener har altså litt å si, men ditt kosthold, aktivitetsnivå og din kroppsvekt vil også kunne være avgjørende for hvor utsatt du er for sykdommen.

Lurer du på hvordan du selv ligger an? På Diabetesforbundets hjemmeside kan du enkelt teste deg selv for å finne ut hvor stor risiko du har for å utvikle diabetes type 2.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer