Diabetesmedisin gir håp for hjertesvikt-pasienter

Lars sitt hjerte går for halv maskin. Nå gir diabetesmedisin håp om et bedre liv for ham og 100 000 andre hjertesvikt-pasienter i Norge. - En gamechanger, sier hjertespesialist.

Lars Christian Penick med kjæresten Marion Hangeland håper diabetesmedisinen snart kommer på blå resept for alle hjertesvikt-pasienter som kan ha nytte av den. - All vil jo henge med så lenge som mulig, konstaterer han. Foto: Privat
Lars Christian Penick med kjæresten Marion Hangeland håper diabetesmedisinen snart kommer på blå resept for alle hjertesvikt-pasienter som kan ha nytte av den. - All vil jo henge med så lenge som mulig, konstaterer han. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Over 100 000 nordmenn lever med en hjertesvikt-diagnose, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelse. To uavhengige studier konkluderer med at såkalte SGLT2-hemmere, opprinnelig utviklet for diabetespasienter, kan være redningen for hjertesviktpasienter med såkalt redusert pumpefunksjon: Medisinene kan redusere kardiovaskulær dødelighet og sykehusinnleggelser med over 25 prosent - uavhengig av om pasientene har diabetes eller ikke. Studiene er blant annet referert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

– Det viktigste funnet er nytten for pasientene som ikke har diabetes. Dette er virkelig en behandling mot hjertesvikt, og ikke bare en medisin mot diabetes, uttalte førsteforfatter av studien som er kalt DAPA-HF-studien, professor John McCurray, ved University of Glasgow da den ble lagt fram i 2019.

Godt etablert medisin mot diabetes

Preparatene kan allerede fås off-label i Norge, noe som betyr at medisinen skrives ut til noe annet enn den opprinnelig er ment for. Nå er imidlertid de to SGLT2-hemmerne som i Norge selges av to ulike legemiddelprodusenter under produktnavnene Jardiance og Forxiga i ferd med å bli godkjent medisin for hjertesvikt-pasienter også. Det betyr at denne pasientgruppa kan få pillene på blå resept, i likhet med diabetikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.