Aspergers syndrom i voksen alder:

– Diagnosen min er verst for kona

Gustav Koi trodde han bare var deprimert. Først som 59-åring fikk han også diagnosen Aspergers syndrom.

Gustav Koi var unormalt sliten i mange år, spesielt da de to barna var små. Verken han eller kona skjønte at han trenger tid for seg sjøl. Her sammen men en av sine buktalerdokker. Foto: Werner Juvik
Gustav Koi var unormalt sliten i mange år, spesielt da de to barna var små. Verken han eller kona skjønte at han trenger tid for seg sjøl. Her sammen men en av sine buktalerdokker. Foto: Werner Juvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Depresjonen rammet ham i 1978 og varte i ti år. Midt i denne lange perioden av kronisk nedstemthet giftet Gustav Koi seg og fikk to barn, i tillegg til sønnen kona hadde fra før. Siden har barnebarna kommet til. Gjennom hele voksenlivet har Gustav tenkt på dette: Hva er det som er feil med meg?

– Jeg ville liksom ikke innrømme at jeg hadde psykiske problemer. Det var mer en sinnstilstand. Jeg ble så lett trøtt og lei, forteller han.

Depresjonen gikk etter hvert over i kronisk dystymi, som tidligere ble kalt depressiv nevrose. Men det forklarte ikke tilstanden han bar på. Han leste seg opp på depresjon, dykket ned i artikler om bipolar lidelse. Først som 59-åring, i 2009, kom konklusjonen som forklarte Gustav Kois liv: Aspergers syndrom.

Kompenserer med prat

– For meg var det lyn fra klar himmel, jeg hadde aldri hørt om Asperger. Men det var verst for kona mi, der gikk rullegardina ned. Hun hadde håpet jeg hadde noe som kunne fikses med medisin, medgir han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.