Feriemage

- Diaréen skal helst bare gå sin gang. Kroppen prøver å bli kvitt bakteriene eller viruset

Det finnes en rekke gode råd for å unngå å tilbringe dyrebare feriedager på toalettet. Er uhellet først ute, oppfordrer legen oss til å være forsiktig med tabletter med umiddelbar stopp-effekt.

- Diaréen skal helst bare gå sin gang. Kroppen prøver å bli kvitt bakteriene eller viruset
Publisert
Sist oppdatert

Det er fort gjort å få diaré når vi er på utenlandsferie. Det kan ha flere årsaker: Fremmed bakterieflora, dårlig mathygiene, eller virussmitte. I andre land vil bakteriene du får i deg gjennom mat og drikke være annerledes enn hjemme. Kanskje reagerer fordøyelsen din på dette, og du blir uggen i magen. (PSST! Her blir vi litt faktisk oftest matforgiftet!)

Dårlig mathygiene vil si at maten ikke er tilberedt riktig og/eller ikke oppbevart riktig (for eksempel ikke varmet opp godt nok). Dermed får bakteriene formere seg fritt. Magevirus, spesielt novovirus, smitter ekstremt lett mellom mennesker, spesielt på hoteller med buffémat.

Hvor ille problemene blir avhenger av hva som har truffet deg, og hvor sensitiv magen din er. 

LES OGSÅ: Nordmenn er livredde for magesykdom i ferien

Vask hendene!

Første bud om du vil minimere risikoen for å bli dårlig er å være nøye med håndvasken.

- Håndhygiene er svært viktig når man er på tur for å unngå smitte med mikrober som kan forårsake diaré. Vask hendene godt før måltider, og alltid etter toalettbesøk. Hvis rent vann og såpe ikke er tilgjengelig, kan hånddesinfiserende gel eller servietter være nyttige, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig i apotekkjeden Boots.

- Antibac er lurt for å minske risikoen for å bli dårlig. Ha den med deg i veska, og brukes ofte, råder lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

LES OGSÅ: Så mye antibac bør du bruke 

Vær obs på vann

De aller fleste europeiske land har springvann som er trygt å drikke. Men du bør likevel sjekke om kvaliteten er god nok. Er du i tvil, drikk kjøpevann. Eventuelt kan du koke springvannet i minst ett minutt, er rådet fra Sentrum Reisemedisin.

- Er vannet forurenset av mikrober bør du unngå å svelge vann når du bader eller vasker deg, og du bør også unngå å spise frukt og grønnsaker som er vasket i vannet. Frukt og grønt som skal skrelles er ofte å foretrekke, sier Thune i Boots.

Isbiter lages vanligvis av springvann, så er vannkvaliteten der du er for dårlig, bør du takke nei til isbiter i drikken din. Du skal også holde deg unna salat hvis springvannet ikke holder mål – den er mest sannsynlig vasket i springvann.

Husk også at du kan bli dårlig av å bade i skittent hav. EU-land plikter å informere folk om det frarådes å bade i vannet på grunn av høyt bakterieinnhold. Du kan se en oversikt over hvor rene strendene i de forskjellige EU-landene er på European Environmental Agencys nettsider.

LES OGSÅ: Kredittkort kan beskytte deg mot uheldige hendelser på ferie

Vær kresen på maten

Både magevirus og skumle bakterier kan gjemme seg i mat.

- Vær nøye på at mat du spiser er av god kvalitet, at den er gjennomstekt/-kokt og fersk og varm når du spiser den, sier Thune i Boots. Det betyr at fisk, kjøtt og kylling bør være gjennomstekt. Spiser du kokt eller stekt egg, bør eggeplommen være stiv. Unngå buffeer hvis du føler at maten blir liggende lenge, og kanskje ikke holdes varm nok (varmmat bør holde minst 60 grader for å unngå bakterievekst).

- Drikkevaksinen Ducoral er laget mot kolera, men kan til en viss grad forebygge diaré som er forårsaket av E. coli-bakterien, så det kan være verdt å ta den før reisen, sier lege Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin.

LES OGSÅ: Når 5 om dagen er farlig ...

Hvis du blir dårlig …

Selv om du er forsiktig kan det likevel hende at du får diaré på ferien. Da er det viktig å drikke mye, for diaré dehydrerer kroppen.

- Hvis du blir dårlig med diaré og/eller oppkast er det aller viktigste å få i seg nok væske. Husk at kroppen mister salter og sukker som det er viktig å erstatte. Dette finnes i pulver og brusetabletter som kan kjøpes på apotek, sier Thune.

Har du ikke slike rehydreringsprodukter med deg, kan juice utblandet i vann eller mineralvann være et alternativ, tipser Thune, som minner om at du bør bruke flaskevann dersom springvannet ikke er godt nok.

- Drikk hyppig og i små slurker. Er du svært dårlig etter å ha hatt mageproblemer i utlandet, eller fortsatt er syk når du kommer hjem er det lurt å oppsøke lege.

- Vær spesielt obs på at barn blir lettere uttørket ved diaré, og at de er særlig utsatt for å få infeksjonssykdommer. Kontakt lege dersom barnet har dårlig allmenntilstand, slutter å tisse eller sliter med å få i seg væske. Dersom sykdommen varer lenger enn i tre-fire dager bør man også kontakte lege.

- Når diaréen stopper, reduseres også tapet av væske, salter og sukker, men husk likevel å drikke rikelig etter en omgang med magesjau, særlig når ferien går til varmere strøk, sier Thune.

Diaréstoppende midler som Imodium bør bare brukes om du absolutt må, og ikke av barn under 12 år.

- Diaréen skal helst bare gå sin gang. Kroppen prøver å bli kvitt bakteriene eller viruset. Det er bare om du er nødt at du skal ta diaréstoppende middel. Hvis du for eksempel skal på båttur eller busstur, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

LES OGSÅ: Medisiner på ferie - dette bør du ha i reiseapoteket!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer