Feriemage

- Diaréen skal helst bare gå sin gang. Kroppen prøver å bli kvitt bakteriene eller viruset

Det finnes en rekke gode råd for å unngå å tilbringe dyrebare feriedager på toalettet. Er uhellet først ute, oppfordrer legen oss til å være forsiktig med tabletter med umiddelbar stopp-effekt.

- Diaréen skal helst bare gå sin gang. Kroppen prøver å bli kvitt bakteriene eller viruset
Publisert
Sist oppdatert

Det er fort gjort å få diaré når vi er på utenlandsferie. Det kan ha flere årsaker: Fremmed bakterieflora, dårlig mathygiene, eller virussmitte. I andre land vil bakteriene du får i deg gjennom mat og drikke være annerledes enn hjemme. Kanskje reagerer fordøyelsen din på dette, og du blir uggen i magen. (PSST! Her blir vi litt faktisk oftest matforgiftet!)

Dårlig mathygiene vil si at maten ikke er tilberedt riktig og/eller ikke oppbevart riktig (for eksempel ikke varmet opp godt nok). Dermed får bakteriene formere seg fritt. Magevirus, spesielt novovirus, smitter ekstremt lett mellom mennesker, spesielt på hoteller med buffémat.

Hvor ille problemene blir avhenger av hva som har truffet deg, og hvor sensitiv magen din er. 

LES OGSÅ: Nordmenn er livredde for magesykdom i ferien

Vask hendene!

Første bud om du vil minimere risikoen for å bli dårlig er å være nøye med håndvasken.

- Håndhygiene er svært viktig når man er på tur for å unngå smitte med mikrober som kan forårsake diaré. Vask hendene godt før måltider, og alltid etter toalettbesøk. Hvis rent vann og såpe ikke er tilgjengelig, kan hånddesinfiserende gel eller servietter være nyttige, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonsansvarlig i apotekkjeden Boots.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer