Spise sunnere:

Disse 10 matvarene er mest «avhengighetsskapende»

Noen matvarer er det lettere å spise mer av enn andre.

FETT OG SØTT: Kombinasjonen fett og søtt ser ut til å være mest «avhengighetsskapende», forklarer ernæringsfysiolog. FOTO: NTB Scanpix
FETT OG SØTT: Kombinasjonen fett og søtt ser ut til å være mest «avhengighetsskapende», forklarer ernæringsfysiolog. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikkert merket at noen matvarer er det mye lettere å spise mer av enn andre. De fleste kan vel være enig i at det er lettere å spise flere stykker pizza enn det er å spise flere porsjoner fisk?

Det kan være frustrerende å føle at man ikke har kontroll på inntaket av mat man vet ikke er så bra for seg. Og det er ikke akkurat de sunneste matvarene som viser seg å være de mest «avhengighetsskapende»!

Kan man bli avhengig av mat på lik linje som rus?

Først og fremst: stemmer det at vi kan bli avhengige av visse matvarer? Klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken, Jostein Sæle, forklarer til KK at dette er et tema som det forskes kontinuerlig på. Det er ennå ikke noen faglig enighet om at «matavhengighet» kan inkluderes som en diagnose på lik linje med for eksempel rusavhengighet:

- Foreløpig er det ikke en offisiell diagnose. Men det er studier som tyder på at mat kan ha lignende effekter som rusmidler. Blant annet har man sett endringer i dopaminsystemet hos voksne med symptomer på «matavhengighet», som kan sammenlignes med de endringene man ser i dopaminsystemet til rusavhengige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer