Spise sunnere:

Disse 10 matvarene er mest «avhengighetsskapende»

Noen matvarer er det lettere å spise mer av enn andre.

FETT OG SØTT: Kombinasjonen fett og søtt ser ut til å være mest «avhengighetsskapende», forklarer ernæringsfysiolog. FOTO: NTB Scanpix
FETT OG SØTT: Kombinasjonen fett og søtt ser ut til å være mest «avhengighetsskapende», forklarer ernæringsfysiolog. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikkert merket at noen matvarer er det mye lettere å spise mer av enn andre. De fleste kan vel være enig i at det er lettere å spise flere stykker pizza enn det er å spise flere porsjoner fisk?

Det kan være frustrerende å føle at man ikke har kontroll på inntaket av mat man vet ikke er så bra for seg. Og det er ikke akkurat de sunneste matvarene som viser seg å være de mest «avhengighetsskapende»!

Kan man bli avhengig av mat på lik linje som rus?

Først og fremst: stemmer det at vi kan bli avhengige av visse matvarer? Klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken, Jostein Sæle, forklarer til KK at dette er et tema som det forskes kontinuerlig på. Det er ennå ikke noen faglig enighet om at «matavhengighet» kan inkluderes som en diagnose på lik linje med for eksempel rusavhengighet:

- Foreløpig er det ikke en offisiell diagnose. Men det er studier som tyder på at mat kan ha lignende effekter som rusmidler. Blant annet har man sett endringer i dopaminsystemet hos voksne med symptomer på «matavhengighet», som kan sammenlignes med de endringene man ser i dopaminsystemet til rusavhengige.

Videre forklarer han at det er en rekke punkter man skal vurdere for å diagnostisere rusavhengighet - for eksempel nedsatt kontroll, utvikling av sosiale problemer, risikofylt bruk, tilbakefall, og så videre.

- Og man har sett at «matavhengighet» oppfyller minst ett av disse punktene i flere studier. Men som sagt er dette fremdeles noe man forsker på, og det er ikke en offisiell diagnose ennå.

PIZZA: Pizza er én av de matvarene det er lettest å spise mye av. FOTO: NTB Scanpix
PIZZA: Pizza er én av de matvarene det er lettest å spise mye av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Dette vil vi helst spise

At det er lettere å «crave» noen matvarer mer andre er det likevel ingen tvil om. Du har sikkert hørt at kombinasjonen fett og søtt - og fett og salt - gjør at vi spiser mer. Sæle forklarer at fett og søtt, gjerne i kombinasjon, er de matvarene som potensielt ser ut til å være mest avhengighetsskapende.

- Altså sjokolade, is, kaker, kjeks, samt fast-food som hamburgere og pølser som gjerne er tilsatt søt dressing eller ketchup, eller serveres med søt brus. Da kan det også nevnes at naturlig søte matvarer som frukt, bær og melk ikke ser ut til å gi like sterk effekt, forklarer han.

- Det virker som det spesifikt er fett og søtt i «unaturlige» konsentrasjoner, som i prosessert mat med tilsatt fett eller sukker, som har sterkest effekt på hjernen.

Ernæringsspesialist ved Kost for livet, Heidi Ramfjord, forklarer at når du spiser mat som inneholder mye sukker, fett og salt, utløser belønningssenteret i hjernen blant annet dopamin i større grad enn ved inntak av sunnere varer. Det vil si at du føler en kortvarig lykke, og kroppen vil ha det samme neste gang.

- Hjernen blir dessverre lykkeligere av sjokolade og chips enn av slangeagurk, gulrot og grovbrød og dermed oppstår det for endel av oss en avhengighet til disse produktene. Og som regel blir behovet økende da hjernen forlanger stadig større doser for å oppnå samme nivå av lykke, forteller Ramfjord.

De ti mest avhengighetsskapende matvarene

I 2018 skrev KK at forskere fra Colorado State University mener de har beviser for at tungt prosessert mat har større sannsynlighet for å skape avhengighet, enn mer naturlige alternativer.

De gikk faktisk så langt som å sammenligne avhengigheten man får til prosessert mat med den avhengigheten man får til rusmidler, ettersom begge deler gjerne konsumeres i høye doser, og konsumeres raskt, skrev KK den gang.

Listen over de 10 mest avhengighetsskapende matvarene ser slik ut:

  1. Pizza
  2. Sjokolade
  3. Potetgull
  4. Kjeks
  5. Iskrem
  6. Pommes Frites
  7. Cheeseburger
  8. Sukkerholdig brus
  9. Kake
  10. Ost
OST: Ost kan frigjøre morfinlignende kjemikalier når det fordøyes. FOTO: NTB Scanpix
OST: Ost kan frigjøre morfinlignende kjemikalier når det fordøyes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor ost?

Mange velkjente syndere på den lista der, ja! Ost er nok ikke den verste av de på topp ti, det inneholder jo mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag, selv om du ikke bør spise for mye av de fete typene. Men det er ingen tvil om at vi mennesker er skikkelig glad i nettopp fet ost, gjerne smeltet på pizza og burgere (som topp ti-listen ovenfor illustrerer). Ser du på mat-kontoer som legger ut inspirasjon til deilige måltider på sosiale medier, merker du fort at mye skal være så «cheezy» som mulig.

Så, hva gjør oss så utrolig glad i ost? Ifølge National Geographic er det en grunn til det: Ost inneholder bitte små mengder av potensielt vanedannende stoffer. Noen av dem kommer fra kasein, som er et melkeprotein som konsentreres i løpet av osteproduksjonen, skriver nettstedet, og fortsetter: Fordøyelsessystemet vårt bryter ned kaseinet, og det frigjør morfinlignende kjemikalier som kalles kasomorfiner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer