Redsler:

Disse 4 tingene er vi mest redd for

Er du redd for høyder, mørket, edderkopper eller sprøyter?

FRYKT: Noen frykter går igjen hos mange av oss. For noen kan det utvikle seg til en fobi. FOTO: NTB Scanpix
FRYKT: Noen frykter går igjen hos mange av oss. For noen kan det utvikle seg til en fobi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi mennesker kan være redde for utrolig mange forskjellige ting. Noen av oss har redsler eller fobier knyttet opp mot veldig spesifikke og sjeldne ting, men det er noen redsler som går igjen hos mange.

For vi kjenner vel alle én som er redd for edderkopper, og de fleste kan grøsse litt av å se en huggorm på skogstur. Kanskje du selv er livredd for høyder? Og alle synes vel det er litt guffent å skulle oppholde oss alene i mørket, enten det er i skogen eller på vei hjem fra en sen bytur.

LES OGSÅ: Sosial angst eller bare normal sjenanse?

Vi er disponert for å være redde for enkelte ting

Det er faktisk ikke så rart at det er noen redsler som går igjen hos mange av oss.

Asle Hoffart er forsker ved Modum Bad og professor II ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Han forklarer til KK at vi gjennom evolusjonen har utviklet de arvelige disposisjonene vi er født med i dag.

- Blant annet er vi disponert for å være redd for bestemte ting og situasjoner som kan være farlige eller har vært farlige i tidligere miljøer. Dette gjelder for eksempel høyder, slanger, edderkopper, større dyr, mørket.

Han forklarer at vanligvis viser disse fryktene seg hos barn, men går over etter hvert.

Psykologspesialist Frøydis Lilledalen forklarer til KK at en kan anta at en del fobier er genetisk betinget.

- For eksempel var det statistisk større sjans for at de som passet seg for slanger, edderkopper og store høyder fikk anledning til å føre sine gener videre. Å være redd er ikke behagelig, men i en tidsalder der verden foregikk ute, skapte litt redsel økt mulighet for overlevelse.

Noe er altså genetisk. Men noen frykter kan ha sammenheng med episoder og opplevelser som har gjort at enkelte stemninger eller objekter er koblet sammen med frykt, forklarer Lilledalen.

- Har du for eksempel fått panikk på et fly i turbulens blir noen betinget til å siden bli redd for å fly. Eller for eksempel støtt på en hoggorm på piknikteppet og blitt kjemperedd.

I tillegg kan noe frykt handle om personlighet:

- Skårer man høyt på personlighetstrekket «nevrotisisme» er sjansen større for at man lettere utvikler frykt for mørket, for slanger, for åpne plasser eller annet.

Her er en liste over redsler de fleste sikkert kan kjenne seg litt igjen i:

LES OGSÅ: Anita hadde fullstendig taleskrekk

REDSEL ELLER FOBI: For noen kan frykt utvikle seg til en fobi. FOTO: NTB Scanpix
REDSEL ELLER FOBI: For noen kan frykt utvikle seg til en fobi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1. Slanger og edderkopper

Ståle Pallesen, som er professor ved Universitetet i Bergen, har tidligere uttalt til KK at det ikke er uvanlig å være engstelig for hverken slanger eller edderkopper. Også han trakk frem evolusjonen og biologi, og påpekte at selv om en norsk husedderkopp ikke kan skade oss, er ikke frykten helt irrasjonell:

- Det å ha en fobi mot edderkopper og slanger er en ganske reell frykt i forhold til frykt for ting som ikke har kunnet skade oss biologisk, sa Pallesen den gang.

En kan tenke slik at det er ganske irrasjonelt at mange av oss reagerer med stor frykt når vi ser en liten husedderkopp som fysisk ikke kan skade oss. Men Pallesen forklarer at det menneskelige systemet har utviklet seg gjennom evolusjonen. Gjennom denne utviklingen har ikke vi nordmenn fått andre grunnleggende gener enn personer i for eksempel Australia, der det faktisk finnes livsfarlige edderkopper.

2. Høyder

Det er naturlig for oss mennesker å bli litt engstelige når vi står på en høyde og ser ned. Høydeskrekk kan også være grunnen til at man opplever flyskrekk, som mange nordmenn føler på, i varierende grad.

3. Blod og sprøyter

Det er heller ikke uvanlig å føle ubehag ved synet av blod - enten man blør selv eller tar blodprøver. Frykten for sprøyter kan også henge sammen med frykt for blod, har KK tidligere skrevet. Da uttalte psykiater Tormod Huseby dette til KK:

– Blodtap betyr at man bør legge seg ned, og vår ubevissthet støtter opp om dette. Vi ser blod og tenker ubevisst på blodtap og fare for å blø i hjel, vil jeg tro.

4. Mørket

De fleste av oss kan nok føle et ubehag i mørket, selv i voksen alder. Det kan komme av at vi nylig har sett en skummel film eller at vi har opplevd noe negativt i mørket tidligere. Å ha en viss frykt for mørket er faktisk ganske logisk - vi har mindre kontroll på omgivelsene i mørket, og har ikke samme oversikt over hva som foregår rundt oss.

LES OGSÅ: Denne terapien virker bedre mot angst enn vanlig behandling

MØRKEREDD: Det ikke unaturlig å være mørkeredd som voksen. FOTO: NTB Scanpix
MØRKEREDD: Det ikke unaturlig å være mørkeredd som voksen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Når blir det en fobi?

Mange får ubehag av disse tingene, og for noen utvikler det seg til en fobi:

- Frykten blir en fobi når den blir vedvarende, overdreven, plagsom og hemmende for det livet en ønsker å leve, forklarer Hoffart.

Eksempelvis kan fobi for huggorm føre til at en kan ferdes i skogen bare om vinteren.

- Fobien kan oppstå dersom en får en fæl erfaring med disse tingene eller erfarer at andre blir utsatt for det. Forskjeller i de arvelige disposisjonene har også en betydning for om en fobi utvikles.

LES OGSÅ: - For noen kan frykten for døden bli så altoppslukende at de blir sosialt isolert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer