Sunt krydder

Disse 5 krydderne er superbra for helsen din

Du har dem mest sannsynlig i kjøkkenskapet allerede!

SUNT KRYDDER: Flere vanlige kryddere har helsefremmende egenskaper! FOTO: NTB
SUNT KRYDDER: Flere vanlige kryddere har helsefremmende egenskaper! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Krydder er som regel helt avgjørende for at middagen smaker godt. Men tenker du noen gang over at det du krydrer maten med kan være skikkelig bra for helsa di?

– Om man bruker krydder jevnlig, vil dette være en god kilde til antioksidanter, som vi vet beskytter kroppens celler, sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, til KK.

Innholdet av antioksidanter varierer mellom ulike kryddere, så derfor kan det være smart å variere bruken, tipser hun.

Og de fleste av oss har et skap med ulike kryddere, kanskje med flere typer vi egentlig ikke bruker så mye - du vet, det ingefærkrydderet du brukte i en ene asiatiske matretten i fjor...

Nylig kom vi over en artikkel i HuffPost som listet opp fem vanlige kryddere som er bra for oss, og spesielt for hjertehelsen vår.

Alle sammen er kryddere mange av oss allerede har i skapene, så her får du noen gode grunner til å inkludere mer av krydderne du sjeldent bruker i matlagingen!

Bra for hjertet

Enkelte kryddere kan nemlig ha anti-inflammatorisk effekt og være bra for hjertet vårt og kolesterolet vårt.

– Å bruke ulike kryddere er dessuten en fin erstatning for salt, noe som de fleste nordmenn får i seg for mye av, og som blant annet kan øke risikoen for forstørret hjertemuskulatur, hodepine, hjertesvikt, høyt blodtrykk og slag, påpeker Steenbuch Lied.

Husk imidlertid at kostholdsråd med tanke på hjertehelse og kolesterol vil være veldig ulike fra person til person.

Det understreker klinisk ernæringsfysiolog i Aleris, Julie Glimsdal, til KK. Har du høyt kolesterol eller utfordringer med hjertehelsen, bør du derfor tenke over følgende:

– Man må først identifisere årsaken til det høye kolesterolet. Det er flere andre kostfaktorer som har en langt større påvirkning på hjertehelse og kolesterol fremfor bruken av krydder, påpeker Glimsdal, og fortsetter:

– Det kan hende at enkeltstudier har vist at en type krydder har en positiv påvirkning på kolesterol, men dette er meg bekjent ikke godt nok dokumentert. De fleste vil oppnå mye bedre effekt på kolesterolet ved å endre på andre faktorer i kostholdet som for eksempel fettkvalitet og fiberinntak.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Julie Glimsdal. FOTO: Aleris
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Julie Glimsdal. FOTO: Aleris Vis mer

Fem sunne kryddere

Med det i bakhodet, kan vi gå videre til listen.

HuffPost har pratet med kardiolog Elizabeth Klodas og kardiologisk kostholdsekspert Michelle Routhenstein om fem supersunne kryddere. Vi oppsummerer listen her:

1. Kanel

Kanel har vist å kunne hjelpe blodsukkernivåene, spesielt hos diabetikere, det skal kunne redusere kolesterol og også triglyserider (fettstoffer som sirkulerer i blodet), skriver HuffPost.

– Kanel er spesielt kjent for å være en god kilde til antioksidanter på grunn av sitt høye innhold av fenoler. Kanel har også anti-inflammatoriske egenskaper og kan beskytte mot kreft, forklarer Steenbuch Lied, og fortsetter:

– Noen små studier viser at kanel kan senke blodsukkeret, men her må man huske at for mye kanel kan være farlig fordi man får i seg for mye kumarin, som kan føre til leverskader.

Så du kan bare drysse litt kanel over kaffen eller grøten - det er bra for deg! Men husk altså å holde deg til de anbefalte mengdene, vi skal ikke få i oss for mye kanel.

2. Spisskummen

Spisskummen brukes ofte i asiatisk og arabisk matlaging, i tillegg er det en viktig ingrediens i tacokrydder.

Krydderet er bra for hjertehelsen fordi det inneholder flavonoider, en potent antioksidant som kan bidra til å redusere betennelse i kroppen. I tillegg skal krydderet kunne hjelpe med vekttap og øke frigjøringen av galle fra leveren for å hjelpe fordøye fett, forteller ekspertene til HuffPost.

Steenbuch Lied bekrefter at spisskummen er bra for oss:

– Det er en kilde til antioksidanter, har en anti-inflammatorisk effekt, kan regulere blodsukkeret og redusere risikoen for kreft.

SUNT: Karoline Steenbuch Lied forteller at krydder kan være en fin erstatning for salt i kostholdet vårt. FOTO: Ida M. Scheie
SUNT: Karoline Steenbuch Lied forteller at krydder kan være en fin erstatning for salt i kostholdet vårt. FOTO: Ida M. Scheie Vis mer

3. Paprika

Paprika er rikt på A-vitamin, og er derfor et «hjertesunt» krydder. Paprika tilhører betakaroten-familien og gir en antioksidant«boost» til maten din - også i form av krydder. Noen studier viser at det også kan bidra til å senke HDL-kolesterol.

– Paprika har også antiinflammatoriske egenskaper på grunn av sitt innhold av stoffet capsaicin – noe som også kan redusere risikoen for kreft, forklarer Steenbuch Lied.

4. Hvitløk

Mange bruker fersk hvitløk i maten, men det finnes også som krydder.

Hvitløk har vist seg å forbedre fleksibiliteten i blodårene og kan senke kolesterol- og triglyseridnivåer. I tillegg kan det redusere blodtrykket, noe som er viktig for et sunt hjerte.

5. Ingefær

Ingefær finner vi i mange former: Fersk, som te, tørket, som krydder og til og med som øl.

Den aktive forbindelsen i ingefær er gingerol, som har vist seg å redusere oksidativt stress. Oksidativt stress kan øke risikoen for åreforkalkning og hjertesykdom, skriver HuffPost.

Ekspertene anbefaler imidlertid å begrense bearbeidede former for ingefær som ingefærøl på grunn av det høye sukkernivået. De anbefaler i stedet å tilsette fersk ingefær i en smoothie eller i maten, eller høste dens anti-inflammatoriske fordeler via krydder og te.

GOD ERSTATNING FOR SALT: Jo mer krydder du bruker, jo mindre salt trenger du å bruke - noe som er bra for helsa! FOTO: NTB
GOD ERSTATNING FOR SALT: Jo mer krydder du bruker, jo mindre salt trenger du å bruke - noe som er bra for helsa! FOTO: NTB Vis mer

Når det gjelder ingefær og hvitløk mener Steenbuch Lied at vi fint kan gå for krydderformen hvis vi liker det best:

– Her tror jeg det er hva man smaksmessig foretrekker som burde avgjøre valget. Selv om for eksempel inntak av fersk ingefær kan ha mange helsemessige fordeler, så er pulverformen også et sunt valg – og kanskje mer bærekraftig fordi det har lenger holdbarhet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer