Søvn:

Disse 6 faktorene påvirker drømmene dine

Alt fra sovestilling til sinnstemningen din kan ha noe å si for hva du drømmer og hvor ofte du opplever mareritt.

DRØMMER: Hvorfor drømmer vi det vi drømmer? Det er flere faktorer kan påvirke drømmene våre. FOTO: NTB
DRØMMER: Hvorfor drømmer vi det vi drømmer? Det er flere faktorer kan påvirke drømmene våre. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Drømmer kan komme i utrolig mange former - de fleste opplever å ha både gode drømmer, fæle drømmer, morsomme drømmer og helt absurde drømmer. Men har du noen gang tenkt på hvorfor du drømmer som du gjør? Det finnes nemlig flere faktorer som kan påvirke hva og hvordan du drømmer.

- Drømmene våre er fascinerende. De kan ha hverdagslig eller dramatisk innhold. Vi drømmer ofte om det som nylig har skjedd, noe vi tenker mye på som skal skje eller sanseinntrykk vi nylig har fått via TV, bøker og så videre.

Det sier psykologspesialist Ingrid Sønstebø til KK. Hun forklarer at drømmer kan være kaotisk og et sammensurium av inntrykk og opplevelser.

- Det er mye vi ikke vet om søvn og drømmer. Vi vet for eksempel ikke hva slags funksjon drømmene våre har. Noen mener de har et budskap til oss. Andre mener det handler om bearbeiding av følelsemessige opplevelser. Andre hevder drømmene er viktige for kreativitet og problemløsning, for konsolidering av minner, eller sletting av hukommelsesspor vi sjelden bruker og detaljer vi ikke trenger å huske, slik at vi «frigjør minneplass» til viktigere ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer