Demens:

Disse aktivitetene er spesielt bra for hjernen din

Ny studie viser at både strikking, hagearbeid og kulturopplevelser er gunstig for hjernen vår

STRIKKING MOT DEMENS: Flere rolige aktiviteter er gunstig for hjernehelsen vår, og kan forebygge demens. FOTO: NTB Scanpix
STRIKKING MOT DEMENS: Flere rolige aktiviteter er gunstig for hjernehelsen vår, og kan forebygge demens. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag har over 77 000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles fram mot 2040, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. Dårligere hukommelse, problemer med språket og vanskeligheter med daglige gjøremål er de vanligste symptomene. Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens.

KK har tidligere skrevet om hvordan en sunn livsstil er gunstig for hjernen vår, også når det gjelder risiko for å utvikle demens. Det er også mye som tyder på at det å holde hjernen frisk og aktiv er vel så viktig.

Liv Anita Brekke er demensveileder for Demenslinjen ved Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hun understreker først og fremst at det meste av forskning på hva som øker og reduserer risikoen for å utvikle demens, er gjort på gruppenivå. Det er derfor absolutt ikke noe garanti for at du unngår demens selv om du trener, lever sunt og bruker hjernen mye.

- Det er flest eldre som får demens, men også yngre under pensjonsalder rammes av demens, sier Brekke.

Det er trolig at enkelte ting kan virke forebyggende mot demens. I tillegg til å være fysisk aktiv, unngå røyking og holde høyt blodtrykk i sjakk - kan det se ut som at det å holde hjernen i form også er gunstig for å redusere risikoen for å utvikle demens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer