Barnesykdommer er en gruppe svært smittsomme sykdommer som nesten bare rammer barn. Flere av dem finnes det vaksine mot i barnevaksinasjonsprogrammet, mens de vi ikke vaksineres mot som regel er helt ufarlige. Sykdommene gir ofte livslang immunitet etter at du har hatt dem, men har du ikke hatt dem som barn kan du få dem som voksen.
- Det er stort sett utslettssykdommer. De fleste barnesykdommene er virussykdommer som man ofte gjennomgår som barn, forklarer Eli Sagvik, som er smittevernoverlege i Trondheim kommune.
For barn er vanligvis sykdommene relativt uskyldige, men de kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.
- I hvert fall for gravide og personer med svekket immunforsvar. Da er det spesielt snakk om vannkopper og parvoviruset. Parvoviruset kan gi fosterskader og i verste fall fosterdød, forteller Sagvik.
LES OGSÅ: Camilla (29) ble innlagt på isolat med vannkopper
Utslettsykdommer
De vanligste barnesykdommene som det ikke vaksineres for gjennom barnevaksinasjonsprogrammet er vannkopper, den femte barnesykdom, tredagersfeber og hånd-, fot-, og munnsykdom, forklarer Sagvik.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger