Barnesykdommer:

Disse barnesykdommene kan være alvorlige for gravide

Disse sykdommene får de aller fleste en gang i løpet av livet.

BARNESYKDOMMER: Hos voksne kan noen barnesykdommer gi mer symptomer, og i noen tilfeller være alvorlig. Det er imidlertid sjeldent barnesykdommene dukker opp hos voksne. FOTO: NTB Scanpix
BARNESYKDOMMER: Hos voksne kan noen barnesykdommer gi mer symptomer, og i noen tilfeller være alvorlig. Det er imidlertid sjeldent barnesykdommene dukker opp hos voksne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Barnesykdommer er en gruppe svært smittsomme sykdommer som nesten bare rammer barn. Flere av dem finnes det vaksine mot i barnevaksinasjonsprogrammet, mens de vi ikke vaksineres mot som regel er helt ufarlige. Sykdommene gir ofte livslang immunitet etter at du har hatt dem, men har du ikke hatt dem som barn kan du få dem som voksen.

- Det er stort sett utslettssykdommer. De fleste barnesykdommene er virussykdommer som man ofte gjennomgår som barn, forklarer Eli Sagvik, som er smittevernoverlege i Trondheim kommune.

For barn er vanligvis sykdommene relativt uskyldige, men de kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.

- I hvert fall for gravide og personer med svekket immunforsvar. Da er det spesielt snakk om vannkopper og parvoviruset. Parvoviruset kan gi fosterskader og i verste fall fosterdød, forteller Sagvik.

LES OGSÅ: Camilla (29) ble innlagt på isolat med vannkopper

Utslettsykdommer

De vanligste barnesykdommene som det ikke vaksineres for gjennom barnevaksinasjonsprogrammet er vannkopper, den femte barnesykdom, tredagersfeber og hånd-, fot-, og munnsykdom, forklarer Sagvik.

Hånd-, fot-, og munnsykdom er en virusinfeksjon som gir små blemmer og sår inne i munnen samt væskefylte blemmer på hender og på føtter (oftest fotsålene), samt moderat feber og sykdomsfølelse.

Vannkopper gir som kjent også utslett, men oftere over hele kroppen. Det begynner som en liten rød flekk, som etter noen timer blir til en liten blemme med klart innhold. Sykdommen starter ofte med lett feber, hodepine og smerter i kroppen. Den forårsakes av varicella-zoster-viruset, som er et herpesvirus.

Vannkopper forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom, men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Spesielt utsatt er personer med svekket immunforsvar, ifølge Sagvik. Andre utsatte er nyfødte av mødre som blir smittet rundt fødselen. Smitte tidlig i svangerskapet kan i sjeldne tilfeller føre til misdannelser.

Den femte barnesykdom, som forårsakes av et parvovirus, kjennetegnes av et rødt sammenflytende utslett i kinnene og påfallende blekhet rundt munnen. Utslettet sprer seg i løpet av et par dager til resten av kropp i form av et «nettlignende» mønster. Barnet har ofte feber og allmennsymptomer noen dager før utslettet dukker opp.

Tredagersfeber er en virussykdom som kan forårsakes av flere typer herpesvirus. Barnet har gjerne høy feber i omkring tre dager, før et temperaturfall der du kan se et svakt rødt utslett på kroppen. I løpet av timer til noen dager vil utslettet gradvis blekne og bli borte.

LES OGSÅ: Hudsykdommen perioral dermatitt ligner på akne og rammer nesten kun kvinner

Store variasjoner

De aller fleste barn gjennomgår en periode med vannkopper før skolealder.

- Barn opplever gjerne lette symptomer på vannkopper, men det varierer sterkt. Noen får så mange blemmer og skorper at de blir helt «kjøttkake». Andre får tre blemmer og er ellers symptomfrie. Vannkopper er som regel ukomplisert for barn fra et halvt år og til skolealder, forteller Karin Rønning, overlege ved område for smittevern, miljø og helse ved Folkehelseinstituttet.

- Voksne blir generelt mye sykere enn barn når de får barnesykdommer. De får gjerne høyere feber, kraftigere utslett og allmennsymptomer. Hva som er grunnen til det vet jeg ikke. Kanskje skyldes det at voksne har et mer modent immunforsvar etter å ha gjennomgått mange smittsomme sykdommer.

LES OGSÅ: Når er det egentlig greit å være hjemme fra jobb?

VANNKOPPER: 
For gravide er det som regel ikke noe større risiko for komplikasjoner ved barnesykdommer enn det er for andre voksne, men vannkopper er et unntak, som i større grad enn hos ikke-gravide kan gi lungebetennelse hos gravide. FOTO: NTB Scanpix
VANNKOPPER: For gravide er det som regel ikke noe større risiko for komplikasjoner ved barnesykdommer enn det er for andre voksne, men vannkopper er et unntak, som i større grad enn hos ikke-gravide kan gi lungebetennelse hos gravide. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vannkopper og parvovirus kan gi komplikasjoner

For gravide er det som regel ikke noe større risiko for komplikasjoner ved barnesykdommer enn det er for andre voksne, men vannkopper er et unntak, som i større grad enn hos ikke-gravide kan gi lungebetennelse hos gravide.

Om den gravide får vannkopper eller utsettes for vannkoppesmitte på et tidspunkt hvor babyen kan smittes under eller rett etter fødselen, kan barnet bli alvorlig sykt og trenge forebyggende tiltak og behandling. Det kan være aktuelt å gi mor forebyggende behandling, og også vaksine i den nære familien, om det er tid nok til at den kan virke.

Den femte barnesykdom forårsakes av et parvovirus. Sykdommen hos barn er ufarlig, og gir ofte milde symptomer, som feber, forkjølelsessymptomer, hodepine og kvalme, samt et kraftig utslett. Om en gravid som ikke er immun mot sykdommen smittes kan det imidlertid gi alvorlig sykdom hos barnet.

- Det kan føre til abort og til anemi hos fosteret. Det kan være nødvendig med blodoverføring i mors liv, forteller Rønning.

- Det er veldig sjeldent at vi ser parvovirusinfeksjon hos gravide fordi de aller fleste har hatt sykdommen som barn. Vi møter problemstillingen jevnlig når gravide har barn eller jobber i en barnehage der parvoviruset sirkulerer. Det må tas blodprøver for å sjekke om mor er gravid.

Vaksine mot kusma, meslinger og røde hunder

De aller fleste barnesykdommer har vi som barn – selv om vi kanskje ikke har hatt symptomer eller kan huske at vi var syke. Hånd-, fot-, og munnsyke er en vanlig sykdom hos barn som Rønning ikke har sett tilfeller av hos voksne. Det samme gjelder tredagersfeber. Flere barnesykdommer har vi i dag også vaksine mot i vaksinasjonsprogrammet

- De fleste i den voksne befolkningen er jo vaksinert mot meslinger, men vi ser ett og annet tilfelle der uvaksinerte er smittet på reise. Du kan bli ganske syk av meslinger, uansett om du er voksen eller barn, sier Rønning.

Meslinger er også en sykdom med en viss fare for alvorlige ettersykdommer.

Kusma vaksineres vi også mot gjennom MMR-vaksinen, og befolkningen er derfor godt beskuttet. Kusma hos voksne menn kan gi en betennelse i testiklene, noe som kan før til sterilitet.

Røde hunder hos gravide kan gi den nyfødte medfødt rubellasyndrom, som kan være en alvorlig tilstand. Igjen er dette svært sjeldent, fordi de aller fleste er vaksinert mot røde hunder. Høy vaksinedekning beskytter også den som ikke kan vaksineres, eller av andre grunner ikke er vaksinert.

- Vi har ikke registrert noen med medfødt rubellasyndrom i Norge siden 2002, sier Rønning.

LES OGSÅ: Vær obs dersom du skal reise med baby til disse landene

Vannkoppvirus kan blusse opp igjen

Selv om man er frisk av vannkopper kan viruset bli liggende latent i kroppen, og etter mange år aktiveres på nytt. Blemmene som da dukker opp er smertefulle og kalles helvetesild.

- For å få helvetesild så må du ha hatt vannkopper. Viruset kan da lagres i nervebanene, og spesielt de med svekket immunforsvar og eldre kan oppleve å få det senere, forteller Sagvik.

Det finnes en vaksine mot vannkopper. Denne er altså ikke del av det norske vaksinasjonsprogramme og må derfor betales av den enkelte. Vaksinen kan ikke tas mens du er gravid, men Rønning mener det kan være lurt å vurdere den om du ikke har hatt vannkopper og planlegger å bli gravid, eller jobber i barnehage eller i helsevesenet og ikke tidligere har hatt sykdommen.

Om du er gravid og mener du ikke har hatt parvoviruset eller vannkopper før, kan en blodprøve gi deg svaret på om du er immun eller ikke, forklarer Sagvik. Svært ofte vil du da få som svar at du har hatt sykdommen tidligere. For ikke-immune gravide som har vært utsatt for smitte av vannkopper kan det også vurderes om det skal gis forebyggende behandling.

- Når det gjelder vannkopper finnes det ferdiglagde antistoffer, immunglobuliner med høyt innhold av antistoffer mot vannkopper, som kan hindre utvikling av sykdommen om det gis kort tid etter smitteeksponering, forteller Sagvik.

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på kusma

Kan ofte gå i barnehage under sykdom

For større barn er sykdommene relativt uskyldige, og det er heller ingen anbefalinger om tiltak som forebygger smitte hos barn ved de fleste barnesykdommene.

- Ofte så smitter disse sykdommene før de gir symptomer, og derfor sier vi at barna trygt kan gå i barnehage eller skole selv om de har utslett, om de ikke har feber over 38 grader eller er i dårlig form. Når det gjelder vannkopper sier vi at de skal være hjemme til utslettet har begynt å «tørka inn».

Les også: Ikke gi barn med vannkopper Ibux

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer