Barnesykdommer:

Disse barnesykdommene kan være alvorlige for gravide

Disse sykdommene får de aller fleste en gang i løpet av livet.

BARNESYKDOMMER: Hos voksne kan noen barnesykdommer gi mer symptomer, og i noen tilfeller være alvorlig. Det er imidlertid sjeldent barnesykdommene dukker opp hos voksne. FOTO: NTB Scanpix
BARNESYKDOMMER: Hos voksne kan noen barnesykdommer gi mer symptomer, og i noen tilfeller være alvorlig. Det er imidlertid sjeldent barnesykdommene dukker opp hos voksne. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Barnesykdommer er en gruppe svært smittsomme sykdommer som nesten bare rammer barn. Flere av dem finnes det vaksine mot i barnevaksinasjonsprogrammet, mens de vi ikke vaksineres mot som regel er helt ufarlige. Sykdommene gir ofte livslang immunitet etter at du har hatt dem, men har du ikke hatt dem som barn kan du få dem som voksen.

- Det er stort sett utslettssykdommer. De fleste barnesykdommene er virussykdommer som man ofte gjennomgår som barn, forklarer Eli Sagvik, som er smittevernoverlege i Trondheim kommune.

For barn er vanligvis sykdommene relativt uskyldige, men de kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.

- I hvert fall for gravide og personer med svekket immunforsvar. Da er det spesielt snakk om vannkopper og parvoviruset. Parvoviruset kan gi fosterskader og i verste fall fosterdød, forteller Sagvik.

LES OGSÅ: Camilla (29) ble innlagt på isolat med vannkopper

Utslettsykdommer

De vanligste barnesykdommene som det ikke vaksineres for gjennom barnevaksinasjonsprogrammet er vannkopper, den femte barnesykdom, tredagersfeber og hånd-, fot-, og munnsykdom, forklarer Sagvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer