Hpv-vaksine

Disse bivirkningene kan du få av HPV-vaksinen

- Det er forsket mye på om HPV-vaksinen kan gi leddgikt og blodpropp, men det er ingen holdepunkt i studiene.

HPV-VAKSINEN: Fra 1. november 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksinen, Foto: Shutterstock / Antonio Gravante
HPV-VAKSINEN: Fra 1. november 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksinen, Foto: Shutterstock / Antonio Gravante Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. november 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksinen, en vaksine som beskytter med HPV-viruset, som i verstefall kan føre til livmorhalskreft.

De fleste vaksiner fører med seg noen bivirkninger, så hvilke bivirkninger kan vi egentlig få av denne, og hvor stor er sjansen for å få dem? Og stemmer det egentlig at HPV-vaksinen kan føre til ME? 

Sveinung Sørbye, som er ovelege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, har i flere år vært forkjemper for at denne vaksinen skal tilbys gratis til kvinner. Han mener det er vikitg å ta vaksinen fordi det kan forhindre antall tilfeller livmorhalskreft, en sykdom blogger og journalist Thea Steen (26) døde av i juli. 

– Livmorhalskreft er et problem i Norge, og 300 kvinner utvikler livmorhalskreft til tross av at vi har et screeningprogram, sier han. 

Da dette screeningprogrammet startet opp i 1995 gikk antall livmorhalskrefttilfeller ned, men nå er antall tilfeller av kreft på vei opp. Det skyldes at det er mer HPV nå enn tidligere. Dette tror legene kan skyldes at folk har flere seksualpartnere enn tidligere, og at gutter og jenter debuterer tidligere enn før. 

- Fra du smittes av viruset til det utvikler seg til kreft tar det vanligvis minst 10 til 15 år. En kondom beskytter mellom 50 og 70 prosent, men den beskytter ikke totalt mot HPV, forteller han. 

Med det nye vaksinasjonsprogrammet får 180 000 kvinner i alderen 20 til 25 år tilbud om vaksinen. I tillegg til å forebygge celleforandringer og kreft ser det ut til å vaksinen beskytter mot kjønnsvorter. Dette er noe én av ti får. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

Kan gi kvalme og hodepine

– De vanligste bivirkningene til HPV-vaksinen er at man kan få lokalreaksjon der vaksinen er satt, kvalme, hodepine og eventuelt feber, sier Margrethe Greve-Isdahl, som er overlege i Folkehelseinstituttet.

Disse symptomene kommer få dager etter vaksinasjonen, og varer noen få dager. Videre forteller hun at en annen bivirkning kan være allergiske reaksjoner. 

– Det er gjort store studier for å avklare om HPV-vaksinen kan gi autoimmune sykdommer som leddgikt, tarmsykdom eller multippel sklerose, i tillegg til for eksempel blodpropp, men det er ingen holdepunkt for at vaksinen kan forårsake eller øke risikoen for slike sykdommer, sier hun.

I Danmark trodde man er en periode at vaksinen førte til Postural Ortostatisk Takykardi Syndrom (POTS), en sykdom som gir blodtrykkfall, svimmelhet, besvimelser og økt hjertefrekvens når personen reiser seg. 85 prosent av dem som får denne sykdommen er jenter.

– En ny studie viste derimot at mange av jentene som fikk denne diagnosen hadde hatt hyppigere legebesøk også før vaksinen, som kan tyde på symptomer på sykdommen før de ble vaksinert, sier Greve-Isdahl.

Et studie fra England så på sammenhengen mellom HPV-vaksinen og utmattelsessykdommen ME, men her fant de ingen sammenheng. Greve-Isdahl forteller at personer som har tatt en vaksine og som i ettertid blir syke ofte vil tenke at det er en sammenheng mellom vaksinen og sykdommen.

– Noen ganger rapporteres det om bivirkninger mange år etter vaksinen, men det er vanligvis for lang tid i etterkant til at det har sammenheng med vaksinen, og symptomene har gjerne andre forklaringer, sier hun.

LES OGSÅ: Voksene kvinner bør ta HPV-vaksine 

Viktig å sjekke seg

En rapport fra den franske legemiddelmyndigheten ANSM antyder at vaksinasjon med HPV-vaksine kan gi en økt risiko for å utvikle den autoimmune sykdommen Guillain-Barré Syndrom (GBS), som er en sykdom som fører til nerveskade og lammelser i bein og underkropp​.

Andre store studie har ikke vist noen slik sammenheng. Legemiddelverket har ikke mottatt meldinger om GBS etter HPV-vaksinasjon i Norge. Etter at 170 000 jenter har tatt HPV-vaksine i Norge er det meldt om 60 tilfeller av mulige bivirkninger som har blitt klassifisert som alvorlig, kan overlege Sørbye fortelle. 

Han sier at studier har vist mange bivirkninger etter vaksinasjon forekommer nesten like ofte hos de som får placebo, også kjent som narremedisin, som de som får ekte vaksine. 

Siden HPV-vaksinen gis i doser over et halvt år vil alle de sykdommene som dukker opp i denne tidsperioden knyttes opp mot vaksinen som en mulig bivirkning. 

– Da gjelder det for forskerne å finne ut hva som er bakgrunnstøy og hva som er reelle bivirkninger av vaksinen. For å finne ut av dette må det store studier til, forteller han. 

Av de 300 som får livmorhalskreft hvert år er det mellom 70 og 80 som dør. For de som overlever kan det derimot være store senskader, slik som nedsatt tarmfunksjon eller svekket blodgjennomstrømning i beina. 

HPV-vaksinen beskytter derimot ikke mot virus du allerede har i kroppen. Derfor er det viktig å sjekke seg for livmorhalskreft fra man fyller 25 år. 

LES OGSÅ: HPV-viruset kan også gi strupekreft

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer