Hpv-vaksine

Disse bivirkningene kan du få av HPV-vaksinen

- Det er forsket mye på om HPV-vaksinen kan gi leddgikt og blodpropp, men det er ingen holdepunkt i studiene.

HPV-VAKSINEN: Fra 1. november 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksinen, Foto: Shutterstock / Antonio Gravante
HPV-VAKSINEN: Fra 1. november 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksinen, Foto: Shutterstock / Antonio Gravante Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. november 2016 fikk alle kvinner født i 1991 og senere tilbud om HPV-vaksinen, en vaksine som beskytter med HPV-viruset, som i verstefall kan føre til livmorhalskreft.

De fleste vaksiner fører med seg noen bivirkninger, så hvilke bivirkninger kan vi egentlig få av denne, og hvor stor er sjansen for å få dem? Og stemmer det egentlig at HPV-vaksinen kan føre til ME? 

Sveinung Sørbye, som er ovelege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, har i flere år vært forkjemper for at denne vaksinen skal tilbys gratis til kvinner. Han mener det er vikitg å ta vaksinen fordi det kan forhindre antall tilfeller livmorhalskreft, en sykdom blogger og journalist Thea Steen (26) døde av i juli. 

– Livmorhalskreft er et problem i Norge, og 300 kvinner utvikler livmorhalskreft til tross av at vi har et screeningprogram, sier han. 

Da dette screeningprogrammet startet opp i 1995 gikk antall livmorhalskrefttilfeller ned, men nå er antall tilfeller av kreft på vei opp. Det skyldes at det er mer HPV nå enn tidligere. Dette tror legene kan skyldes at folk har flere seksualpartnere enn tidligere, og at gutter og jenter debuterer tidligere enn før. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer