Når du handler mat i butikken er det flere faktorer som må vurderes. Hva har du lyst på, hvor mye koster det, hvor sunt er det og skal du velge den billigste eller beste varianten av produktet?
Svaret vil som regel variere fra person til person og fra dag til dag. Noen velger konsekvent de beste og dyreste produktene, mens andre synes det er mer enn godt nok med First Price-produkter og det de finner i tilbudskassen.
Hvis du prøver å kutte kostnadene nå som matprisene har skutt i været, er det greit å bli litt bevisst på hvilke valg som kan spare deg for masse penger.
Visste du for eksempel at eplene som selges i seks-pakninger er nesten dobbelt så dyre som de som selges i løsvekt? Det samme gjelder løk som selges i strømpe.
På Meny kostet epler i 6-pakning kr 63,22/kg da vi tok en stikkprøve, mens epler i løsvekt kostet 39,90/kg. Det fantes også First Price-epler til kroner 19.90 per kilo. Altså var de dyreste eplene tre ganger så dyre som de billigste.
Når det gjelder løk er prisen er 44,22/kg i strømpe og 19,90/kg i løsvekt.
Så hva er grunnen til at det er så stor prisforskjell på tilsynelatende like produkter?

4 vanlige pengeproblemer i parforhold

Handler om kvalitet
- Dette handler i stor grad om kvalitet, fra innhøsting og sortering til pakking og promotering. De beste eplene behandles best. Det kan bety at de aller fineste eplene håndplukkes fra trærne, legges varsomt i en kasse/eske, vaskes, sorteres etter størrelse, frukt med flekker eller avvik fjernes og de pakkes på en hygienisk god måte i sekspakning.
Det sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1, som er kjent fra «Luksusfellen», til KK.
Disse eplene oppbevares hele tiden i riktig temperatur, og sendes og behandles hele veien på varsomste måte helt fram til butikken. I butikken får disse eplene også en godt synlig plass. Det samme gjelder med løk.
Gundersen sier at dette er en av grunnene til prisforskjellene: Sorteringsvarer koster mer enn maskinell plukking/innhøsting, oppbevaring i binge, vanlig transport og plukk selv i en kasse.

Slik sparer Trine (30) hele 10 000 kroner hver måned
Mange merker ikke forskjell
- På den annen side er det veldig mange av oss forbrukere som knapt merker noen forskjell på den dyre varen og den rimelige, sier Gundersen.
Altså, hvor skadet eller dårlig kan en løk bli av å ligge sammen med annen løk i en kasse? Det samme gjelder med epler.
- Dessuten plukker man den rimelige løken og eplene selv, og da velger i alle fall jeg de som ser finest ut. Og så lar jeg de som er skjemt, flekkete eller misfarget bare ligge. Forskjellen er litt som god vin eller god ost eller en dyr bil. Jo mer omtanke, lengre lagring, merarbeid underveis, bedre finish, finere innpakning osv. desto høyere pris, forklarer Gundersen.
- Så hva er det beste valget?
- Det beste valget er den varen og det produktet som gir deg mest igjen, ut fra hva som er ditt behov og hvor mye penger du vil bruke på det, svarer Gundersen.
For eksempel: Skal du lage en eplekake, vil han si at det spiller veldig liten rolle for kakens smak og utseende om eplene koster 63, 40 eller 20 kroner kiloen, bare det er epler som ikke er dårlige. Samme om du skal bruke eplene i en juice eller syltetøy.
- Det viktigste er at eplene er gode, ikke at de koster mye. Men skal du ha eplene til pynt eller servere eplene på en måte som gjør at utseende er fremtredende, kan jeg skjønne at man vil ha de fineste eplene. Forutsatt at lommeboka tillater det, selvfølgelig, sier han.

Lider du av finansfobi?

Påvirker ikke næringsinnholdet
- Såfremt ikke leverandørene av løk og epler har gjort næringsanalyser av hver enkelt sort og forpakning, er det de samme gjennomsnittsverdiene av for eksempel fiber og vitaminer som ligger til grunn for all merking. Det hentes fra den norske matvaretabellen.
Det forklarer Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
For epler finnes det flere oppføringer, for norske og utenlandske epler. For løk er ikke sort eller forpakning nevnt, så da kan vi ikke si at det ene er sunnere enn det andre.
- Men det er ikke sunt før det er spist. Riktig forpakning beskytter produktene og sørger for at de holder seg fine til vi skal spise dem. Da blir det sunt, sier Arsky.

Hvor lite penger kan du klare deg med? Gry levde en måned på sparebluss for å finne det ut
