Alkoholisme:

- Disse er mest utsatt for å få et alkoholproblem

Genetikk har mye å si, men det er mange forskjellige risikofaktorer som spiller inn.

AVHENGIGHET: Det finnes flere risikofaktorer for å utvikle en alkoholavhengighet. FOTO: Shutterstock
AVHENGIGHET: Det finnes flere risikofaktorer for å utvikle en alkoholavhengighet. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Alkoholisme er en vond sykdom som rammer mange. Noen blir avhengige allerede i tenårene. Men hva er de største risikofaktorene for å utvikle en avhengighet?

- Det er mange ting som påvirker sannsynligheten for at vi blir avhengige. Hvordan du som enkeltperson velger å håndtere alkohol har stor betydning, men både arv, opplevelser og miljø spiller inn.

Det sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. Hun forklarer at både genene dine og miljøet du er i kan øke eller redusere risikoen for at du blir avhengig av alkohol.

- De som har flere kjente tilfeller av rusavhengighet i familien, eller som har opplevd traumatiske hendelser tidlig i livet, har større risiko for å utvikle et alkoholproblem enn andre, sier hun.

LES OGSÅ: Den letteste veien til å bli alkoholiker

Sykdommer kan være en faktor

- Noen har en arvelig disposisjon for å bli avhengige av alkohol. Det er en risikofaktor. Ofte ser man at det har vært rusproblemer hos andre i familien og slekten, sier lege og spesialist i rus- og avhengighetsmedisin, Rune Tore Strøm, til KK.

Arv- og miljø har altså mye å si, som med så mye annet. Men det finnes også andre risikofaktorer, forklarer Strøm. Ulike lidelser og tilstander kan også være en predisponering for alkoholavhengighet, blant annet bipolar lidelse og ADHD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer