Alkoholisme:

- Disse er mest utsatt for å få et alkoholproblem

Genetikk har mye å si, men det er mange forskjellige risikofaktorer som spiller inn.

AVHENGIGHET: Det finnes flere risikofaktorer for å utvikle en alkoholavhengighet. FOTO: Shutterstock
AVHENGIGHET: Det finnes flere risikofaktorer for å utvikle en alkoholavhengighet. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Alkoholisme er en vond sykdom som rammer mange. Noen blir avhengige allerede i tenårene. Men hva er de største risikofaktorene for å utvikle en avhengighet?

- Det er mange ting som påvirker sannsynligheten for at vi blir avhengige. Hvordan du som enkeltperson velger å håndtere alkohol har stor betydning, men både arv, opplevelser og miljø spiller inn.

Det sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i AV-OG-TIL. Hun forklarer at både genene dine og miljøet du er i kan øke eller redusere risikoen for at du blir avhengig av alkohol.

- De som har flere kjente tilfeller av rusavhengighet i familien, eller som har opplevd traumatiske hendelser tidlig i livet, har større risiko for å utvikle et alkoholproblem enn andre, sier hun.

LES OGSÅ: Den letteste veien til å bli alkoholiker

ALKOHOLISME: Både arv og miljø har mye å si for om du blir avhengig eller ikke. FOTO: Shutterstock
ALKOHOLISME: Både arv og miljø har mye å si for om du blir avhengig eller ikke. FOTO: Shutterstock Vis mer

Sykdommer kan være en faktor

- Noen har en arvelig disposisjon for å bli avhengige av alkohol. Det er en risikofaktor. Ofte ser man at det har vært rusproblemer hos andre i familien og slekten, sier lege og spesialist i rus- og avhengighetsmedisin, Rune Tore Strøm, til KK.

Arv- og miljø har altså mye å si, som med så mye annet. Men det finnes også andre risikofaktorer, forklarer Strøm. Ulike lidelser og tilstander kan også være en predisponering for alkoholavhengighet, blant annet bipolar lidelse og ADHD.

- Det er blant annet fordi at alkohol har en effekt på enkelte personer med ADHD. De kan føle at de får skrudd av den klokka som går så alt for fort - at det har en dempende effekt.

LES OGSÅ: Rikkes (39) mamma drakk seg i hjel

HØYT INNTAK: Å drikke mye over lengre tid øker risikoen for å få et alkoholproblem. FOTO: Shutterstock
HØYT INNTAK: Å drikke mye over lengre tid øker risikoen for å få et alkoholproblem. FOTO: Shutterstock Vis mer

Alkoholbruk i tidlig alder øker risikoen

De fleste av oss var nok litt løsslupne under studietiden, med mye fest og moro. Strøm forklarer at flere studenter faktisk drikker på en måte som kan kvalifiseres som alkoholmisbruk, og at det kan være en risikofaktor for å utvikle avhengighet, også senere i livet.

- Alkoholbruk i ung alder, særlig i større mengder, er noe som disponerer for senere avhengighet. Selv om disse personene blir voksne og bruker alkohol «normalt», vil det fortsatt være en risiko for å bli avhengig senere.

Strøm kaller dette en «biologisk hukommelse». Kroppen husker mye. Dette gjelder særlig personer som debuterer i tidlig alder.

- Personer som blir alkoholikere i voksen alder, blir det ofte i forbindelse med endrede livssituasjoner. Vi ser at man lettere utvikler avhengighet dersom man drikker mye når man går gjennom en skilsmisse, opplever et dødsfall eller blir pensjonist.

LES OGSÅ: - Mange tyr til flaska under stress

LIVSKRISE: Voksne som drikker gjennom livskriser har større risiko for å utvikle et alkoholproblem, sier ekspert. FOTO: Shutterstock
LIVSKRISE: Voksne som drikker gjennom livskriser har større risiko for å utvikle et alkoholproblem, sier ekspert. FOTO: Shutterstock Vis mer

- Vær ærlig med deg selv

Er du bekymret for at du kan være i en av risikogruppene? Hagen Eriksrud sier at det er mye du selv kan gjøre for å redusere risikoen.

- Den enkeltes drikkevaner har nemlig også mye å si. Drikker du mye og over lang tid vil du kunne utvikle alkoholavhengighet. Har man i stedet et reflektert forhold til egen drikking, og er observant, kan man redusere mye risiko, sier hun.

For eksempel er det lurt å observere hvordan du drikker sammenlignet med de rundt deg. Vær ærlig med deg selv, og ta en vurdering av hvor du ligger på skalaen sammenlignet med venner, familie og andre i tilsvarende livssituasjon.

- Jo tidligere du legger merke til faresignalene, jo lettere er det å få bukt med problemet.

Det er altså ikke slik at du ikke kan utvikle et alkoholproblem bare fordi det ikke finnes tilfeller av rusproblemer i slekten, forklarer Hagen Eriksrud. Det er heller ikke genetisk forutbestemt om du utvikler et alkoholproblem. Genene dine, miljøet du vokser opp i og de valgene du tar, virker sammen.

Er du usikker på om du er i ferd med å utvikle et alkoholproblem er det noen tegn du bør ta på alvor:

Tegn på at du er i ferd med å utvikle et alkoholproblem:

  • Du tåler mer alkohol før du blir påvirket
  • Du merker at du drikker mer enn de rundt deg
  • Du klarer ikke å begrense deg når du drikker
  • Du oppsøker situasjoner der alkohol er en «naturlig del»
  • Det er ikke så lett å slappe av eller sovne uten å drikke
  • Du har fått kommentarer fra andre på drikkingen din

Her kan du henvende deg:

Tror du at du har et alkoholproblem? Det er hjelp å få:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer