De aller fleste barn i Norge følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, som inneholder vaksine mot 12 forskjellige sykdommer, og gis fra 6 ukers alder til vi er rundt 15 år.
Helt siden 1952 har vaksiner mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
Mange har nok tatt vaksiner i voksen alder også, for eksempel i forbindelse med reiser eller mot influensa eller covid-19. Men du har sannsynligvis ikke tenkt på at du bør ta en oppfriskningsdose av de vaksinene du fikk som barn.
For visste du at du må ta påfyll av flere vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse?
Så hva er grunnen til at vi må ta disse vaksinene på nytt i voksen alder?

Madelen gikk ned 60 kilo helt på egen hånd

Veldig smittsomt
- Grunnen til at det er et behov for påfyll av disse vaksinene er for å opprettholde kontroll over sykdommene. Kikhoste er for eksempel så smittsomt at man kunne si med sikkerhet at alle ville bli rammet før vaksineringen satt i gang.
Det sier medisinsk ansvarlig lege i maja.no, Andrea Birketvedt, til KK.
I dag er det fortsatt tilfeller av kikhoste, men betydelig færre tilfeller og dødsfall.
Et annet eksempel er Polio, som var en av de mest fryktede sykdommene på 1900-tallet. Etter vaksinering startet har Norge og resten av Europa blitt erklært poliofritt fra 2004. Likevel vet vi at det er en risiko for smitte så lenge sykdommen finnes i verden, med både hyppig reising og innvandring.
- Det er derfor det er viktig å fortsette vaksineringen for å bevare den høye beskyttelsen i befolkningen, samtidig som enkeltindividet vil være beskyttet mot disse heldigvis sjeldne sykdommene per i dag, forklarer Birketvedt.

5 steg for å bli kvitt indre uro

Alle burde fått en påminnelse
- Det er viktig å ta påfyll av disse vaksinene for å være godt beskyttet også i voksen alder. Dessverre gir ikke disse vaksinene livsvarig beskyttelse etter at vi har tatt dem som barn, så vi trenger oppfriskning av immunresponsene omtrent hvert tiende år.
Det sier Gunnveig Grødeland, som er immunolog og vaksineekspert ved Universitetet i Oslo til KK.
Selv om polio i utgangspunktet er utryddet fra Europa, hender det at det spesielt i uvaksinerte deler av befolkningen kan komme sporadiske tilfeller med smitte. Man kan også bli eksponert på reise, eller ved at andre som har reist tar med seg viruset hjem igjen.
- En oppfriskning av immunresponsene mot polio vil gi deg god beskyttelse mot en alvorlig sykdom, og også bidra til at du ikke smitter andre i ditt nærmiljø om du skulle plukke opp virussmitte et sted, forklarer hun.
Det samme er tilfellet for difteri, stivkrampe og kikhoste. Alle disse tre er bakterier som kan forårsake betydelig grad av sykdom også hos voksne.
- Jeg skulle ellers ønske vi i Norge kunne få på plass et system der vi ble påminnet å ta oppfriskningsdoser også i voksen alder. Det å huske vaksinering hvert tiende år er slett ikke enkelt, noe jeg selv fant ut da jeg en periode skulle jobbe i USA og sjekket vaksinestatus. Dette er sykdommer jeg slett ikke vil ha, så det er viktig å være beskyttet også som voksen, sier Grødeland.

Annenhver nordmann dropper frokosten – men gjør det noe?

Dette kjennetegner sykdommene
Under har maja.no forklart hva de ulike sykdommene innebærer:
1. Difteri
Du har kanskje hørt om «falsk krupp»? En sykdom hvor barn får en akutt hevelse i halsen som gir bjeffende hoste og pustebesvær. Difteri kalles for «ekte krupp» og gir stor hevelse i hals, samtidig som den kan gi skade på hjerte-, nyre og nervebaner.
2. Stivkrampe (Tetanus)
Det kan oppstå dersom bakterien Clostridium tetani (finnes i jord, hos enkelte friske mennesker og i magen til mange dyr) kommer i kontakt med sår. Bakterien angriper dermed nervesystemet med giftstoffer, som gir smertefulle kramper og muskelstivhet. Den er dødelig og mer utbredt i varme land. Dersom du blir bitt dypt av en hund eller katt, bør du sjekke om du har påfyll av vaksinen og er dekket. Hvis du er usikker: ta en ny dose. Det er anbefalt å ta vaksine innen 48 timer etter et bitt.
3. Kikhoste (Pertussis)
Det er en betennelse i luftveiene forårsaket av bakterien bordetella pertussis. Sykdommen gir langvarig og kraftige hosteanfall. Kikhoste er alvorlig hos babyer og små barn da de kan få for lite oksygen til hjernen pga. hosteanfallene. Dette kan føre til pustestans, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Sykdommen er veldig smittsom – faktisk kunne de garantere at 100 prosent fikk sykdommen før vaksineringen satt i gang.
4. Poliomyelitt
Det er en sykdom forårsaket av virus som kan gi kroppsverk, forkjølelsessymptomer eller kvalme og oppkast. Viruset kan gi hjernehinnebetennelse, og i alvorlige tilfeller kan viruset angripe nerveceller som kan gi varige lammelser.

Psykolog: - Det er tabu, men noen foreldre har et favorittbarn
Kan tas i én vaksine
Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio er en firekomponentvaksine, slik at man får påfyll mot alle fire sykdommene i en vaksine.
- Dessverre er ikke alle klar over at man trenger oppfriskning av enkelte barnevaksiner. De vaksinene man får når man er barn beskytter ikke livet ut, og FHI anbefaler at alle voksne tar påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert tiende år for å opprettholde beskyttelsen.
Det bekrefter farmasøyt Maren Lima i Apotek1 til KK.
Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.
- Grunnen til dette er at man sikrer beskyttelse for seg selv og i befolkningen, sier Lima.

Ny forskning: Dette kan øke sannsynligheten for livmorhalskreft
Her kan du ta vaksine
Du kan sjekke Helsenorge.no for å finne ut hvor lenge siden det er du tok vaksinene.
Disse vaksinene kan tas på apoteket, opplyser Apotek1:
- Difteri, tetanus og kikhoste
- Difteri, tetanus, kikhoste og polio
- Hepatitt B
- HPV
- Hepatitt A
- Japansk encefalitt
- Meningokokk A+C+W+Y
- Pneumokokk MMR
- Rabies
- Tetanus
- Skogflåttencefalitt
- Tyfoidfeber
- Kombinasjon hepatitt A og B
- Hepatitt A
- Influensa
Hvis du er usikker, ta kontakt med fastlegen.

Så ofte bør du skifte putetrekk

- Jeg følte jeg skrek etter hjelp fra mamma lenge, men hun så meg ikke
