Helse:

Disse fire vaksinene bør du ta hvert tiende år

- Dette er sykdommer jeg slett ikke vil ha, så det er viktig å være beskyttet, sier immunolog.

TRENGER PÅFYLL: Du trenger påfyll av enkelte vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse. - Jeg skulle ønske vi i Norge kunne få på plass et system der vi ble påminnet å ta oppfriskningsdoser også i voksen alder, sier vaksineekspert til KK.
TRENGER PÅFYLL: Du trenger påfyll av enkelte vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse. - Jeg skulle ønske vi i Norge kunne få på plass et system der vi ble påminnet å ta oppfriskningsdoser også i voksen alder, sier vaksineekspert til KK. Vis mer
Publisert

De aller fleste barn i Norge følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, som inneholder vaksine mot 12 forskjellige sykdommer, og gis fra 6 ukers alder til vi er rundt 15 år.

Helt siden 1952 har vaksiner mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Mange har nok tatt vaksiner i voksen alder også, for eksempel i forbindelse med reiser eller mot influensa eller covid-19. Men du har sannsynligvis ikke tenkt på at du bør ta en oppfriskningsdose av de vaksinene du fikk som barn.

For visste du at du må ta påfyll av flere vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse?

Så hva er grunnen til at vi må ta disse vaksinene på nytt i voksen alder?

FRIVILLIG VAKSINERING: De aller fleste barn i Norge følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, som inneholder vaksine mot 12 forskjellige sykdommer, og gis fra 6 ukers alder til vi er rundt 15 år. FOTO: NTB
FRIVILLIG VAKSINERING: De aller fleste barn i Norge følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, som inneholder vaksine mot 12 forskjellige sykdommer, og gis fra 6 ukers alder til vi er rundt 15 år. FOTO: NTB Vis mer

Veldig smittsomt

- Grunnen til at det er et behov for påfyll av disse vaksinene er for å opprettholde kontroll over sykdommene. Kikhoste er for eksempel så smittsomt at man kunne si med sikkerhet at alle ville bli rammet før vaksineringen satt i gang.

Det sier medisinsk ansvarlig lege i maja.no, Andrea Birketvedt, til KK.

I dag er det fortsatt tilfeller av kikhoste, men betydelig færre tilfeller og dødsfall.

Et annet eksempel er Polio, som var en av de mest fryktede sykdommene på 1900-tallet. Etter vaksinering startet har Norge og resten av Europa blitt erklært poliofritt fra 2004. Likevel vet vi at det er en risiko for smitte så lenge sykdommen finnes i verden, med både hyppig reising og innvandring.

- Det er derfor det er viktig å fortsette vaksineringen for å bevare den høye beskyttelsen i befolkningen, samtidig som enkeltindividet vil være beskyttet mot disse heldigvis sjeldne sykdommene per i dag, forklarer Birketvedt.

FULL BESKYTTELSE: Visste du at du må ta påfyll av vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse? FOTO: NTB
FULL BESKYTTELSE: Visste du at du må ta påfyll av vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse? FOTO: NTB Vis mer

Alle burde fått en påminnelse

- Det er viktig å ta påfyll av disse vaksinene for å være godt beskyttet også i voksen alder. Dessverre gir ikke disse vaksinene livsvarig beskyttelse etter at vi har tatt dem som barn, så vi trenger oppfriskning av immunresponsene omtrent hvert tiende år.

Det sier Gunnveig Grødeland, som er immunolog og vaksineekspert ved Universitetet i Oslo til KK.

Selv om polio i utgangspunktet er utryddet fra Europa, hender det at det spesielt i uvaksinerte deler av befolkningen kan komme sporadiske tilfeller med smitte. Man kan også bli eksponert på reise, eller ved at andre som har reist tar med seg viruset hjem igjen.

- En oppfriskning av immunresponsene mot polio vil gi deg god beskyttelse mot en alvorlig sykdom, og også bidra til at du ikke smitter andre i ditt nærmiljø om du skulle plukke opp virussmitte et sted, forklarer hun.

Det samme er tilfellet for difteri, stivkrampe og kikhoste. Alle disse tre er bakterier som kan forårsake betydelig grad av sykdom også hos voksne.

- Jeg skulle ellers ønske vi i Norge kunne få på plass et system der vi ble påminnet å ta oppfriskningsdoser også i voksen alder. Det å huske vaksinering hvert tiende år er slett ikke enkelt, noe jeg selv fant ut da jeg en periode skulle jobbe i USA og sjekket vaksinestatus. Dette er sykdommer jeg slett ikke vil ha, så det er viktig å være beskyttet også som voksen, sier Grødeland.

GJELDER ALLE VOKSNE: Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.
GJELDER ALLE VOKSNE: Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise. Vis mer

Dette kjennetegner sykdommene

Under har maja.no forklart hva de ulike sykdommene innebærer:

1. Difteri

Du har kanskje hørt om «falsk krupp»? En sykdom hvor barn får en akutt hevelse i halsen som gir bjeffende hoste og pustebesvær. Difteri kalles for «ekte krupp» og gir stor hevelse i hals, samtidig som den kan gi skade på hjerte-, nyre og nervebaner.

2. Stivkrampe (Tetanus)

Det kan oppstå dersom bakterien Clostridium tetani (finnes i jord, hos enkelte friske mennesker og i magen til mange dyr) kommer i kontakt med sår. Bakterien angriper dermed nervesystemet med giftstoffer, som gir smertefulle kramper og muskelstivhet. Den er dødelig og mer utbredt i varme land. Dersom du blir bitt dypt av en hund eller katt, bør du sjekke om du har påfyll av vaksinen og er dekket. Hvis du er usikker: ta en ny dose. Det er anbefalt å ta vaksine innen 48 timer etter et bitt.

3. Kikhoste (Pertussis)

Det er en betennelse i luftveiene forårsaket av bakterien bordetella pertussis. Sykdommen gir langvarig og kraftige hosteanfall. Kik­hoste er alvorlig hos babyer og små barn da de kan få for lite oksygen til hjernen pga. hosteanfallene. Dette kan føre til pustestans, hjernebetennelse med påfølgende hjerneskade, og i sjeldne tilfeller til død. Sykdommen er veldig smittsom – faktisk kunne de garantere at 100 prosent fikk sykdommen før vaksineringen satt i gang.

4. Poliomyelitt

Det er en sykdom forårsaket av virus som kan gi kroppsverk, forkjølelsessymptomer eller kvalme og oppkast. Viruset kan gi hjernehinnebetennelse, og i alvorlige tilfeller kan viruset angripe nerveceller som kan gi varige lammelser.

Kan tas i én vaksine

Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio er en firekomponentvaksine, slik at man får påfyll mot alle fire sykdommene i en vaksine.

- Dessverre er ikke alle klar over at man trenger oppfriskning av enkelte barnevaksiner. De vaksinene man får når man er barn beskytter ikke livet ut, og FHI anbefaler at alle voksne tar påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert tiende år for å opprettholde beskyttelsen.

Det bekrefter farmasøyt Maren Lima i Apotek1 til KK.

Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.

- Grunnen til dette er at man sikrer beskyttelse for seg selv og i befolkningen, sier Lima.

Her kan du ta vaksine

Du kan sjekke Helsenorge.no for å finne ut hvor lenge siden det er du tok vaksinene.

Disse vaksinene kan tas på apoteket, opplyser Apotek1:

 • Difteri, tetanus og kikhoste
 • Difteri, tetanus, kikhoste og polio
 • Hepatitt B
 • HPV
 • Hepatitt A
 • Japansk encefalitt
 • Meningokokk A+C+W+Y
 • Pneumokokk MMR
 • Rabies
 • Tetanus
 • Skogflåttencefalitt
 • Tyfoidfeber
 • Kombinasjon hepatitt A og B
 • Hepatitt A
 • Influensa

Hvis du er usikker, ta kontakt med fastlegen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer