Vaksiner:

Disse fire vaksinene bør du ta hvert tiende år

- Dette er sykdommer jeg slett ikke vil ha, så det er viktig å være beskyttet, sier immunolog.

VAKSINER: Du trenger påfyll av enkelte vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse. - Jeg skulle ønske vi i Norge kunne få på plass et system der vi ble påminnet å ta oppfriskningsdoser også i voksen alder, sier vaksineekspert til KK.
VAKSINER: Du trenger påfyll av enkelte vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse. - Jeg skulle ønske vi i Norge kunne få på plass et system der vi ble påminnet å ta oppfriskningsdoser også i voksen alder, sier vaksineekspert til KK. Vis mer
Publisert

De aller fleste barn i Norge følger det anbefalte vaksinasjonsprogrammet, som inneholder vaksine mot 12 forskjellige sykdommer, og gis fra 6 ukers alder til vi er rundt 15 år.

Helt siden 1952 har vaksiner mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Mange har nok tatt vaksiner i voksen alder også, for eksempel i forbindelse med reiser eller mot influensa eller covid-19. Men du har sannsynligvis ikke tenkt på at du bør ta en oppfriskningsdose av de vaksinene du fikk som barn.

For visste du at du må ta påfyll av flere vaksiner hvert tiende år for å ha full beskyttelse?

Så hva er grunnen til at vi må ta disse vaksinene på nytt i voksen alder?

Veldig smittsomt

- Grunnen til at det er et behov for påfyll av disse vaksinene er for å opprettholde kontroll over sykdommene. Kikhoste er for eksempel så smittsomt at man kunne si med sikkerhet at alle ville bli rammet før vaksineringen satt i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer