Hjerte- Og Karsykdom

Disse kvinnene bør passe ekstra godt på helsen

Dette tidlige tegnet kan avsløre om du blir syk i framtiden.

FORVARSEL: Flere typer komplikasjoner i svangerskapet, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer senere i livet.   Foto: All Over Press
FORVARSEL: Flere typer komplikasjoner i svangerskapet, øker risikoen for hjerte- og karsykdommer senere i livet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen vet hvem av oss som vil bli rammet av sykdom, verken nå eller senere i livet.

Det finnes imidlertid en del kjente faktorer som vi vet øker risikoen for blant annet å få hjerte- og karsykdommer: røyking, alkoholmisbruk, stress, lite trim, usunt kosthold og overvekt.

For kvinner finnes det i tillegg et viktig tegn, som kan fortelle deg at du har økt risiko for å bli syk i framtiden.

LES OGSÅ: Kjenner du igjen symptomene?

Svangerskapet avslører

Det er nemlig slik at for kvinner, så kan komplikasjoner som oppstår mens du går gravid fortelle deg en hel del om hvordan helsen din blir om noen tiår.

Kvinner som i løpet av et svangerskap får høyt blodtrykk, svangerskapsdiabetes eller svangerskapsforgiftning, har mye høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet.

- Rundt tre prosent av alle gravide får svangerskapsforgiftning og disse kvinnene har åtte ganger høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer senere, sier fagsjef Inger Elling i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Alle kvinner som opplever slike komplikasjoner i et svangerskap, bør derfor passe ekstra godt på sin egen helse.

- Det trenger ikke være noe dramatisk, men det som skjer i graviditeten er som en liten kikkert inn i framtiden, og det kan være en påminnelse om å passe litt ekstra på helsen, sier gynekolog og professor Eszter Vanky ved NTNU.

LES OGSÅ: Dette gjør én røyk om dagen

KOMPLIKASJONER: Et svangerskap blir som en stresstest som avslører om du er ekstra disponert for hjerte- og karsykdommer, viser forskning.  Foto: All Over Press
KOMPLIKASJONER: Et svangerskap blir som en stresstest som avslører om du er ekstra disponert for hjerte- og karsykdommer, viser forskning. Foto: All Over Press Vis mer

Norsk undersøkelse

At komplikasjoner i svangerskapet, kan øke risikoen for å få hjerte- og karsykdommer senere i livet, har flere internasjonale studier slått fast.

Også i Norge har man funnet bevis for at det er en sammenheng.

Forskere ved NTNU har sammenliknet tall fra Medisinsk fødselsregister med tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag – som er den største samlingen helseopplysninger som finnes i Norge.

- At flere typer komplikasjoner i svangerskapet øker risikoen for hjerte- og karsykdommer er hevet over enhver tvil, sier professor Pål Richard Romundstad ved NTNU.

Den norske undersøkelsen viser at komplikasjonene som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer er svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk.

- Kvinner som har hatt svangerskapsdiabetes, har i tillegg betydelig økt risiko for å utvikle diabetes type 2, sier kommunikasjonsrådgiver Margrethe Aulie i Diabetesforbundet.

LES OGSÅ: Spis deg til et sunnere hjerte

Doblet risiko

Det er ikke slik at alle som får komplikasjoner i svangerskapet, får hjerte- og karsykdommer, men risikoen øker betydelig.  

- Det er dobbelt så høy sjanse for å dø av hjerte- og karsykdom, hvis du har hatt svangerskapsdiabetes, forteller Romundstad.  

Forskerne ved NTNU har i tillegg funnet ut at kvinner som føder for tidlig og som får barn med lav fødselsvekt, også har økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer.

Forskerne tror imidlertid ikke det er svangerskapskomplikasjonene i seg selv som øker risikoen.

LEGG OM LIVSSTILEN: Om du lever sunt, trenger ikke den økte risikoen bety at du faktisk får hjerte- og karsykdommer.  Foto: All Over Press
LEGG OM LIVSSTILEN: Om du lever sunt, trenger ikke den økte risikoen bety at du faktisk får hjerte- og karsykdommer. Foto: All Over Press Vis mer

- Vi tror det er noe som ligger der fra før og som kommer til syne i svangerskapet. En graviditet er en stor påkjenning for kvinnekroppen. Det er på mange måter en slags stresstest av kroppen, hvor eventuelle sårbarheter man har kommer fram, sier Romundstad.

I et samarbeidsprosjekt med Harvard Medical School, skal NTNU-forskerne nå forsøke å finne ut mer om hva det er som gjør at noen kvinner har økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Det viktigste du kan gjøre om dette gjelder deg, er å passe litt ekstra godt på deg selv.

- Gå til fastlege og sjekk blodtrykket ditt annet hvert år og sørg for at du forblir normalvektig, eventuelt går ned i vekt dersom du er overvektig, sier Vanky.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer